Rustne fjedre øger risikoen for, at legen på trampolinen ender galt.
Rustne fjedre øger risikoen for, at legen på trampolinen ender galt. Foto: Getty Images

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår. Dårlig sikkerhed og forkert hoppeadfærd giver nemlig risiko for ulykker. Se Sikkerhedsstyrelsens råd til, hvordan du tjekker, om din havetrampolin er klar til den kommende havesæson her.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 4. april 2019

Når træerne springer ud, springer mange børn op på trampolinen i haven. Det er sundt og sjovt at hoppe, men forkert adfærd og manglende sikkerhedstjek af trampolinen giver stor risiko for ulykker. Rustne fjedre, huller i dugen og løse ben og kantpuder øger nemlig risikoen for, at legen ender galt.

Alligevel viser tal fra en undersøgelse som Epinion har foretaget for Børneulykkesfonden, at hver fjerde familie glemmer at tjekke, hvilken stand deres trampolin er i, før de tager den i brug.

Lader du trampolinen stå ude hele året?

Ifølge undersøgelsen lader hele 60 procent af børnefamilierne deres trampolin stå ude året rundt. Er du en af dem, skal du være ekstra opmærksom på at tjekke trampolinens sikkerhed. Kulde og fugt kan nemlig gøre trampolinen rusten og mør.

"Det er vigtigt, at forholdene på og omkring trampolinen er sikre, så man tager sine forholdsregler imod de ulykker, en slidt trampolin kan forårsage. Jeg anbefaler derfor, at man følger vores råd til, hvordan en trampolin sikkerhedstjekkes," udtaler Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden i en pressemeddelelse fra sikkerhedsstyrelsen:

"Trampolinen er jo et fantastisk redskab til at få børn i bevægelse, så de skal endelig have lov at hoppe løs, så længe det foregår på en sikker måde," understreger hun. 

Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger

Heldigvis kan du sagtens mindske risikoen for ulykker på familiens trampolin, hvis du som Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, tjekker trampolinen hvert forår og efterår:

”Forældre bør tjekke, at skruer og kantpuder er sikkert monteret, og at samlinger og ben sidder ordentligt fast. Man bør også skifte rustne fjedre og tjekke, at der ikke er huller eller revner i dugen,” siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon.

De bør også sikre sig, at der er god plads over og rundt om trampolinen, og at underlaget er jævnt og blødt.

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

1. Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.

2. Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.

3. Skift rustne fjedre og tjek at dugen er uden huller eller revner.

4. Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.

5. Undersøg om underlaget er jævnt og blødt, fx græs.

Selvom man har husket at sikkerhedstjekke sin trampolin, er det også vigtigt, at forældre vejleder deres børn i den rette adfærd på trampolinen.

Her er 5 gode råd du kan give videre til dine børn, så de kan mindske risikoen for ulykker: 

5 gode trampolinråd

1. Hop altid én ad gangen.

2. Brug sikkerhedsnettet.

3. Slå aldrig saltomortaler.

4. Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen.

5. Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.

4. april 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Haven

5 tips til hvordan du forebygger skadedyr i dit drivhus uden brug...

Vil du gerne have planterne i dit drivhus til at trives, og vil du undgå at bruge pesticider, så læs her fem tips til, hvordan du holder skadedyrene væk fra dit drivhus uden at bruge pesticider.

Pas på: Dette haveredskab er skyld i 250 brande om året

Når solens stråler for alvor begynder at varme, havemøblerne sættes frem og havehandskerne tages på, er det også blevet sæson for ukrudt....

Væn dig til det: Frostgrader sent på foråret er kommet for at blive

Mens DMI forudser endnu en omgang nattefrost i denne uge, altså godt inde i maj, viser et nyt studie, at vi må regne med mere af den slags...

Danmarks nye trækfugl er på besøg

Den smukke lille trækfugl, sydlig blåhals, er en relativt ny ynglefugl i Danmark. Den kan i øjeblikket ses i Danmark - og nye meldinger fra Ringmærkningscentralen viser, at den har været vidt omkring.

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år...

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til bekymring: Den er hverken forældreløs eller i nød.

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag...

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...