Foto: iStock

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus. 

Husbuk – en farlig gæst

Husbukken er et frygtet skadedyr som kan lave store skader på hus og sommerhus. Husbuklarven borer sig igennem træværk i snoede gange. 

Som de fleste biller kan den flyve og kan derfor sprede sig fra hus til hus – også ved egen hjælp! I områder hvor husbukken findes skal du derfor være opmærksom på om dit hus eller udhus er angrebet. Når billerne klækkes kan de flytte sig til et nyt træværk – og hvis træværker er placeret mod en husmur, er det nemt for husbukken at gnave sig ind i bygningen, siger insektforsker Torstein Kvamme fra Norsk Institut for bioøkonomi (NIBIO) til nibio.no. 

Husbukken kan leve i generationer i træværket til træværket er fuldstændigt ødelagt. Hvis de lever i træværket længe nok vil træværket blive totalt pulveriseret. 

Hvordan ser husbukken ud?

Husbukken tilhører familien af træbukke. En voksen bille er mellem 8-20 mm lang, sort eller brunsort. Den har 11-punkts antenner. 

Foto:Wikipedia/Offentlig eiendom, link

Husbukkens brystskjold er dækket af lange hår, men har to skinnende hårfrie pletter.  

Dækvingerne kan være helt sorte eller med grå pletter og danner to bånd. 

Husbukken lever store dele af livet som larve og ligner andre træbukkelarver. Larverne er hvide og bløde. De er bredest ved hovedet og smallere bag til. En fuldvoksen husbukkelave kan blive op til 25 mm lang. 

Hvor kommer husbukke fra?

Husbukke stammer oprindeligt fra Atlas-fjeldene i Nordafrika, men findes ikke længere i området. Den har imidlertid spredt sig til store dele af verdenen. 

På grund af klimaforandringerne er der en klar fare for øget husbukkeaktivitet - både i områder hvor den er kendt fra før men også ind i nye geografiske områder, siger Johan Mattsson i rådgivningsfirmaet Mycoteam til Newswire.   

Hvordan lever husbukken?

Det tager mellem 2 til 10 år for en husbuk at gå fra at være et æg til en voksen bille. Hvor lang tid det tager afhænger af fugtighed, temperatur og næringsindhold i træet. 

Husbukken er et insekt der er glad for varme og trives derfor bedst i syd- og vestvendte vægge og tagkonstruktioner. 

Larverne vokser hurtigst når temperaturen er 20 til 30 grader og træet har høj fugtighed. Ved temperaturer under 14 grader eller over 34 grader vokser larven langsommere. 

Foto: Wikipedia, link

Hunnen lægger æg i sprækker i træværket og laverne bor i træet. Her borer de gange i træet. Boremelet kastes ikke ud, men bliver presset sammen i de borede gange. Lige bag larven er tunnelen tom for mel. 

De yderste lag af træværker bliver ikke ødelagt, hvilket gør det vanskeligt at få øje på angrebene de første år. 

Når larven har nået en vis størrelse vil den gnave sig op til overfladen af træværket og lave et hul hvorfra den kan flygte. 

Voksne husbukke kommer ud af træværker tidlig på sommeren. På den tid flyver den over til andre bygninger for at lægge æg. Den vælger særligt materialer som ikke er malet eller beskyttet på andre måder. 

Voksne husbukke er sjældne at se – de lever ikke mere end 10-15 dage. 

Tegn på angreb af husbukke

  • Det første tegn på angreb er normalt husbukkens flugthul. Når man opdager hullet kan skaden have stået på i op til 10 år. 
  • Hvis flugthullerne ser gamle ud og boremelet er mærkegult, tyder det på at angrebet er slut
  • Hvis angrebet er i gang kan man faktisk høre lyden af larverne som gnaver. De laver en raspende lyd som kan sammenlignes med at skrabe neglene mod træet
  • Man kan også tage en kniv og lede sig frem i de synlige gange. Finder man laver i træværket er husbukkene aktive. 

Hvilken skade gør husbukken?

Selv om husbukken kun er knap 20 millimeter kan det gøre skade på bygninger over tid. Den lever primært af gran og fyr, og kan angribe alle dele af huset. Det forårsager beskadigelse af bjælker, paneler og trægulve. 

Den foretrækker frisk træværk hvor næringsindholdet er højt. I tørt og ældre træværk udvikler den sig langsomt, siger Mattsson.

Han mener at klimaforandringerne har først til opblomstring af arten. 

Klimaet bliver varme og vådere, noget som passer den lille bille perfekt, siger han.  

Hvordan bekæmpes husbukken?

Hvis man skal bekæmpe husbukke skal skadeomfanget først kortlægges. Nogen gange kan det virke at udskifte dele af træet, andre gange har det brug for kemiske midler til at bekæmpe skadedyret. 

Hvis angrebet ser ud til at være gammelt, for eksempel over 50 år, er der stor sandsynlighed for at angrebet er stoppet og at billerne er døde af sig selv. I det tilfælde behøver man ikke at foretage sig noget, siger Mattsson. 

Hvis træværket er under 20 år gammelt kan angrebet gå meget hurtigere.  

For at finde ud af om angrebet er nyt eller gammelt, kan man se om boremelet er lyst. Ældre boremel bliver mere gult i farven. Man kan også tage en kniv og lede sig frem i synlige gange. Finder man larver i træværket er husbukken aktiv.

Der er flere måder at bekæmpe husbukken på

Skift træværket ud

I nogle tilfælde er det muligt at skifte det angrebne træværk ud med træværk som er modstandsdygtigt mod husbukke. Løv eller kernetræ fra lærk og fyr er naturbeskyttet med husbukke.  

Hvis det er vanskeligt at bytte det angrebne træ ud, kan kemisk bekæmpelse være et alternativ.  

Gasse husbukken

Gasning af husbukken er dyrt og kan kun udføres af specialuddannede fagpersonale. Fordelen med gas er at den umiddelbart tager livet af alle husbukke, inklusiv larver og æg. Ulempen er at den ikke giver nogen garanti mod fremtidige angreb.

Insektmidler mod husbukke

Der findes insektmidler som er lavet til at stryge på træværket. Midlerne forhindrer husbukkene i at lægge nye æg, men tager ikke livet af husbukkelarverne inde i træværket. Insektmidler kræver også at træværket er ubehandlet, og derfor skal alt overfladebehandling fjernes før behandling med insektmidler. 

Opvarmning af træværk

Ved denne metode varmes træværket op til 52-53 grader over en kort periode, og dette vil dræbe alle stadier af husbukke. 

Det anbefales at overlade bekæmpelsen af husbukke til et professionelt skadedyrsfirma for at være sikker på at alle larverne dør. Det kræver også færdigheder og udstyr for at fjerne skadedyrene fuldstændigt. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Newswire, Norsk Insititutt for bioøkonomi og Store Norske Leksikon

28. august 2018
Mere om Skadedyr

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i Nordsjælland.

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst har blæst til angreb mod. Få både de gode og de dårlige nyheder om mårhunde i Danmark.

Nye metoder til bekæmpelse af dræbersneglen

Dræbersneglen er svær at få bugt med, men nu skal et nyt projekt få danskerne til at stå sammen om at komme den invasive snegl til livs....

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du selv kan gøre, for at undgå at blive en del af statistikken.

Simpelt trick til at undgå hvepse

Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepse...

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne...