Mild vinter sikrer gode leveforhold for skadedyr og svampesygdomme!

Er du en af de mange danskere, der holder af din have? Så er det en god ide at være opmærksom på skadedyr og svampesygdomme, som de mange regnfulde dage og høje temperaturer i februar måned, har skabt det perfekte miljø for. I denne artikel kan du læse om 4 gode råd til, hvordan du kommer havens utøj til livs.

Vejrforholdene i februar måned har skabt perfekte leveforhold for skadedyr og svampespore, som du kan risikere, indtager din have. Her får du nogle råd, som giver dig de bedste forudsætninger for håndtering af utøj.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

  1. Gør haven ren

Rådne nedfaldsfrugter, visne blade og grene, der har samlet sig på jorden, er ofte befængt med svampesygdomme, som vækkes om foråret. Siden svampesporerne ikke er blevet svækket over den milde vinter, er de klar til at eskalere til svampeangreb, og gøre livet surt for haveejere. Det er derfor vigtigt, at du rydder din have for bunker, hvor svampespore kan leve.

  1. Gør haven modstandsdygtig

Frosten tager livet af skadedyr, så som lus. Hvis der ikke er frost over vinteren, så vil du altså kunne se lusene mæske sig på dine roser, og andre planter i stenfrugt slægten. Det er blandt andet kirsebær, blommer, ferskner og mirabelle blommer der også er udsat for luseangreb.

Læs også: Rosensygdomme – sådan slipper du for dem

For at dæmme op mod de små skadedyr skal man holde sine planter sunde med gødning og god jord. Ligesom vi skal spise sundt for at opretholde et sundt immunsystem, har planter brug for næring, for at være modstandsdygtige. 

Havens blomster

  1. Alliér dig med insekter og fugle

Fuglene og insekter vil gerne hjælpe dig med at bekæmpe utøj. Men du skal lave gode forhold til dem, og det gør du ved at så en allé, med blandede blomsterfrø. Det lokker dyrene til, og de spiser til gengæld de skadedyr, som raserer haven. 

  1. Vent med at slå græsset 

Selvom græsset måske allerede er højt, så slå koldt vand i blodet og vent med at slå det. Giv først en omgang organisk langtidsvirkende gødning, og vent cirka en måned inden du klipper. Så er græsset blevet styrket og er selv i stand til at fortrænge mosset.

Mest læste artikler