Den økologiske spray er udviklet med inspiration i det faktum, at nogle mennesker ofte får insektbid mens andre aldrig bliver bidt.
Den økologiske spray er udviklet med inspiration i det faktum, at nogle mennesker ofte får insektbid mens andre aldrig bliver bidt.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små blodsugere! Danske iværksættere har nemlig udviklet en økologisk spray, der gør dig uinteressant for flåter.  

Flåter i gummistøvlerne, i armhulen eller knæhasen er et typisk syn, når sommersolen brænder. De små blodsugere kan dog være svære at få øje på, når de først har bidt sig fast i huden - og det kan være farligt. Sundhedsstyrelsen skønner, at omkring 7.000 danskere hvert år får diagnosen borreliose, hvoraf en del af disse får varige mén.

Men nu findes der en helt ny måde, hvorpå du kan reducere risikoen for flåtbid. Det danske firma Biomixtur har nemlig udviklet en økologisk spray, der gør dig uinteressant for flåter.  

Uinteressant som byttedyr for flåter

Det er de to iværksættere, fotograf Helle Schjønning og journalist Thomas Uhrskov, der står bag den nye spray. Da deres datter fik borrelia og lå alvorlig syg i to år, undrede det dem, at der ikke fandtes et ugiftigt og økologisk middel, som kunne reducere risikoen for at blive bidt af en skovflåt.  

Efter to års research og mange eksperimenter lykkedes det Helle Schjønning at finde frem til en blanding, som ikke er giftig, men som gør brugeren mindre interessant som byttedyr for flåter.

Den økologiske spray er udviklet med inspiration i det faktum, at nogle mennesker ofte får insektbid, mens andre aldrig bliver bidt. Noget, der længe har været et mysterium. Det viser sig dog, at der er en rigtig god grund til, at insekterne er selektive i deres valg.

En omfattende undersøgelse fra Florida Universitet har nemlig påvist, at myg foretrækker at stikke byttedyr med et højt niveau af stresshormon. Med inspiration i dette forsøger den nye flåtspray blandt andet gennem duftterapi at opnå den modsatte effekt, og på den måde gøre brugeren af sprayen uinteressant som byttedyr.

Forskellig fra menneske til menneske

Formålet med den nye flåtspray er at reducere det antal danskere, som hvert år rammes af borrelia og andre flåtoverførte infektionssygdomme. Da der ikke er tale om en gift, men om et præparat som påvirker brugeren til at fremstå mindre interessant for flåterne, vil effekten dog være forskellig fra menneske til menneske.

Sprayens indholdsstoffer er økologiske æteriske olier samt forskellige økologiske tinkturer udvundet på bio-alkohol. Duften er ganske mild og behagelig, og midlet sprayes direkte på huden eller på tøjet.

Flåtsprayen produceres i Danmark. Den vejledende udsalgspris er henholdsvis 89 kroner for 50 ml og 159 kroner for 100 ml. Økologisk Flåtspray kan købes i udvalgte butikker og apotekter.

 

 

 

2. april 2019
Mere om Skadedyr

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i Nordsjælland.

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst har blæst til angreb mod. Få både de gode og de dårlige nyheder om mårhunde i Danmark.

Nye metoder til bekæmpelse af dræbersneglen

Dræbersneglen er svær at få bugt med, men nu skal et nyt projekt få danskerne til at stå sammen om at komme den invasive snegl til livs....

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du...

Simpelt trick til at undgå hvepse

Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepsene på flugt.

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne...

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus.