Larverne har giftige fimrehår, der kan udløse ekstreme, allergiske reaktioner og ubehag hos mennesker.
Larverne har giftige fimrehår, der kan udløse ekstreme, allergiske reaktioner og ubehag hos mennesker. Foto: GettyImages

Nu nærmer giftig larve sig Danmark

Senest har den livsfarlige larve skabt store problemer i Tyskland - nu nærmer den sig Danmark. 

I takt med at varmen stiger i Danmark, stifter vi bekendtskab med nye og giftige dyrearter. Sidste år måtte flere forbi skadestuen på Bornholm efter et møde med den giftige larve kaldet fyrreprocessionsspinderlarven, og i år kan vi snart byde en ny og mere giftig larve velkommen i den danske natur.

Efter at have skabt store problemer i Tyskland, nærmer den farverige fyrreprocessionsspinderlarves giftige fætter med tilnavnet ‘larven fra helvede’ sig nemlig Danmarks grænse. Det skriver Jydske Vedstkysten.

Larven, der kaldes egeprocessionsspinderen, kan kendes på sine lange sølvgrå hår, der ved berøring kan fremkalde feber, opkast, udslet og astmaanfald - og i værste tilfælde kan koste dig livet. 

Titusindvis af giftige hår

Egeprocessionsspinderlarven er forstadiet en harmløs natsværmer, men før den forvandler sig til et flyvende insekt, er dyret i larvestadiet forsynet med cirka 62.000 hår, som er fulde af det giftige protein thaumetopoein. Det frigives, når larven føler sig truet eller skifter hud, og derfor kan du blive udsat for fare, hvis du kommer i kontakt med larven.

Det er dog ikke nok at holde fingrene fra de giftige kryb. Hårene bliver nemlig også båret med vinden. Det er især farligt, da det giver dig risiko for at få giften ned i luftvejene, når du trækker vejret.

Almindelige i Sydeuropa

De giftige processionsspinderlarver er varmekrævende og en almindelig plage i Sydeuropa, men klimaforandringerne betyder, at de yngler mere og spreder sig hurtigere. Gennem de seneste år har egeprocesspinderlarven derfor bevæget sig længere nordpå.

I Hamborg er arten blevet så stort et problem, at dele af vejnettet blev afspærret i maj, så myndighederne kunne bekæmpe plagen med sprøjtemidler. I nogle tyske byer er de endda blevet så trætte af egeprocessionsspinderen, at de har valgt at fælde egetræerne i parkerne for at fjerne deres levested.

Senest er krybet konstateret tæt på det sydligste Slesvig-Holsten, hvor den altså er tæt på at krydse grænsen til Danmark.

Sådan genkender du larverne

De farlige larver er heldigvis lette at gekende. Egeprocessionsspinderlarven sidder kun på egetræer, og de optræder altid i flok. Som navnet beskriver, ser man dem typisk vandre i meterlange kæder - den ene larve efter den anden.

Ser du larven skal du ikke at røre den. Ring i stedet til politiet med det samme. Skulle uheldet være ude, anbefaler Giftlinjen, at du fjerner dit tøj, vasker dig grundigt med sæbe og vand og behandler sig selv symptomatisk med antihistamin, lokal steroid creme og lette smertestillende midler.

11. juni 2019
Mere om Skadedyr

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i Nordsjælland.

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst har blæst til angreb mod. Få både de gode og de dårlige nyheder om mårhunde i Danmark.

Nye metoder til bekæmpelse af dræbersneglen

Dræbersneglen er svær at få bugt med, men nu skal et nyt projekt få danskerne til at stå sammen om at komme den invasive snegl til livs....

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du selv kan gøre, for at undgå at blive en del af statistikken.

Simpelt trick til at undgå hvepse

Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepse...

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne...