Få ram på dræbersneglen – ikke på naturen

Tips og tricks – når det gælder dræbersnegle – er der masser af. Men mange af dem tager ikke hensyn til naturen. Lær her, hvordan du bliver sneglene kvit uden at sprede gift i økosystemet.

Tænk dig om, inden du begynder bekæmpelse af dræbersnegle

Det er Landsforeningen Praktisk Økologi, der er på barrikaderne og beder villaejerne tænke sig godt om, før de følger de velmenede tips om, hvordan man udrydder dræbersneglen, der lige nu frådser i vores grøntsager og efterlader slimede spor overalt.

Trine Krebs, formand for foreningen, angriber blandt andet brugen af nematoder, der er meget populær, fordi den er så effektiv.

– Nogle vælger at bekæmpe dræbersneglene med nematoder ved at udsætte dem i helt unaturligt store mængder. Vi taler om millioner pr. m2. Det kan vi ikke anbefale. Nematoderne, som er små, gennemsigtige rundorme, kravler ind i sneglens åndehul og lægger æg, hvilket langsomt slår sneglen ihjel. Når sneglen dør, bliver den en udklækningsrede for nye nematoder. Problemet med denne metode er, at nematoder skelner ikke mellem de forskellige sneglearter og dræber derfor alle sneglene i haven. Og andre sneglearter er faktisk nyttedyr, der er nødvendige i haven. Der er derfor behov for, at haveejerne får bedre oplysning, når de skal bekæmpe dræbersneglen, siger hun.

For at hjælpe haveejerne med at bekæmpe sneglene uden at gøre skade på haven og naturen, har Landsforeningen Praktisk Økologi udarbejdet disse gode råd.

1. Foren dig med dræbersneglenes naturlige fjender

Dræbersnegle har fjender, som vil gøre alt arbejdet for dig, hvis du bare giver dem gode forhold. Fugle, pindsvin, tudser og visse andre sneglearter hjælper gerne med at udrydde dræbersneglene i din have. Det er oftest haver, hvor der ikke er gjort plads til, at nyttedyrene kan leve og trives i haven, som kan have store problemer med dræbersneglene. Lok fugle til haven ved at sætte fuglebade ud på terrassen, sæt fuglekasser op og plant træer og buske, som fugle og insekter kan lide at opholde sig i. Tudser og pindsvin vil også flytte ind i haven, hvis der er vand, uberørte grenbunker og bunddække i bedene. Bunddække i bedene gør også haven attraktiv for bl.a. leopardsnegle, som spiser dræbersneglene.

2. Gå sammen med naboerne

Nabosneglehjælp er på linje med at naboer hjælper hinanden med at holde øje efter andre ubudne gæster. Det kan være svært at bekæmpe dræbersneglene, hvis ikke naboerne er med i kampen. Hvis alle gør en særlig indsats mod dræbersneglene, så slipper du hurtigere af med dem. I kan sætte fælder op, såsom ølfælder, som er en kop nedgravet øl, som tiltrækker snegle, eller lægge nogle brædder i haven, hvor sneglene vil søge fugtighed og skygge om dagen. Herfra kan du samle sneglene ind og hælde dem over med kogende vand, klippe dem over lige ved hovedet eller mase de mindre snegle med træsko. Men pas på at du ikke slår de forkerte snegle ihjel.

Læs også: Sådan bekæmper du dræbersnegle

3. Dæk jorden med tørt og skarpt materiale

Snegle bryder sig ikke om tørre og skarpe materialer, som bark, typer af flis (eksempelvis kakaoflis), sand og tang. Hvis du har en have eller et bed du gerne vil beskytte mod snegle, så læg de nævnte materialer rundt om de kostbare planter. Snegle holder af at opholde sig fugtigt, dækket af materiale og varmt, så hold dem fra dine yndlingsbede ved at gøre det svært for dem at opholde sig dér. Mange haveejere har også stor succes med at hælde kaffegrums rundt om de stauder eller bede, som dræbersneglene ikke må indtage.

Læs også: Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde

4. Hold dræbersneglene ude

En langtidsholdbar, men også lidt dyr metode er at investere i sneglehegn. Et sneglehegn er et stykke metal bukket på en måde, så snegle ikke kan passere. Hegnet er let at bruge til højbede. Det gælder naturligvis også om at sørge for, at du ikke selv bringer dræbersnegle ind i haven, når du anskaffer dig nye planter. Tjek altid jorden grundigt i nye planter uanset hvor de kommer fra.

Læs også: Bekæmpelse af dræbersnegle – sådan gør du

Mest læste artikler