Mårhund kan både forveksles med en grævling og en vaskebjørn.
Mårhund kan både forveksles med en grævling og en vaskebjørn. Foto: iStock

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen vil til livs

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst har blæst til angreb mod. Få både de gode og de dårlige nyheder om mårhunde i Danmark.

Hvad er en mårhund?

En mår og en mårhund er ikke det samme. En mårhund er faktisk slet ikke en del af mårfamilien. Den tilhører derimod hundefamilien. Mårhunden er meget større end husmåren. Den kan veje op til 10 kilo. Gennemsnitsvægten på en husmår er i modsætning hertil kun mellem 1 og 2 kilo. 

Mårhunden (Nyctereutes procyonoides) er en invasiv dyreart, som oprindelig stammer fra Østasian. Navnlig i midten af forrige århundre blev der udsat mange mårhunde i det tidligere Sovjetunionen. Herfra her mårhunde langsomt spredt sig til andre dele af Europa. Syd for vores grænse, i Tyskland, har de længe været en plage.

Det første eksemplar af mårhunden blev observeret i Danmark i 1980. I dag vurderer Miljøstyrelsen, at der lever mellem 2000 og 3000 mårhunde i Jylland, hvor arten længe har været på eksplosiv fremmarch.

Ingen naturlige fjender for mårhunden i Danmark

Et nyt specialestudie fra Københavns Universitet har kigget nærmere på mårhundens levevis i Danmark. I dette studie er livmoderen på 92 drægtige mårhunde blevet studeret. Ifølge Ekstra Bladet har det vist sig, at en mårhund i gennemsnit får 11 hvalpe. 

Dette er et kritisk tal af flere årsager, blandt andet:

  • Mårhunden har ikke nogle naturlige fjender i Danmark - ud over ulven.
  • Mårhunden er altædende.
  • Mårhunden er en effektiv jæger, der med forkærlighed går efter fugle og fugleæg. Jægere fra Tyskland rapporterer faktisk om, at der i områder med en stor bestand af mårhunde generelt nærmest ingen fugle er tilbage. 

Kampen om Jylland er tabt

Biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen vurderer ifølge Ekstra Bladet, at mårhunden har bidt sig så godt fast i Jylland, at kampen mod mårhunden bør fokusere på, at den ikke udbreder sig til det øvrige Danmark.

- "Vi slipper nok aldrig af med den igen. Alt, vi kan gøre, er at begrænse udbredelsen. Vi skal forhindre den i at etablere sig på Fyn".

Læs mere: sådan slipper du du af med husmåren ved dit hus eller på dit tag 

En mårhund, der svømmer.  
Mårhunden er en dygtig svømmer. Den er blevet observeret svømme ud til svanereder, hvor den spiser både æg og unger.  

Den gode nyhed om mårhunden

Er du husejer er det forståeligt, hvis du er bekymret for at skulle kæmpe mod 10 kilo tunge mårhunde på loftet i stedet for små vævre husmårer på 1-2 kilo. Her kan vi berolige med, at det ikke vil komme til at ske.

Mårhunden er langt mere sky over for mennesker end husmåren. Det er ifølge de professionelle mårbekæmpere, vi har talt med, endnu ikke sket, at en mårhund er gået i en fælde beregnet for en husmår, eller at husejere har forvekslet mårhunden med en husmår. Mårhunden er - heldigvis meget mere sky end husmåren -, og den holder sig helst for sig selv ude i naturen.

Mårhunden defineres entydigt af Natyrstyrelsen som en invasiv dyreart. Formelt findes der en jagtsæson for mårhunde, men faktisk er det tilladt for jægere med jagttegn at skyde dyret hele året rundt. 

Forskel på mårhund og husmår

Den art af mår, der plager danske husejere mest med rumsteren og redebygning på loftet, er husmåren. Den er faktisk også en invasiv art. Det vides ikke præcist, hvornår den har indtaget Danmark. Engang i 1800-tallet er et bud. Der er en jagtsæson for husmår. Derudover må husejere sætte fælder op, hvis de er til plage på loftet eller i eller omkring sommerhuset eller parcelhuset. 

Der findes også en skovmår i den danske natur. Den ser de færreste dog noget til, da den, som navnet antyder, udelukkende holder til i den vilde natur. Der er vidnesbyrd om, at skovmåren har befundet sig i Danmark i mindst 8-9000 år. 

Om mårhunden vil holde sig i landet lige så længe er ikke til at sige. Hvis det står til Naturstyrelsen, skal det ikke ske. I øjeblikket er det dog op ad bakke i lyset af, at mårhunden tilsyneladende formerer sig så dramatisk, og at den i øjebklikket ikke har nogle naturlige fjender i Danmark - ud over mennesket.

22. februar 2018
Mere om Skadedyr

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i Nordsjælland.

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Nye metoder til bekæmpelse af dræbersneglen

Dræbersneglen er svær at få bugt med, men nu skal et nyt projekt få danskerne til at stå sammen om at komme den invasive snegl til livs. Med en biologisk blanding skal en særligt snegleplaget landsby i fællesskab udsætte dræbersneglene for en naturlig fjende, nemlig den mikroskopiske orm, nematoden.  

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du...

Simpelt trick til at undgå hvepse

Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepsene på flugt.

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne...

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus.