Pas på dig selv og dine husdyr
Pas på dig selv og dine husdyr Foto: Getty Images

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for dig. Læs med og bliv klogere på følgesygdomme og forebyggelse, for både dig og dine kæledyr. 

Af: Karoline Faxe , 19. februar 2020

Selvom vi kun er i februar måned, har vi temperaturer, der ligner dem, vi normalt har i marts. Og det giver flåterne optimale levevilkår tidligere end normalt. 
Flåter trives i varmt og fugtigt vejr, og siden 1965 er der sket en 4-5 dobling af antallet af flåtbid. Dette skyldes klimaændringerne og de stigende temperaturer.   

Flåterne vidergiver sygdomme som borrelia og anaplasma til både dyr og mennesker. De lever og suger blod i op til tre år, og derfor er smittefaren stor. Det er derfor vigtigt, at du passer på dine kæledyr og på dig selv.

- Som følge af det generelt varmere klima og den globale transport af husdyr stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Europa. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Symptomer for dyr

Forskellige tegn kan afsløre, om der er tale om et bid fra en flåt. For hunde ser man typisk symptomer som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at hunden begynder at gå usikkert. I sjældne tilfælde kan hunden rammes af virusinfektionen TBE (Tick Borne Encephelitis). Flåten vil overføre TBE-sygdommen til hunden i samme sekund, den bider, hvilket er i modsætning til sygdommen borrelia. Her kan hunden nemlig undgå smitte, hvis ejeren når at fjerne flåten i tide - senest et døgn efter, at den har bidt sig fast.

Forebyggelse for dyr

  • For at dit kæledyr undgår flåtbid kan du bruge repellent flåtmidler i form af tabletter, halsbånd eller pipetter. Selv gennem vinteren kan dette bidrage til forebyggelsen, hvis temperaturen er mild. 

  • Kig og mærk godt efter på dit kæledyr mindst én gang om dagen. Føl dig grundigt igennem hele pelsen fra snude til halespids. Flåterne sætter sig gerne under kæben, rundt om halsen, i armhuler, i lysken og under halen. Det gælder både, hvis kæledyret færdes i naturområder med skov, eng og vand, men også i byparker og på villakvarterernes græsplæner kan flåter trives i bedste velgående. Vær derfor også opmærksom, hvis du bor i et byområde.

  • Hold behandlinger til forskellige dyr adskilt. For eksempel tåler katte ikke hundebehandlinger, som kan gøre dem meget syge.

Hvis du mistænker din hund for at være smittet med borrelia, er det vigtigt at du kontakter dyrlægen. 

Mennesker kan også blive smittet af borrelia og TBE-virus. Begge er alvorlige sygdomme, som du skal være opmærksom på. 

Symptomer for mennesker

Hvis du er blevet smittet med borrelia, ses symptomerne først efter 3-30 dage. Oplever du et voksende rødt udslæt omkring det sted, hvor flåten har siddet, og influenzalignende symptomer, så kontakt straks din læge.
Hvis du er blevet smittet af TBE, ses symptomerne først efter 10-14 dage. Du bliver træt, får hovedpine, muskelsmerter og feber. Kontakt straks din læge hvis du oplever disse symptomer.

Forebyggelse for mennesker

  • Flåter lever i græsklædt vegetation, og hvis du færdes her, så sørg for at tage sko og tøj på, der dækker huden. Hvis dit tøj er hvidt eller lyst, kan du lettere se flåterne og fjerne dem fra tøjet. På den måde sørger du også for, at de ikke kravler ind under tøjet. 

  • Når du kommer hjem, så tjek dig selv for flåter. Husk at de trives i varme og fugtige omgivelser, så vær ekstra grundig disse steder på kroppen. 


Læs mere om flåter og flåtbid her eller læs 3 konkrete råd til at undgå flåter her.

Kilde: Statens Serum Institut, Miljø- og Fødevareministeriet og Agria Dyreforsikring

19. februar 2020 Karoline Faxe
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten...

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med dem.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du fanger den.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de andre råd mod hvepse, der stadig virker …

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...