Rotter nyder også godt af fuglefoder
Rotter nyder også godt af fuglefoder

Fuglefoder lokker rotter til - sådan sikrer du dig

Det er fantastisk at have fugle i haven, men kan desværre også føre til rotteangreb. Hvis du ikke passer på nyder rotterne også godt af fuglefoderet. Læs med her og bliv klogere på hvordan du kan undgå rotter, men stadig få fornøjelsen af fuglene. 

Af: Anne Sofie Thyssen, 2. februar 2021

 

Der er ikke noget hyggeligere end fugleliv i haven og derfor er mange også også glade for at fodre dem specielt i vinterhalvåret. Dog er fuglene ikke de eneste der sætter pris på dette festmåltid af fuglefrø - rotterne ønsker nemlig også at tage del i buffeten.  

Rotter spiser næsten alt hvad de kan komme i nærheden af - desværre også fuglefrø. Men rotter er et dovent dyr og de vil derfor gå efter det føde der er nemmest at få fat i. Det betyder også, at fuglefrø spredt i græsset, er barnemad for rotterne at få fat i. Det er derfor altafgørende hvor fuglefrøene placeres således rotterne ikke tager del i festen.

Derfor skal du passe på rotter i haven

Det er ingen hemmelighed, at rotter  er lig med bakterier og sygdomme, hvorfor vi så vidt muligt forsøger at undgå dem. Og har du først rotter i haven, ligger muligheden lige for, at de også flytter ind i dit dejlige hjem. Rotter kan nemlig smitte gennem henholdsvis bid, men også gennem deres afføring og veksler. Det er altså muligt for rotterne at sprede bakterier ved blot at gnide sig op ad ting eller hvis at spise af vores mad. 

Hvordan bliver du så opmærksomme på rotternes ankomst? Her hersker sjældent tvivl. Først og fremmest efterlader rotter en skarp lugt, der ikke er til at tage fejl af. For det andet er rotternes cylinderformede ekstemententer letgenkendelige og kan  nemt spottes både ude og indendøre. Huller i jorden eller synkende fliser på terrassen kan også være et tegn udendørs. Disse tegn er værd at være opmærksom på, sådan rotterne ikke finder vej til selve huset.En rotte kan smyge sig igennem et hul så lille som en to-krone og dermed let komme ind i varmen. Hold øje med træ smulder omkring sådanne huller, da det kan være et tegn på et rotteangreb. 

 

5 råd til hvordan du undgår spild af fuglefrø og hermed rotter:

 

  • Køb “No waste fuglefoder”: Fugle er modsat rotter kræsne. Ofte vil fuglene sortere i de frø du har lagt ud, således de kun spiser deres favoritter. De resterende frø og skaller havner ofte på jorden og udgør hermed et nemt måltid for rotterne. Sørg derfor for altid, at holde jorden fri for frø ved at vælge fuglefrø uden skaller, også kaldet “no waste fuglefoder”

  • Du kan med fordel investere i en foderautomat med en bakke til de overskydende skaller i bunden. På den måde griber bakken de frasorterede skaller således de ikke havner på jorden.

  • Sørg for at hænge foderet op i stedet for at placere foderbræt eller lign. som rotterne nemt kan kommet til. 

  • Prøv at placere din fuglefoder automat væk fra træer eller lignende. Det kan synes som den ideelle løsning at hænge fuglefrøene i et træ, men rotter er gode til at klatre og de vil derfor nemt kunne komme frem til fuglefrøene gennem træet. 

  • HUSK at anmelde rotter til kommunen! Du kan rent faktisk ende med en bøde hvis ikke dette bliver anmeldt eller hvis du selv forsøger dig med rottegift. Det er ofte en del af din ejendomsskat i kommunen og du skal derfor ikke betale for det

 

Smart læsertip: Sådan sikrer du dig mod rotteangreb

En læser, Kai Høegh, har netop stået i denne “rottepine” og har i den forbindelse udarbejdet et rottesikret foderbræt, som han har været så venlig at sende os på mail. Her ses netop en fordelagtig placering på en tønde, hvilket besværliggør rotternes rejse mod frøene. Endvidere ses også den omtalte foderbakke, hvilken har til formål at gribe de frasorterede frø.

 

 

 

2. februar 2021 Anne Sofie Thyssen
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.