Sådan redder du din tørkeramte have

Haven

Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op med græsset, og overlever dine blomster, buske og træer mon, så de skyder igen til næste år?
Vi har samlet nogle ting, du kan gøre - nu i efteråret. For det er ikke for sent.

Tørken har været hård ved mange danske haver i år. Heldigvis er der hjælp at hente
Tørken har været hård ved mange danske haver i år. Heldigvis er der hjælp at hente Foto: iStock

Gør skaden god igen…

Du skal bruge efteråret til at plante nye træer, buske og blomster, som bedre kan tåle tørre forhold.

Det er vigtigt ikke at miste haveglæden, som haveekspert, Jesper Carl Corfitzen forklarer:

“Med en rekord-tørke, som den vi oplever i år, er det vigtigt ikke at miste planteglæden. Det handler at plante klogere og plante flere træer i haven, der kan kaste skygge på de mindre planter.”

September og oktober er de ideelle måneder at gå i gang med plantningen, når vi forhåbentlig har fået lidt regn. Ved du ikke hvor, du skal starte, kan du få hjælp med vores online havekursus. Læs mere her. 

Opgiv ikke…

Så snart fugten kommer tilbage, kan du også se på at beskære dine udtørrede buske lidt ned, så al kraft går til rodnettets restitution. Dine stauder skal også nok klare den.

Du må endelig ikke give op og fjerne dem, fordi de ser døde ud. Som Corfitzen forklarer: “Fortvivl ikke over dine stauder, de klippes ned til foråret og vil i de fleste tilfælde komme igen”

Forny din have med en lækker løgpakke og online havekursus

Hold på fugten

Tørre somre vil måske blive normen fremadrettet. Derfor gør du klogt i at tænke over din jordsammensætning i endnu højere grad, og tænke kompost ind for at holde på fugten i bede og krukker, forklarer Corfitzen.

Kommer vi til at opleve vandingsforbud i fremtidige somre, skal man vide hvad, der kræver vand og hvad, der kan overleve uden.

Græsset skal nok klare den men...

Græs er en taknemmelig og hårdfør plante, som nok skal blive grøn igen. Når temperaturerne er så høje, som i den sidste lange tid, går din plæne rent faktisk i dvale og stopper væksten.

Du må endelig ikke gøde den, da det i værste tilfælde kan ætse det allerede gule græs.

Tilføj farve

Vil du undgå en plæne-situation, som i år, kan du også overveje at omlægge havens “grønne tæppe” til en blomstereng, som vil bringe glæde i foråret.

Det kan eksempelvis være en idé at plante narcis, erantis eller krokus i efteråret i din plæne, så de pibler op i foråret, og skaber liv, før det udmattede græs kommer sig.

Hvordan du kan lægge dem i kreative mønstre og på rigtig vis, kan du lære om i uge 2 af Din Drømmehave.

 

7. august 2018
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Haven Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Haven Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Haven Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Haven Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Haven Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Haven Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Haven Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Haven Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Haven Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Haven Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Slip fantasien løs i haven

Haven Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Haven Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Haven Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Haven Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

Haven De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...