Foto: Mike Caffrey/Unsplash

5 insekter der kan meget mere, end du tror

Små flyvende og kravlende kryb er ikke altid helt søde, men der findes altså en række insekter, der lige er lidt sejere, end man umiddelbart skulle tro. Både kakerlakker, bier og guldsmede kan nogle ting, som man kun kan lade sig imponere af. 

Af: Mariah Leitisstein, 24. april 2017

1. Kakerlakker 

Kakerlakker er muligvis en af de mest hadet dyr i verden, og det er ikke så mærkeligt, for det er af en eller anden årsag et af de mest magtfulde. En kakerlak har i hvert fald så meget magt, at den kan få selv de største mænd og kvinder til at skrige af skræk. 

Derudover har kakerlakken faktisk meget værdi i den medicinske verden. Mange moderne videnskabsmænd forsker i kakerlakkens potentiale i at helbrede mennesker for en lang række frygtede sygdomme. Forskere har nemlig opdaget, at der i kakerlakkens hjerne befinder sig nogle helt særlige molekyler, der beskytter dem mod dødelige bakterier. Og hvad kan vi så bruge det til i moderne medicin?

Læs også: Kakerlakker i Danmark

De antibakterielle molekyler, der findes i kakerlakkens hjerne er meget stærkere end den slags antibiotika, vi bruger i dag, og eksperimenter har blandt andet vist, at molekylerne i kakerlakkens hjerne let kan kurere både MRSA og E. Coli. Og nå ja, så kan kakerlakker altså også lige overleve atombomber.

2. Bier

Bier er nogle af de mest intelligente insekter, der findes i dyreverdenen. De fleste ved nok, at bier har en helt særlig og meget sofistikeret måde at kommunikere på, men derudover er de faktisk også i besiddelse af helt ekstraordinære navigationsevner – på trods af nedsat syn.

Bier kan ved hjælp af en helt særlig ”dans” fortælle hinanden, hvor mad er lokaliseret, eller hvilket sted, der er bedst at bygge en ny koloni. Faktisk er honningbierne godt klar over, at jorden er rund, og det er noget de tager med i deres beregninger, når de skal lokalisere nye områder med mad.

3. Myrer

De små myrer har en helt fantastisk evne til altid at finde tilbage til deres hjem, hvis de er vandret for langt væk i deres søgning efter mad. Videnskabsmænd har i lang tid været klar over, at myrer bruger en række forskellige visuelle spor for at afgøre, hvor de er, og hvordan de finder tilbage.

Men hvordan kan en myre finde tilbage, hvis den eksempelvis befinder sig ørkenen, som tunesiske ørkenmyrer gør det. En række tyske forskere besluttede sig for at undersøge dette problem, og de placerede derfor fire forskellige dufte rundt om indgangene til en myretue og sørgede for, at tuen stort set var usynlig. Myrerne fik så tid til at gøre sig bekendt med tuen, hvorefter de blev flyttet til et andet sted – et sted uden en tue og uden en indgang. Men de fire dufte rykkede man med.

Overraskende nok så man, at myrerne kravlede hen til det sted, hvor duftene var lokaliseret – det samme sted, som indgangen til tuen burde være. Dette eksperiment beviste, at myrer har evnen til at fornemme to forskellige lugte på samme tid, selvom de har hver sin placering. Det beviste desuden også, at myrer ikke altid benytter sig af deres syn, men også kortlægger deres område i forhold til et bestemt duftkort. Så længe de forskellige lugte er der, så vil myrerne altid kunne finde hjem. 

4. Guldsmede

Vi mennesker har en helt særlig evne, der hedder selektiv opmærksomhed. Den evne bruger du blandt andet lige nu for at kunne læse denne artikel. I mange år har forskere været overbeviste om, at det kun var primater, der var i besiddelse af denne evne. Men en række undersøgelser har bevist, at også guldsmede er i stand til dette.

En guldsmed er i besiddelse af en meget lille hjerne, men på trods af det gør de brug af selektiv opmærksomhed, når de skal jage efter mad. Hvis en guldsmed eksempelvis får øje på en sværm af små insekter, så sørger den for at fokusere udelukkende på det bytte, den er ude efter. Og guldsmede er faktisk med nøjagtige, når de jager. De har nemlig en succesrate på hele 97%.

5. Torbister (Gødningsbiller)

Der er to grunde til, at gødningsbiller er noget helt særligt: Afføring og astronomi. Det kan godt være, at det lyder en anelse mærkeligt, men disse to ting kan faktisk godt hænge sammen – takket være gødningsbillen.

Torbister lever bestemt ikke det renlige liv. De samler afføring fra dyr, som de efterfølgende ruller sammen til små kugler og bruger til en række forskellige ting. De kan eksempelvis bruge kuglerne til at bygge deres huse, lægge æg på eller sågar spise, hvis de bliver sultne. Og oven i det er de små biller i stand til at placere kuglerne i overraskende lige linjer – selv når det er mørkt.

Dette fik en biolog fra Lund Universitet i Sverige til at foretage en undersøgelse. Hun placerede billerne i et planetarium og iagttog, hvordan de var i stand til at rulle deres kugler i lige linjer ved at bruge stjernehimlen. 

Konklusion: Torbister er enormt dygtige til at genbruge og åbenbart også meget glade for astronomi.

24. april 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.