Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Skadedyr

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Foto: iStock

Hvepsenes optimale livsbetingelser

Den lange periode med vinterfrost efterfulgt af store mængder sol og varme har givet de danske hvepsearter de mest optimale livsbetingelser. Vejret har gjort, at mange hvepsedronninger er overlevet, og sommervarmen sørger for masser af føde til hvepsene. Mange hvepse lever af insekter, bl.a. lus og bladlus, som lever godt i varmt og tørt vejr, som det vi har i Danmark i øjeblikket.

Læs også: De bedste tricks til hjemmelavet æblemost

Kæmpe hvepseboer

Det betyder dog også, at der er masser af føde til, at hvepseboerne vokser sig  store. Hvepseboerne starter med at være på størrelse med en valnød, og vokser i løbet af sommeren i takt med at flere hvepse udklækkes og mere føde tilføres boerne.

Normalt når hvepseboerne sin maksimale størrelse i august måned og er på størrelse med en fodbold. Men ifølge Claus Schulz, som er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer, er hvepseboerne allerede nu nået en størrelse der svarer til en fodbold. Han forventer derfor, at hvepseboerne vil vokse sig dobbelt eller tre gange så store som en fodbold, hvis varmen fortsætter som hidtil. Det fortæller han til Politiken.

Læs også: Hop sikkert på trampolinen

Hvepsene bliver aggressive

Ifølge naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen, er der 10 gange flere hvepseboer end hvad vi normalt ser. Derudover er hvepseboerne altså også større end normalt. Som konsekvens mener Stephan Springborg at vi vil se omkring 15 gange så mange hvepse i år, sammenlignet med tidligere.

Læs også: Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Når hvepseboet bryder sammen i forbindelse med, at hvepsedronning dør i august eller start september, vil hvepsene begynde at blive krigeriske. Hvepsene har ikke noget hjem og vil derfor begynde at invaderer vores mad, særligt søde sager i form af syltetøj og wienerbrød. Hvepsene bliver nærgående og aggressive og kan stikke, selv om du sidder helt stille.  Det kan derfor blive en alvorlig situation for dem der er allergiske overfor hvepsestik. 

Du kan læse om tricks til hvordan du får hvepsene til at flygte fra dit hjem her. 

25. juli 2018
Mere om Skadedyr

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Skadedyr Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst har blæst til angreb mod. Få både de gode og de dårlige nyheder om mårhunde i Danmark.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Skadedyr Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

3 råd: Undgå flåter med disse simple kneb

Skadedyr Det er forår og flåtsæsonen er gået igang. Og selvom ca. 100.000 danskere hvert år bliver bidt af de små kræ, er der nogle simple ting du...

Simpelt trick til at undgå hvepse

Skadedyr Indimellem kan det væres vært at spise udendørs – uden at hvepse får lyst til at spise med – eller stikke. Dette simple råd jager dog hvepsene på flugt.

Væggelus: Et skadedyr du virkelig ikke ønsker i dit hjem

Skadedyr De kravler ud fra deres skjul om natten og drikker dit blod. Kan du gætte, hvilket dyr vi taler om? Vi taler selvfølgelig om de frygtede...

Sådan slipper du af med grævlingen i din have

Skadedyr Grævlingen er let genkendelig med det sorte og hvide hoved.Grævlingen er ufarlig for mennesker, men det kan ske at den graver din græsplæne...

Husbuk: Skadedyret som spiser dit hus op indefra

Skadedyr Husbuk er en bille som har specialiseret sig i at leve træværk og kan gøre stor skade på et træhus. 

Sådan finder og fjerner du dræbersneglenes æg

Skadedyr Et af de mest effektive midler mod dræbersneglene er at finde sneglenes æg og destruere dem. De kan nemlig gemme sig allevegne som under...

Snudebille invasion

Skadedyr Det danske land er pt ramt af en invasion af skulpesnudebiller, hvilket kan beskadige blandt andet blomsterkarsen og vinterraps.

Skal vi skyde Bambis mor for at udrydde flåter?

Skadedyr Flåterne er over os, og det bekymrer mange dansker, især fordi forskere fortæller om en ny Borrelia-art, der snyder kroppen. Men hvordan kan vi bekæmpe det blodsugende insekt?

Flyvemyren er over os – her er 4 gode råd

Skadedyr Sommerlandet oversvømmes af myrer, også af den irriterende flyvemyre. Her er et par råd mod myrer og flyvemyrer, så du ikke behøver skadedyr...

Rovmider vs. spindemider

Skadedyr Spindemiderne har i år fundet vej til drivhuset, og har udfordret Lotte Bjarkes dyrkning af chili og peberfrugt. Se, hvordan hun bekæmper...

Få ram på dræbersneglen – ikke på naturen

Skadedyr Tips og tricks – når det gælder dræbersnegle – er der masser af. Men mange af dem tager ikke hensyn til naturen. Lær her, hvordan du bliver sneglene kvit uden at sprede gift i økosystemet.

Slip af med myggene med denne smarte og lette fælde, der kun tager...

Skadedyr Myggesæsonen er så småt over os, og de små kryb kan ødelægge enhver aften på terrassen. Men denne lille DIY-fælde kan hjælpe dig med at...

Elektrochok til dræbersneglene 2.0

Skadedyr Har der været ubudne gæster i havens krukker? Lotte Bjarke bruger kobbertape til at holde dræbersneglene væk fra sine planter i krukkerne.