Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Skadedyr

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan du kan undgå myggestikkene, og hvordan du skal behandle dem, hvis du først har fået dem. 

Forbered dig på myggesæsonen!
Forbered dig på myggesæsonen! Foto: istockphoto

Myggestik og mennesker

Vi glæder os allesammen over at sommeren og det varme vejr er på vej, men sammen med vejrskiftet følger en anden mindre glæde; myg. 

Med mere end 3.000 forskellige arter af myg, findes der kun omkring 200 arter, som rent faktisk bider. Og hos myg er det er kun hunnerne, der bider.

For nogle mennesker er myg til større gene end for andre. Hvorfor bliver myg tiltrukket i en højere grad af nogle mennesker fremfor andre? Der kan være mange forskellige grunde til, at du oftere bliver stukket end dine venner, familie eller bekendte. Nogle af grundene kan eksempelvis være disse:  

1. Myg elsker mælkesyre

Myg elsker mælkesyre som vi producerer i kroppen under og efter træning. Myg elsker ligeledes kropsvarme og sved.

2. Myg elsker gravide kvinder

Gravide kvinder udsender et højere niveau af CO2, hvilket tiltrækker myggene.

3. Myg elsker, når du har drukket alkohol

Alkohol påvirker dit stofskifte, hvilket øger mængden af CO2, du udsender fra din krop. Ligesom en graviditet, vil dette tiltrække myggene i flok.

Bonus info: Myg er specielt glade for dig, når du har drukket øl.

4. Myg elsker mørke eller stærke farver

Tøj, der er neutralt kan være med til at holde myggene væk, hvorimod mørkt tøj eller tøj med meget stærke farver, kan være en slem myggemagnet.

5. Myg elsker blodtype 0

Undersøgelser beviser, at mennesker med blodtype 0 er mere udsat for myggestik end andre. Faktisk er folk med blodtype 0 dobbelt så modtagelige for myggestik end eksempelvis folk med blodtype A.

Gravid kvinde der beskytter sig mod myg med myggespray

Læs mere: Video viser et genialt trick: Sådan skræmmer du myggene væk

Blodtype og duft påvirker mængden af myggestik

Selvom du gør alt, hvad du kan for ikke at blive stukket af myg, kan det stadig ikke være nok. Myg tiltrækkes af CO2 og varme, som alle mennesker afgiver. Men de tiltrækkes i højere grad også af bestemte duftstoffer, der kan være forskellige fra person til person.

Hvis du har den rette kropsduft, vil der ikke være så meget du kan gøre, for at holde de små blodsugere væk. Og noget tyder på at det har en sammenhæng med din blodtype.

Nogle mennesker tiltrækker simpelthen myg med deres kropsduft, mens andre har en naturlig kropsduft, der virker frastødende på myg. Det er genetisk bestemt og det kan også være en afgørende faktor i, at du får flere myggestik end ham ved siden af dig.

Person der bruger myggemiddel mod myg og myggestik

Hvad kan man gøre for at undgå myggestik?

Der er mange med forskellige synspunkter på dette emne.

Flere taler om, at B-vitamin kan afskrække myggene - ligesom hvidløg. Det er ikke tilfældet ved B-vitamin, men måske er der noget om snakken, når det kommer til hvidløg. Hvidløg kan i teorien have en maskerende effekt på din naturlige kropsduft, men det er dog ikke videnskabeligt bevist.

Læs mere: Sådan undgår du myggestik og kløe

Det, der er bevist til at virke, er anti-mygge-midler, som bliver solgt i butikkerne. De midler, der bliver købt i Danmark er testet og virker som anvist på pakken. Produkterne vil reducere mængden af myggestik med 70 %.

Dog vil midlerne ikke kunne forhindre myggestik totalt. 

Sådan behandler du bedst myggestik

Hvis du alligevel skulle være så uheldig at være blevet stukket af myg, er der et par ting du kan gøre for at lindre kløen og hævelsen. Is kan virke lindrende på hævelsen, hvilket samtidig kan tage lidt af kløen.

Desuden kan du prøve:

  • Aloe vera
  • Kopattesalve
  • Citronskal
  • Bananskræl
  • Æblecidereddike
  • Eukalyptusolie
  • Tigerbalsam
  • Lavendelolie

Kilde: tiphero.com, videnskab.dk

22. maj 2017
Mere om Skadedyr

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Skadedyr Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Skadedyr Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Skadedyr Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Skadedyr Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du selv kan gøre, for at undgå at blive en del af statistikken.

Simpelt trick til at undgå hvepse

Skadedyr Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepse...

Væggelus: Et skadedyr du virkelig ikke ønsker i dit hjem

Skadedyr De kravler ud fra deres skjul om natten og drikker dit blod. Kan du gætte, hvilket dyr vi taler om? Vi taler selvfølgelig om de frygtede...

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Skadedyr Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne op i jagten efter regnorme og larver, eller slår sig ned med familien under din terrasse. 

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Skadedyr Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus.

Sådan finder og fjerner du dræbersneglenes æg

Skadedyr Et af de mest effektive midler mod dræbersneglene er at finde sneglenes æg og destruere dem. De kan nemlig gemme sig allevegne som under...

Snudebille invasion

Skadedyr Det danske land er pt ramt af en invasion af skulpesnudebiller, hvilket kan beskadige blandt andet blomsterkarsen og vinterraps.

Skal vi skyde Bambis mor for at udrydde flåter?

Skadedyr Flåterne er over os, og det bekymrer mange dansker, især fordi forskere fortæller om en ny Borrelia-art, der snyder kroppen. Men hvordan...

Flyvemyren er over os – her er 4 gode råd

Skadedyr Sommerlandet oversvømmes af myrer, også af den irriterende flyvemyre. Her er et par råd mod myrer og flyvemyrer, så du ikke behøver skadedyr...

Rovmider vs. spindemider

Skadedyr Spindemiderne har i år fundet vej til drivhuset, og har udfordret Lotte Bjarkes dyrkning af chili og peberfrugt. Se, hvordan hun bekæmper dem.

Få ram på dræbersneglen – ikke på naturen

Skadedyr Tips og tricks – når det gælder dræbersnegle – er der masser af. Men mange af dem tager ikke hensyn til naturen. Lær her, hvordan du bliver...

Elektrochok til dræbersneglene 2.0

Skadedyr Har der været ubudne gæster i havens krukker? Lotte Bjarke bruger kobbertape til at holde dræbersneglene væk fra sine planter i krukkerne.