Hvornår holder myg op med at stikke?

En skønne efterårsdag må det være forbi med myggestik. Det er det heldigvis også for de fleste mygs vedkommende - med en enkel ubehagelig undtagelse.  

Er det en loppe? Er det en myg?

Det bedste ved myg er, at de pludselig en dag er væk – gik man lige og troede…

Men så alligevel langt ud på efteråret og dybt inde i vinteren vågner man op med noget, der umiskendeligt ligner et myggestik, og som i hvert fald klør som et. Er det en loppe? Er det en myg? Eller er det noget noget helt tredje? 

Stikmyg dør ud i efteråret

Den gode – gamle – nyhed er, at myg dør ud i efteråret.

Højsæsonen for myg er om sommeren, sådan cirka fra maj til august. Myg trives i lunt og varmt vejr. Hvis sommeren strækker sig ind i september, varer det derfor noget længere, før myggeplagen aftager sammenlignet med de år, hvor sommeren er forbi, når skolerne starter.

Som tommelfingerregel kan man gå ud fra, at myggene begynder at dø ud, når temperaturen falder til under 10 graders varme. Og når frosten sætter ind, dør de sidste stikmyg ud.

Undtagen en…

Den dårlige nyhed er, at der er en enkel stikmyg, der ikke helt dør ud, og det er den, som kan udstrække sæsonen for myggestik i det uendelige. Så hvem er den skyldige?

Der findes et meget stort antal medlemmer af myggeracen i Danmark. De fleste af dem kan man hurtigt sortere fra. Stankelbenet er for eksempel også en myg, men selvom den kan være nok så klam, så er stankelben helt harmløse for mennesker.

Af stikmyg findes der i Danmark 30 arter, og det er i blandt dem, at synderen skal findes. Det er tre myggearter, der står bag de fleste kløende myggestik i Danmark: skovmyggen, strandengsmyggen og husmyggen. Det bringer os ned på tre kandidater til myggen, der stikker uden for myggesæsonen. Kun én af dem er den skyldige.

Læs også: Alt om myg og myggestik i højsæsonen – sådan slipper du for kløende myggestik

Den store husmyg 

Nej, det er ikke butleren. Det er Den store Husmyg, der gør det – altså stikker. Den går også på latin under aliaset Culiseta annulata eller på dansk – Stor kældermyg.

Har du et forstørrelsesglas, så vil du kunne genkende den store husmyg på de hvide ringe om om dens sorte benene.

De er også en lille husmyg. Den er, som navnet antyder, noget mindre, og har ikke de nævnte kendetegn, og den lille husmyg stikker kum meget sjældent mennesker. Det gør Den store Husmyg derimod helt rutinemæssigt – og hele året rundt.

De fleste eksemplarer af Den store Husmyg er for længst bukket under, når det bliver koldt derude. Men hunnerne har det med at søge indendørs for at overvintre i vores boliger.

Heldigvis er Den store Husmyg mest optaget af at hvile ud om vinteren, men af og til vågner den af sin dvale med lysten til at suge menneskeblod. 

 
Den store husmyg (Culisetta annulata)  

Beskyttelse mod myggestik uden for sæsonen

Det virker som en overreaktion at smøre sin ind i myggebalsom om vinteren for at gardere sig mod en enkel eller ganske få overvintrende husmyg i boligen. Så hvad gør man, hvis man er én af dem, der er særlig overfølsom over for myggestik og gerne vil have fred for myg uden for myggesæsonen? 

  • Myggenet. Brug tætte myggenet, som omslutter sengen, og som myggene ikke kan finde vej igennem. Behandl dem eventuelt også med et myggemiddel.
  • Lysfælder. Brug lysfælder, som myggene tiltrækkes af. Når de flyver ind i fælderne, bliver de svitset og dør.
  • Røg. Der findes også myggespiraler og rygetabletter, som kan holde myg – inklusiv den vinterhærgende store husmyg – væk.

Læs også: Myg og myggestik – slip for kløende myggestik

Mest læste artikler