Snart bliver det lovligt at drukne visse dyr.
Snart bliver det lovligt at drukne visse dyr. Foto: Getty Images

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Af: Madelene Sjøstrøm Gullach, 30. september 2020

Du vidste det muligvis ikke, men hidtil har det faktisk været ulovligt at drukne hvirvelløse dyr som myrer, fluer og snegle. Fra den 1. januar 2021 ændrer det sig imidlertid. Folketinget har nemlig vedtaget en ny dyrevelfærdslov, som erstatter den gamle dyreværnslov.

I den gamle dyreværnslov står der, at aflivning af dyr ved drukning ikke må finde sted. Dette gælder alle dyr uanset art. På nuværende tidspunkt er det altså ulovligt at sætte en cola flaske, med den sidste sjat i, på havebordet med det formål at drukne bier og hvepse.

I den nye dyrevelfærdslov står der, at aflivning af hvirveldyr, undtagen fisk, ved drukning ikke må finde sted. Hvirvelløse dyr, som bananfluer, er altså ikke nævnt i bestemmelsen, hvorfor du lovligt kan opsætte filmovertrukne glas med eddike for at slippe af med dem, når loven træder i kraft.


En effektiv metode til at fange hvepse er, at fylde et glas med en form for sukkervand og lade dem flyve derned.

Den nye dyrevelfærdslov vækker bekymring hos Dyrenes Beskyttelse, der er klart uenig med den nye bestemmelse.

- Dette er en klokkeklar forringelse af eksisterende lovgivning på området. Dyr, der kan drukne, bør omfattes af et sådant forbud, herunder også hvirvelløse dyr som for eksempel insekter og snegle, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Politikerne har i den nye bestemmelse ikke fundet det hensigtsmæssigt, at lade det kommende forbud gælde alle dyrearter. Dette baserer sig på, at der, angiveligt, ingen videnskabelig dokumentation er for, at disse dyr føler lidelse ved drukning.

- Vi har ihærdigt forsøgt at italesætte over for politikerne, at drukning af dyr er en af de absolut værste måder at aflive dyr på, og naturligvis skal ingen dyr udsættes for dette. Vi forstår ikke, at man slækker på kravene i forhold til den gamle lovgivning på et så vigtigt område. Men vi vil fortsat kæmpe for, at ministeren bevarer de gamle regler, så ingen dyr må druknes, siger Britta Riis. 

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Dyrenes Beskyttelse

30. september 2020 Madelene Sjøstrøm Gullach
Mere om Skadedyr

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i Nordsjælland.

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med dem.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du fanger den.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de andre råd mod hvepse, der stadig virker …

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...