Forbered dig på myggesæsonen!
Forbered dig på myggesæsonen! Foto: istockphoto

Her er grunden til, at du er en myggemagnet

Myggestik rammer de fleste, men nogle rammes lidt hårdere end andre. Hvorfor? Det kan du få svar på her. Du får også gode råd til, hvordan du kan undgå myggestikkene, og hvordan du skal behandle dem, hvis du først har fået dem. 

Myggestik og mennesker

Vi glæder os allesammen over at sommeren og det varme vejr er på vej, men sammen med vejrskiftet følger en anden mindre glæde; myg. 

Med mere end 3.000 forskellige arter af myg, findes der kun omkring 200 arter, som rent faktisk bider. Og hos myg er det er kun hunnerne, der bider.

For nogle mennesker er myg til større gene end for andre. Hvorfor bliver myg tiltrukket i en højere grad af nogle mennesker fremfor andre? Der kan være mange forskellige grunde til, at du oftere bliver stukket end dine venner, familie eller bekendte. Nogle af grundene kan eksempelvis være disse:  

1. Myg elsker mælkesyre

Myg elsker mælkesyre som vi producerer i kroppen under og efter træning. Myg elsker ligeledes kropsvarme og sved.

2. Myg elsker gravide kvinder

Gravide kvinder udsender et højere niveau af CO2, hvilket tiltrækker myggene.

3. Myg elsker, når du har drukket alkohol

Alkohol påvirker dit stofskifte, hvilket øger mængden af CO2, du udsender fra din krop. Ligesom en graviditet, vil dette tiltrække myggene i flok.

Bonus info: Myg er specielt glade for dig, når du har drukket øl.

4. Myg elsker mørke eller stærke farver

Tøj, der er neutralt kan være med til at holde myggene væk, hvorimod mørkt tøj eller tøj med meget stærke farver, kan være en slem myggemagnet.

5. Myg elsker blodtype 0

Undersøgelser beviser, at mennesker med blodtype 0 er mere udsat for myggestik end andre. Faktisk er folk med blodtype 0 dobbelt så modtagelige for myggestik end eksempelvis folk med blodtype A.

Gravid kvinde der beskytter sig mod myg med myggespray

Læs mere: Video viser et genialt trick: Sådan skræmmer du myggene væk

Blodtype og duft påvirker mængden af myggestik

Selvom du gør alt, hvad du kan for ikke at blive stukket af myg, kan det stadig ikke være nok. Myg tiltrækkes af CO2 og varme, som alle mennesker afgiver. Men de tiltrækkes i højere grad også af bestemte duftstoffer, der kan være forskellige fra person til person.

Hvis du har den rette kropsduft, vil der ikke være så meget du kan gøre, for at holde de små blodsugere væk. Og noget tyder på at det har en sammenhæng med din blodtype.

Nogle mennesker tiltrækker simpelthen myg med deres kropsduft, mens andre har en naturlig kropsduft, der virker frastødende på myg. Det er genetisk bestemt og det kan også være en afgørende faktor i, at du får flere myggestik end ham ved siden af dig.

Person der bruger myggemiddel mod myg og myggestik

Hvad kan man gøre for at undgå myggestik?

Der er mange med forskellige synspunkter på dette emne.

Flere taler om, at B-vitamin kan afskrække myggene - ligesom hvidløg. Det er ikke tilfældet ved B-vitamin, men måske er der noget om snakken, når det kommer til hvidløg. Hvidløg kan i teorien have en maskerende effekt på din naturlige kropsduft, men det er dog ikke videnskabeligt bevist.

Læs mere: Sådan undgår du myggestik og kløe

Det, der er bevist til at virke, er anti-mygge-midler, som bliver solgt i butikkerne. De midler, der bliver købt i Danmark er testet og virker som anvist på pakken. Produkterne vil reducere mængden af myggestik med 70 %.

Dog vil midlerne ikke kunne forhindre myggestik totalt. 

Sådan behandler du bedst myggestik

Hvis du alligevel skulle være så uheldig at være blevet stukket af myg, er der et par ting du kan gøre for at lindre kløen og hævelsen. Is kan virke lindrende på hævelsen, hvilket samtidig kan tage lidt af kløen.

Desuden kan du prøve:

  • Aloe vera
  • Kopattesalve
  • Citronskal
  • Bananskræl
  • Æblecidereddike
  • Eukalyptusolie
  • Tigerbalsam
  • Lavendelolie

Kilde: tiphero.com, videnskab.dk

22. maj 2017
Mere om Skadedyr

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for dig. Læs med og bliv klogere på følgesygdomme og forebyggelse, for både dig og dine kæledyr. 

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at mindske antallet af de insisterende insekter i din have - og ved dit middagsbord. Se dem her. 

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...

Nye metoder til bekæmpelse af dræbersneglen

Dræbersneglen er svær at få bugt med, men nu skal et nyt projekt få danskerne til at stå sammen om at komme den invasive snegl til livs. Med en biologisk blanding skal en særligt snegleplaget landsby i fællesskab udsætte dræbersneglene for en naturlig fjende, nemlig den mikroskopiske orm, nematoden.  

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du...

Simpelt trick til at undgå hvepse

Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepse...

Nu nærmer giftig larve sig Danmark

Senest har den livsfarlige larve skabt store problemer i Tyskland - nu nærmer den sig Danmark. 

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne...

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus.