Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud.
Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud. Foto: iStock, Kantdesign og Outdoor Design

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Af: Per Handberg, 1. maj 2018

Sæt grænser for græs

Er du ikke typen, der bruger oceaner af tid på at "rette haven af", så er der især et trick, du skal have styr på. Det er de fine kanter om græsset, der får haven til at se knivskarp ud, næsten ligegyldigt, hvordan resten af haven ser ud.

Er græs og bede rammet fint ind, så skal der meget til at forstyrre indtrykket af en have med ro og orden. Den enkle og traditionelle måde er at stikke kanterne mindst et par gange om året med en skarp spade. Det er billigt men også arbejdskrævende. Spænd evt. en snor ud, der hvor kanten skal gå, så er det nemt at få den helt lige.

Du kan også bruge en kantskærer, der er lavet til formålet. Men husk, at jo skarpere, du vil have kanterne til at stå, jo oftere skal du have gang i spaden.

Adskil græs og bed med sten

Græs breder sig og vil ganske hurtigt overtage bar jord, der støder op til plænen.

Vil du gøre det nemmest, så sørg for en permanent fysisk adskillelse af græs og bed. Du kan fx lægge sten eller fliser rundt om bedet, men husk, at kanten skal være tæt, ellers vokser græsset ganske sikkert gennem hullerne og indtager bedet, mens du har ryggen til.

En hjælpende hånd

En lang række producenter laver løsninger, der er skræddersyet til at bruge som kant mellem græs og bed. Den billigste løsning er græskanter i plastik. Her bruger du en spade til at lave en rille, som du placerer kanten i. Du skal lade et par centimeter stikke op over jorden, så kanten effektivt stopper græsset, mens plæneklipperen fortsat kan køre hen over den.

Et nyere produkt er græskanter lavet af genbrugsgummi, som du lægger som en smal måtte i overgangen mellem græs og bed. Gummimåtten er vandgennemtrængelig og lukker helt af for ukrudtet. Græskanterne af gummi er en nem opgave at lægge ud.

Støb en løsning

Vil du have en helt tæt og meget holdbar løsning,  så skal du få støbt græskanterne efter dine egne tegninger over havens bede. De kan være lige eller buede, og de levner ikke græsset en chance for at trænge igennem. Samtidigt kan de konstrueres med en lige bagkant, der kan holde jord og flis fra bedet inde, hvor det hører hjemme. De støbte kanter er utroligt holdbare og holder fint til, at en havetraktor kører over.

Vælg kanter af stål

En moderne og æstetisk flot løsning er kanter af stål – enten  galvaniserede eller i cortenstål, der hurtigt kommer til at stå med en belægning af rust, der beskytter selve stålet. Stålkanterne bliver oftest brugt til at indramme højbede, men kan også bruges til at skille græs og bede. 

Cortenstålet, som på billedet nedenfor, får hurtigt et rustent look, men er meget holdbart og holder uendeligt.

Brug træ med omtanke

Det kan være rigtigt flot at bruge træ til at adskille græsplæne og bede, og det falder naturligt godt ind i en have. Men her er det værd at huske, at dødt træ ikke holder specielt godt, når det har jordkontakt. 

Skal træet holde, skal du vælge meget hårde træsorter, eller træ, der er imprægneret. Det var engang populært at bruge gamle jernbanesveller i haven, da de var utroligt holdbare pga den imprægnering, de havde fået, men de afgav samtidigt også sundhedsfarlige stoffer til jorden, så det kan bestemt ikke anbefales.

1. maj 2018 Per Handberg
Mere om Haven

5 tips til hvordan du forebygger skadedyr i dit drivhus uden brug...

Vil du gerne have planterne i dit drivhus til at trives, og vil du undgå at bruge pesticider, så læs her fem tips til, hvordan du holder skadedyrene væk fra dit drivhus uden at bruge pesticider.

Pas på: Dette haveredskab er skyld i 250 brande om året

Når solens stråler for alvor begynder at varme, havemøblerne sættes frem og havehandskerne tages på, er det også blevet sæson for ukrudt....

Danmarks nye trækfugl er på besøg

Den smukke lille trækfugl, sydlig blåhals, er en relativt ny ynglefugl i Danmark. Den kan i øjeblikket ses i Danmark - og nye meldinger fra...

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...