Skovflåter findes ikke kun i skoven.
Skovflåter findes ikke kun i skoven. Foto: GettyImages

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 20. september 2019

Sommeren er måske på retur rundt omkring i det danske land, men det er de ubudne og blodsugende gæster langt fra. Sammenlignet med tidligere år byder dette års sensommer nemlig på et rekordhøjt antal flåter i den danske natur. 

Det viser de seneste tal fra DTU Veterinærinstitut. I starten af juli måned i 2018 fangede man gennemsnitligt to skovflåter per minut, mens det i år er oppe på hele ti flåter i minuttet.

Pas på flåter i haven

Det er dog ikke kun på skovturen, at du skal være opmærksom på de ottebenede kræ. Det er også vigtigt efter en tur i baghaven.

Et nyt dansk studie viser nemlig, at mere end hver tredje flåt i folks baghaver bærer borrelia. De små blodsugere bliver transporteret af trækfugle, som taber dem i haverne eller af vildt, som har forvildet sig ud af skoven, og ifølge Rigshospitalet bliver et par tusinde danskere om året smittet med den ubehagelige infektionssygdom.

Når uheldet er ude - gå ikke i panik

Skulle du være så uheldig at blive bidt af en flåt, skal du dog ikke gå i panik. Fjerner du flåten med det samme, minimerer du nemlig risikoen for, at den kan nå at overføre eventuelle sygdomme gennem blodet. Det fortæller Nanna Skaarup Andersen, der er læge og forsker i flåtoverførte infektioner:  

– Jo før man får fjernet flåten, jo bedre. Det kan både gøres med en pincet, en flåttang eller sågar med neglene. Her er det vigtigt at få fat så tæt på huden som muligt. Nogle gange bliver flåtens kæber siddende, men det skal man ikke lade sig skræmme af. De smitter ikke, men kan fortsat give lidt hudirritation, siger Nanna Skaarup Andersen i en pressemeddelelse. 

Symptomer og behandling

Når flåten er fjernet, skal du dog være opmærksom på området omkring biddet. Symptomer på overført borrelia viser sig typisk inden for de første 14 dage, men det kan nogle gange tage op til seks uger, før de er tydelige.

– Man skal være opmærksom på huden: Kommer der en rød ring på mere end fem centimeter til syne, der breder sig omkring flåtbiddet, så skal man kontakte egen læge, så man kan blive tjekket ordentligt og eventuelt begynde en penicillinbehandling, fortæller Nanna Skaarup Andersen.

Test for borrelia

På det danske marked findes en række borreliatest, som kan påvise antistoffer i blodet. Da mange danskere dog bærer disse antistoffer i blodet uden at have været syge, er testene ingen garanti for, at man er smittet - men de kan være en god indikation på, om man skal søge læge.

Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Sådan undgår du flåterne

Skal du opholde dig i områder med mange flåter, kan du beskytte dig mod bid ved at følge disse råd: 

  • Det er vigtigt, at du dækker kroppen med tøj (bukser, lange ærmer, sokker).

  • Lyst tøj gør det nemt at spotte de mørke flåter.

  • Hvis du bliver bidt, anbefales det at fjerne flåten så hurtigt som muligt.

  • Når du opholder dig i områder med mange flåter, bør du med jævne mellemrum undersøge huden for flåter.

20. september 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med dem.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du fanger den.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de andre råd mod hvepse, der stadig virker …

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...