Larverne har giftige fimrehår, der kan udløse ekstreme, allergiske reaktioner og ubehag hos mennesker.
Larverne har giftige fimrehår, der kan udløse ekstreme, allergiske reaktioner og ubehag hos mennesker. Foto: GettyImages

Nu nærmer giftig larve sig Danmark

Senest har den livsfarlige larve skabt store problemer i Tyskland - nu nærmer den sig Danmark. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 11. juni 2019

I takt med at varmen stiger i Danmark, stifter vi bekendtskab med nye og giftige dyrearter. Sidste år måtte flere forbi skadestuen på Bornholm efter et møde med den giftige larve kaldet fyrreprocessionsspinderlarven, og i år kan vi snart byde en ny og mere giftig larve velkommen i den danske natur.

Efter at have skabt store problemer i Tyskland, nærmer den farverige fyrreprocessionsspinderlarves giftige fætter med tilnavnet ‘larven fra helvede’ sig nemlig Danmarks grænse. Det skriver Jydske Vedstkysten.

Larven, der kaldes egeprocessionsspinderen, kan kendes på sine lange sølvgrå hår, der ved berøring kan fremkalde feber, opkast, udslet og astmaanfald - og i værste tilfælde kan koste dig livet. 

Titusindvis af giftige hår

Egeprocessionsspinderlarven er forstadiet en harmløs natsværmer, men før den forvandler sig til et flyvende insekt, er dyret i larvestadiet forsynet med cirka 62.000 hår, som er fulde af det giftige protein thaumetopoein. Det frigives, når larven føler sig truet eller skifter hud, og derfor kan du blive udsat for fare, hvis du kommer i kontakt med larven.

Det er dog ikke nok at holde fingrene fra de giftige kryb. Hårene bliver nemlig også båret med vinden. Det er især farligt, da det giver dig risiko for at få giften ned i luftvejene, når du trækker vejret.

Almindelige i Sydeuropa

De giftige processionsspinderlarver er varmekrævende og en almindelig plage i Sydeuropa, men klimaforandringerne betyder, at de yngler mere og spreder sig hurtigere. Gennem de seneste år har egeprocesspinderlarven derfor bevæget sig længere nordpå.

I Hamborg er arten blevet så stort et problem, at dele af vejnettet blev afspærret i maj, så myndighederne kunne bekæmpe plagen med sprøjtemidler. I nogle tyske byer er de endda blevet så trætte af egeprocessionsspinderen, at de har valgt at fælde egetræerne i parkerne for at fjerne deres levested.

Senest er krybet konstateret tæt på det sydligste Slesvig-Holsten, hvor den altså er tæt på at krydse grænsen til Danmark.

Sådan genkender du larverne

De farlige larver er heldigvis lette at gekende. Egeprocessionsspinderlarven sidder kun på egetræer, og de optræder altid i flok. Som navnet beskriver, ser man dem typisk vandre i meterlange kæder - den ene larve efter den anden.

Ser du larven skal du ikke at røre den. Ring i stedet til politiet med det samme. Skulle uheldet være ude, anbefaler Giftlinjen, at du fjerner dit tøj, vasker dig grundigt med sæbe og vand og behandler sig selv symptomatisk med antihistamin, lokal steroid creme og lette smertestillende midler.

11. juni 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.