Moskusænder spiser dræbersneglene

Moskusænder er nemme at holde. De er lydløse og så elsker de at spise dræbersnegle. De er faktisk en af de alt for få naturlige fjender, som dræbersneglene har. 


Dræbersneglens naturlige fjende

Alle, der har mødt en – eller en bunke – dræbersnegle i haven, har helt sikkert brugt energi og tanker på, hvordan man dog kan undgå de slimede bæster.

Udryddelsesmetoder er der flere af – lige fra sneglemidler til sindrige fælder og nematoder. Men er du mere til en “naturlig” løsning, så er du måske blandt dem, der skal lære lidt om andehold i haven?

Moskusand er hjemmehørende i Mellem- og Sydamerika. Andefuglen er derfor ikke i strengeste forstand en naturlig fjende af Den iberiske Skovsnegl (dræbersneglen), som stammer fra Sydfrankrig og Spanien. Dette er en dog en geografisk biomstændighed, som Moskusanden er fløjtende ligeglad med.

Læs også: Gåsebiller – sådan bekæmper du dem

Derfor skal du have moskusænder

Hos moskusænder står dræbersnegle nemlig højt på listen over yndlingsretter, og med et par ænder til at gøre arbejdet, bliver du ikke kun fri for dræbersneglene. Der er et par andre gode grunde til at holde ænder:

  • De kan tæmmes, så de nærmest fungerer som kæledyr
  • De kan spises, når de når den rette alder
  • De gøder græsplænen, mens de guffer dræbersnegle i sig
  • De trimmer græsplænen
  • De er billige i drift (skal blot have lidt hønsepiller ved siden af græs og snegle)

Tips til at holde ænder i haven

Er du fristet, så er her endnu et par tips til andehold i haven.

Lad ænderne gå frit

Dine ænder kan selvfølgelig gå frit, men det betyder jo, at de kan spise sig mætte i naboens snegle eller campere der – og det var jo ikke meningen. Det bedste er en andegård med et hus, de kan søge ind i om natten. Så kan de lukkes ud i haven et par timer om dagen og spise sig mætte i dine snegle.

Læs også: Gåsebilleder: sådan bekæmper du skadedyret

Køb mindst 2 moskusænder

Du skal købe minimum to moskusænder, hvis du vil have et effektivt levende dræbersneglemidde, og det skal mindst være én af hvert køn. Erfarne andeholdere anbefaler dog en han og 2-3 hunner.

Vær ikke urolig for at genere naboerne ved at have flere ænder. Moskusanden er lydløs – mest af alt går den rundt og “logrer” med halen, mens den guffer i sig, og har du dem i en andegård det meste af tiden, så er det gode naboskab intakt.

Ænderne skal have adgang til vand

I andegården skal de også have adgang til vand. Her er mange muligheder. Den nemmeste er et par nedgravede zinkbaljer, der fyldes med vand fra haveslangen og rengøres fra tid til anden.

Ænderne skal have et hus

Ænderne har brug for et hus, de kan gå ind i om natten.
Det er en god idé at købe sit første andehold som ællinger. Det er den nemmeste måde at præge dem på.

Elsker køkkenhaven – ligesom dræbersneglene

Har du køkkenhave, skal du være opmærksom på, at ænderne ikke går af vejen for en salat- eller grøntsagsmiddag. Det har de desværre til fælles med dræbersneglene. Moskusænder kan sagtens spise dine madrester, men pas på: Madrester i haven er også en åben invitation til strejfende rotter!

Moskusænder får nemt ællinger

Har du succes med andeholdet, betyder det måske, at du pludselig opdager æg i andegården. Moskusænder får nemt 10-14 ællinger. Så er det jo heldigt, at denne type andekød er en udsøgt delikatesse.

Hvordan anskaffer du dig en moskusand?

  • En moskusand koster ca 40 kr. i indkøb
  • Søg på nettet: Køb af moskusand. Så får du flere muligheder. På adressen bangs.dk/moskusaender kan du fx købe ænder
  • Vil du vide mere så se fx på: racefjerkrae.dk

Før du ved af det, er du blevet bidt af være fjerkræsavler, og moskusanden vil snart næsten opleves som en ven af familien. Det er smukt i sig selv, men endnu bedre: den vil også være en naturlig fjende af havens skadedyr nr. 1: Dræbersneglen. Det er blot endnu en god anledning til at omfatte moskusanden med størst mulig kærlighed.

Læs mere om dræbersnegle og få 10 effektive tips til at bekæmpe dem i idényts store guide om bekæmpelse af dræbersnegle. 

Mest læste artikler