Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud.
Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud. Foto: iStock, Kantdesign og Outdoor Design

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Sæt grænser for græs

Er du ikke typen, der bruger oceaner af tid på at "rette haven af", så er der især et trick, du skal have styr på. Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud, næsten ligegyldigt, hvordan resten af haven ser ud.

Er græs og bede rammet fint ind, så skal der meget til at forstyrre indtrykket af en have med ro og orden. Den enkle og traditionelle måde er at stikke kanterne mindst et par gange om året med en skarp spade. Det er billigt men også arbejdskrævende. Spænd evt. en snor ud, der hvor kanten skal gå, så er det nemt at få den helt lige.

Du kan også bruge en kantskærer, der er lavet til formålet. Men husk, at jo skarpere, du vil have kanterne til at stå, jo oftere skal du have gang i spaden.

Adskil græs og bed med sten

Græs breder sig og vil ganske hurtigt overtage bar jord, der støder op til plænen.

Vil du gøre det nemmest, så sørg for en permanent fysisk adskillelse af græs og bed. Du kan fx lægge sten eller fliser rundt om bedet, men husk, at kanten skal være tæt, ellers vokser græsset ganske sikkert gennem hullerne og indtager bedet, mens du har ryggen til.

En hjælpende hånd

En lang række producenter laver løsninger, der er skræddersyet til at bruge som kant mellem græs og bed. Den billigste løsning er græskanter i plastik. Her bruger du en spade til at lave en rille, som du placerer kanten i. Du skal lade et par centimeter stikke op over jorden, så kanten effektivt stopper græsset, mens plæneklipperen fortsat kan køre hen over den.

Et nyere produkt er græskanter lavet af genbrugsgummi, som du lægger som en smal måtte i overgangen mellem græs og bed. Gummimåtten er vandgennemtrængelig og lukker helt af for ukrudtet. Græskanterne af gummi er en nem opgave at lægge ud.

Støb en løsning

Vil du have en helt tæt og meget holdbar løsning,  så skal du få støbt græskanterne efter dine egne tegninger over havens bede. De kan være lige eller buede, og de levner ikke græsset en chance for at trænge igennem. Samtidigt kan de konstrueres med en lige bagkant, der kan holde jord og flis fra bedet inde, hvor det hører hjemme. De støbte kanter er utroligt holdbare og holder fint til, at en havetraktor kører over.

Vælg kanter af stål

En moderne og æstetisk flot løsning er kanter af stål – enten  galvaniserede eller i cortenstål, der hurtigt kommer til at stå med en belægning af rust, der beskytter selve stålet. Stålkanterne bliver oftest brugt til at indramme højbede, men kan også bruges til at skille græs og bede. 

Cortenstålet, som på billedet nedenfor, får hurtigt et rustent look, men er meget holdbart og holder uendeligt.

Brug træ med omtanke

Det kan være rigtigt flot at bruge træ til at adskille græsplæne og bede, og det falder naturligt godt ind i en have. Men her er det værd at huske, at dødt træ ikke holder specielt godt, når det har jordkontakt. 

Skal træet holde, skal du vælge meget hårde træsorter, eller træ, der er imprægneret. Det var engang populært at bruge gamle jernbanesveller i haven, da de var utroligt holdbare pga den imprægnering, de havde fået, men de afgav samtidigt også sundhedsfarlige stoffer til jorden, så det kan bestemt ikke anbefales.

1. maj 2018
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Sådan redder du din tørkeramte have

Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op...

Slip fantasien løs i haven

Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter...

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...