7 tips til at bekæmpe skadedyrene i dine planter
Er du træt af skadedyr, der æder sig ind på planterne i din have? Så er her 7 tips til, hvordan du kan løsne skadedyrenes tag på din planter. Ikke alt handler om sprøjtemidler og kemi. Succes på længere sigt handler lige så meget om nyttedyr og om ikke at udrydde alle planteskadedyrene.
Krigen mod skadedyr i planter
Der er så mange insekter og smådyr, der gerne vil spise planterne i din have for øjnene af dig. Det er et trist syn for en stolt haveejer. I den situation er det forståeligt, at mange ser rødt og stormer ned i plantecentret og køber alt, hvad der findes på hylderne af kemiske bekæmpelsesmidler.
Det er dog langtfra altid den bedste løsning. De fleste opdager efter at have taget en dyb indånding og sat sig lidt ind i tingene, at en have har sin helt egen dynamik. Derfor kræver det ofte en mere nuanceret og flerstrenget indsats at få bugt med skadedyrene, der spiser af din have, ikke bare i år, men også næste år og året derefter.
Her er 8 sikre hits i krigen mod planteskadedyrene, som alene eller hver for sig kan hjælpe dig med at få skovlen under skadedyrene.
Læs også: Sådan undgår du skægkræ
1. Bekæmp skadedyr med nyttedyr
Nyttedyr er de dyr og insekter, der lever af skadedyrene. Det kan være mariehønerne, der spiser bladlusene, eller solsortene, der mæsker sig med dræbersneglene.
Det handler om at opnå den rette balance i din have mellem nyttedyr og skadedyr og skabe vilkår, der motiverer nyttedyrene til at slå sig ned i din have. Her kan det for eksempel hjælpe, hvis du efterlader plantedele og visne blade, så nyttedyrene har steder, hvor de kan slå sig ned.
I nyanlagte haver kan det tage et stykke tid, før der er kommet den rette balance mellem nyttedyr og skadedyr, så fortvivl ikke, hvis det første år går til i bladlus eller andre plager.
2. Indret haven med stor variation
Planteskadedyr møder op i hobetal i haver, hvor der er mange eksemplarer af den type vegetation, de holder mest af. I den type haver mangler de aldrig mad i spisekammeret. Tænk dig derfor godt om, inden du tilplanter hele din have med kun én plantetype.
3. Undgå at udrydde alle skadedyr I din have
Det handler ikke ikke at rense din have totalt for bladlus og andre planteædende bæster. Hvis skadedyrene forsvinder helt fra din have, så er den pludselig ikke længere så attraktiv for de nyttedyr, der ellers kan hjælpe dig med at holde i bestanden af skadedyrene nede.
4. Hold planterne sunde og raske
Planterne er bedre rustet til at stå i mod skadedyrene, hvis deres generelle sundhedstilstand er god. Det sker for eksempel med gødning i de rette mængder og opmærksom vanding, der sikrer, at planterne ikke tørrer ud. Dårlig trivsel hos planter kan ogåså skyldes, at de ikke står i den type jord, der er idealt for dem.
5. Kemiske bekæmpelse med omtanke
Det er fristende gå amok med kemisk bekæmpelsesmidler i haven, hvis man gerne vil til bunds i problemet. Der er dog flere komplikationer forbundet med den strategi
Mange kemiske sprøjtemidler slår også nyttedyrene ihjel, og så er du lige langt. På den måde får du på sigt ikke opbygget den rette symbiose mellem skadedyr og nyttedyr.
Hvis du ikke følger doseringen på sprøjemidlet, så kan sprøjtemidlet desuden også ende i bade naturen og i mennsker.
6. Anvend det kemiske sprøjtemiddel præcist
Sprøjt præcist på hver enkel plante og helst så vidt muligt på hvert enkelt blad, så sprøjtemidlet ikke ender de forkerte steder. Sprøjt aldrig alt for rundhåndet over et stort areal.
7 Manuel bekæmpelse af skadedyr
Man kan komme langt ved at bruge øjnene og indsamle og aflive større skadeforvoldende insekter og smådyr. Det kan være for eksmepel være biller og snegle.
Bladlus kan også skylles af planten med en hård vandstråle fra haveslangen.
Herudover findes der også mange typer fælder og lokkedåser, som kan anvendes med stor effektivitet.
Ny lov: Nu må du drukne disse dyr
Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.
Farlig flåt-sygdom lukker legeplads
Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...
Flåter kommer tidligt i år
Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...
Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia
Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.
Sådan undgår du de kommende insektplager
Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...
Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer
Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...
Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse
Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.
Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem
Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...
Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid
Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...
Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset
Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.
Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen
Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...
Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv
Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.
Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...
Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.
Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem
Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...
Pas på dine pindsvin
Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.