Larver af måneplet er beskyttet mod fjender, fordi de i meget af larvetiden lever sammen, har lange hår og markante sort/gule advarselsfarver.
Larver af måneplet er beskyttet mod fjender, fordi de i meget af larvetiden lever sammen, har lange hår og markante sort/gule advarselsfarver. Foto: Emil Lütken

Havens farverige larver

Haver er hjemsted for et væld af forskellige larver. Nogle af laverne er særligt iøjnefaldende. Det drejer sig i de fleste tilfælde om arter, der optræder enkeltvis eller i så beskedne mængder, at der ikke sker nævneværdige skader på havens planter.


De fleste larver er ufarlige

Langt de fleste larver er helt ufarlige og forsvarsløse, men enkelte har adfærdsformer eller bygningstræk, som kan virke afskrækkende på fjender. Liguster-sværmerens op til 10 cm lange larve har bagest et sort/gult horn, der ligner en farlig brod, men det er bare bluff, for den kan ikke stikke med den.

  Foto: Emil Lütken
  Gaffelhalen truer voldsomt, når den forstyrres. Den lever på pil, poppel eller bævreasp.

Gaffelhane forsvarer sig
Hermelinskåbens store larve, som kaldes gaffelhale, indtager ved forstyrrelse en særlig skræmmestilling: Hovedet trækkes ind i første kropsled og med højt løftet for- og bagkrop skydes røde “piskende” tråde ud fra gaffelspidserne. Den kan også forsvare sig ved at udsprøjte en myresyreholdig blodvæske, som er et effektivt våben over for andre insekter.

  Foto: Emil Lütken
  Kanelbjørnens larve med kraftig pels er en typisk bjørnespinderlarve.

 Larver med giftige hår
Mange hårede larver er ret lette at få øje på. De ofte giftige hår beskytter dem nemlig effektivt mod de fleste fjender, men ikke mod gøgen, der har specialiseret sig i at æde hårede larver.

Hårede larver kan give udslæt
Du bør absolut undgå direkte hudkontakt med hårede larver, som kan give et stærkt generende udslæt. Navngivet efter pelsen Bjørnespinderne har fået navn efter larvernes kraftige “pels” af mørke hår. Penselspindernes larver prydes af karakteristiske børstebundter.

  Foto: Emil Lütken
  Ligustersværmerens larve findes ikke kun på liguster, men også på syren, snebær og mange andre havebuske.

Speciel gangart
Målere er en familie af oftest ret små sommerfugle, der har fået navn efter larvernes specielle gangart, som skyldes, at de kun har to par gangvorter på bagkroppen. Det ser ud som om, de måler afstanden, fordi de bevæger sig ved skiftevis at strække sig helt ud og trække sig sammen, så kroppen skydes opad i en bue.

Gode til at
kamuflere sig
Mange målerlarver er mestre i at kamuflere sig, fordi de ved forstyrrelse kan stivne i stillinger, som får dem til at ligne en naturlig del af den plante, de lever på. Billedet her viser en birkemåler, som har en perfekt lighed med en grenstump.
9. april 2008
Mere om Skadedyr

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...

Nye metoder til bekæmpelse af dræbersneglen

Dræbersneglen er svær at få bugt med, men nu skal et nyt projekt få danskerne til at stå sammen om at komme den invasive snegl til livs....

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små blodsugere! Danske iværksættere har nemlig udviklet en økologisk spray, der gør dig uinteressant for flåter.  

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du selv kan gøre, for at undgå at blive en del af statistikken.

Simpelt trick til at undgå hvepse

Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepse...

Væggelus: Et skadedyr du virkelig ikke ønsker i dit hjem

De kravler ud fra deres skjul om natten og drikker dit blod. Kan du gætte, hvilket dyr vi taler om? Vi taler selvfølgelig om de frygtede...

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne op i jagten efter regnorme og larver, eller slår sig ned med familien under din terrasse. 

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus.

Sådan finder og fjerner du dræbersneglenes æg

Et af de mest effektive midler mod dræbersneglene er at finde sneglenes æg og destruere dem. De kan nemlig gemme sig allevegne som under...

Snudebille invasion

Det danske land er pt ramt af en invasion af skulpesnudebiller, hvilket kan beskadige blandt andet blomsterkarsen og vinterraps.

Skal vi skyde Bambis mor for at udrydde flåter?

Flåterne er over os, og det bekymrer mange dansker, især fordi forskere fortæller om en ny Borrelia-art, der snyder kroppen. Men hvordan...

Elektrochok til dræbersneglene 2.0

Har der været ubudne gæster i havens krukker? Lotte Bjarke bruger kobbertape til at holde dræbersneglene væk fra sine planter i krukkerne.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.