Flere hvepsearter nærmer sig Danmark.
Flere hvepsearter nærmer sig Danmark. Foto: Getty Images

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med dem.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 18. august 2020

Vi kender det alle sammen. Man sidder ved havebordet og skal til at stikke gaflen i en saftig grillpølse. Men pludselig afbrydes freden af en summen fra en hveps, der har udset sig netop din mad, og som målrettet kæmper for at få en smagsprøve.

Den danske sommer og tidlige efterår indebærer ofte hvepse af forskellig art, der både er aggressive og pågående. Nogle af hvepsene er imidlertid relativt nye gæster i den danske natur. De er invasive arter, hvilket betyder, at de har spredt sig til steder, hvor de ikke naturligt hører hjemme, og hvor de skader de oprindelige arter. Det gælder for eksempel stor gedehams.

Stor gedehams måler ca. 1,8-3,5 cm i længden. Den har et rødligt hoved, antenner og ben, rødgule vinger og en gul bagkrop med brune eller sorte led-adskillelser og rødbrun behåring. Stor gedehams er typisk ikke aggressiv, men provokeres den, kan dens giftige stik være særdeles smertefuldt og endda livsfarligt for mennesker med allergi.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Udover stor gedehams findes der også invasive hvepsearter, som endnu ikke er blevet observeret i Danmark. Heriblandt er asiatisk gedehams og asiatisk kæmpe gedehams, der er to invasive arter, som truer de oprindelige hvepsearter.

Asiatisk gedehams

Asiatisk gedehams stammer fra Asien, og har etableret sig i flere europæiske lande. Det forventes, at den kan komme til Danmark ved import af varer fra udlandet, hvilket er sket i andre europæiske lande. Asiatisk gedehams er uønsket grundet dens trussel mod mennesker med allergi samt andre hvepse- og bi-arter.

Asiatisk gedehams måler ca. 1,5-3 cm i længden. Den er oftest næsten sort med en bred orange stribe på bagkroppen og en tyndere gul stribe på det forreste led. Benene er gule på de yderste led. Hovedet er orange, hvis det ses forfra. Forkroppen er beklædt med korte mørkebrune eller sorte hår.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Asiatisk kæmpe gedehams

Asiatisk kæmpe gedehams stammer ligeledes fra Asien, men er derudover kun blevet observeret i Canada og USA. Grundet sin kropslængde på op til 5 cm er asiatisk kæmpe gedehams farlig for mennesker, da dens gift er mere effektiv end stor gedehams’.

Asiatisk kæmpe gedehams har et bredt hoved, der er orange i farven og med brune antenner. Øjnene er mørkebrune eller sorte. Udover to store sammensatte øjne, har den også tre mindre øjne, der har samme farve. Forkroppen er mørkebrun, og vingerne er grålige. Benene er også mørkebrune, men bliver dog lysere mod enderne. Bagkroppen har bånd af skiftevis orange og mørkebrun farve.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Begge arter er en trussel mod honningbier, da de kan foretage koordinerede angreb på bier, der ikke har nogen forsvarsadfærd og dermed er et let bytte.

Sådan bekæmpes asiatisk gedehams og asiatisk kæmpe gedehams

Miljøstyrelsen får mange henvendelser omkring forskellige hvepsearter i Danmark. De er derfor i tæt dialog med Danmarks Biavlerforening, hvor de sammen drøfter potentiel bekæmpelse af de invasive hvepsearter.

Miljøstyrelsen opfordrer i den forbindelse alle til at indberette observationer af disse invasive arter på deres indberetningsportal: invasive-arter.dk.

5 tricks til at bekæmpe hvepse

Få aggressive hvepse til at forsvinde fra dit hjem med disse enkle tricks.

  1. Placér en tallerken med kaffegrums på havebordet og sæt ild til det. Kaffen brænder langsomt og afgiver en lugt, som hvepse ikke kan fordrage.

  2. Vand! Hav en vandforstøver klar på terrassen og sprøjt løs på hvepsene. De tror, at det regner, og søger tilbage til deres bo.

  3. Biavlere har opdaget, at nellikeolie på hænderne frastøder bier, og dette trick er angiveligt også gavnligt i forhold til hvepse.

  4. Benzin og petroleum er også kraftige lugte, der får hvepse og andre insekter til at forsvinde.

  5. Kød! Et stykke rødt kød placeres i en hvepsefælde, og proteinerne tiltrækker insekterne.

18. august 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du fanger den.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de andre råd mod hvepse, der stadig virker …

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...