Sikkerheden er vigtig på årets hyggeligste sommerdag!
Sikkerheden er vigtig på årets hyggeligste sommerdag! Foto: GettyImages

Sådan får du let en sikker Sankthans

Forsigtighed og sund fornuft er nøgleordene, når heksen traditionen tro skal sendes til Bloksbjerg på sankthansaften, for det kan hurtigt gå galt, hvis du ikke følger reglerne for afbrænding. Få vejledning til, hvordan du må placere, bygge, afbrænde og slukke sankthansbålet her.

Sankthansaften er en hyggelig tradition, men det er helst kun heksen, der skal brændes af, når vi sætter ild til bålet den 23. juni.

Planlægger du at lave et bål i din egen have, er det vigtigt, at du overholder reglerne for afbrænding, da det ellers kan gå helt galt. Derfor har Beredskabsstyrelsen udsendt et par retningslinjer for, hvordan du sikrer dig en brandsikker sankthans. Se dem herunder:

Den rigtige afstand

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at du placerer dit bål med en passende afstand til bygninger og andre omgivelser:

  • 30 meter fra bygninger med hårdt tag.
  • 60 meter fra letantændelige markafgrøder.
  • 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger m.v.. og oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale.

Minimer risiko for ulykker

Du kan selv gøre meget for at reducere risikoen for ulykker, når familie og venner sidder og varmer sig rundt om bålet. Beredskabsstyrelsen anbefaler, at du tager disse forholdsregler både før, under og efter afbrædningen:

  • Brug aldrig brandfarlige væsker, når du tænder bålet - det kan meget let gå galt.

  • Hold øje med bålet og forlad det først, når ild og gløder er helt slukket - hæld gerne vand på.

  • Vær særligt opmærksom på børn og dyr i nærheden af bålet - de kan let komme til skade.

  • Hvis det er meget tørt eller blæser kraftigt, så lad være med at tænde bålet - skån heksen for denne gang!

Hård vind og knastørre perioder

Det er helt forbudt at tænde bål, hvis sankthansaften er akkompagneret af hård vind (10,8-13,8 m/sek.) eller højere vindhastigheder - med mindre kommunen har givet tilladelse. I perioder med tørke kan de enkelte kommuner desuden indføre afbrændingsforbud. Tjek derfor altid din kommune for at se, hvad der gælder, dér hvor du bor.

Pas på dyrene! 

Det er ikke alle, der synes, at traditionen med at synge midsommervisen om et brændende bål er en god idé. Mange smådyr og dyreunger fanges nemlig i sankthansbålenes flammer, fordi de ser de store brændebunker som perfekte skjulesteder. Hvert år finder dyr som mus, pindsvin, fugle og katte skjul inde i bunken, og de når ofte ikke at flygte fra bålets flammer, før det er for sent. 

Derfor råder Dyrenes Beskyttelse til at flytte og ombygge bålet, inden det tændes. Det er nemlig ikke nok blot at tjekke bålet for dyr inden optænding. 

Hav en hyggelig og brandsikker sankthans!

21. juni 2019
Mere om Haven

Nyt skadedyr truer din buksbom

En ny aggressiv larve, som æder din buksbom, er dukket op i Danmark. Buksbom i danske haver er i forvejen hårdt ramt af de to svampesygdomme buksbomkvistdød og buksbom grentørre. 

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Mangel på blomster og levesteder truer bierne

Næsten halvdelen af de danske bier er i fare for at forsvinde. Det er især mangel på blomster og egnede levesteder, der truer biernes eksist...

Lørdag er det international arbejd nøgen i haven-dag

Første lørdag i maj er “World Naked Gardening Day” - dagen hvor haventusiaster over hele verden opfordres til at lave havearbejdet nøgen!

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag...

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sommerdag, med mælk eller fløde til, eller bare helt eau natural og saftige - så bliver det vist ikke...

Fremragende åbning på havefestivalen CPH Garden

Der var mudder, havestjerner og awardshow da Haveselskabet torsdag slog dørene op for CPH Garden 2019.