Denne artikel er sponsoreret
Foto: Rodalon Udendørs

Sådan fjerner du nemt grimme belægninger

Slip af med belægninger på terrassen, fliser, murværk og markiser, og gør haven sommerklar – du behøver kun ét produkt, en kost, spand og lidt knofedt.

Snart skal vi nyde sommeren i haven – og det sidste, du har lyst til er at kigge på grimme belægninger på terrassen, plankeværket eller husets facade. Det er ofte belægninger - og det er faktisk nemmere end du tror, at fjerne dem.  

Alt det kræver er ét godt rengøringsmiddel, en spand, en børste eller kost og lidt knofedt.  

Før du går i gang

Belægninger kommer oftest på fliser, sokkel, tagsten, vinduer, terrassen og træværk i haven. Du kan nemt fjerne dem ved at bruge et rengøringsmiddel, påføre det, lade det virke og derefter skylle af.

Hvis du har planlagt at friske murværk eller træoverflader op med maling eller træbeskyttelse denne sommer, er det også vigtigt, at du først fjerner belægningerne for det bedste og mest holdbare resultat.

Rene fliser på terrassen

Fliser får ofte grimme belægninger, der endda også kan være glatte at gå på.

Den nemmeste måde at rengøre fliserne på er ved at lave en opløsning af Rodalon Udendørs i en spand. Brug 1-2 dl Rodalon Udendørs til 1 l vand, alt efter hvor snavset fliserne er. 

Brug derefter en kost eller stor børste til at gnubbe opløsningen godt ud over fliserne, og lad det virke i ½-1 time, hvorefter du kan fjerne rester af snavs med rent vand. Du kan også lade næste regnskyl gøre arbejdet for dig.

Flotte havemøbler

Har dine havemøbler overvintret udendørs, har de ofte fået mørke og slimede belægninger. Du kan nemt gøre dem klar til en sommer mere ved at lave en opløsning af Rodalon Udendørs (1-2 dl til 1 l vand) og påføre opløsningen på den let fugtede overflade, enten med en klud eller en børste. 

Lad opløsningen virke i ca. 1 time, og vask derefter møblerne med rent vand. Husk, at hvis møblerne efterfølgende skal have f.eks. olie, er det vigtigt, at de er helt tørre inden.

Facader og murværk

Her er det ofte store overflader, du skal i gang med, så det kan være smart at bruge en lille havesprøjte eller sprøjtepumpe – men en børste eller kost kan også sagtens bruges. 

Lav en opløsning af Rodalon Udendørs (1-2 dl til 1 l vand) og test et lille areal, inden du går i gang med hele facaden for at sikre, at der ikke kommer misfarvninger.  

Påfør blandingen i tørvejr og du får det bedste resultatet, hvis temperaturen ikke være under 10 grader. Lad blandingen sidde, og efter to dage vil din væg være helt som ny. Du kan eventuelt vaske efter med en kost og en omgang natursæbe.

Træ-terrasser og hegn

Gør både terrassen og hegn i haven klar til sommeren ved at fjerne grimme belægninger – hvis du skal friske op med maling eller give træet træbeskyttelse.

Brug en opløsning af Rodalon Udendørs (1 l Rodalon Udendørs til 10 l vand) og lad den virke i mindst 1 time, før overfladen bearbejdes med børste, kost eller højtryksrenser. 

Jordslag og belægninger på parasoller og markiser

Parasoller og markiser bliver ofte misfarvede, fordi de er ekstra udsatte for at blive angrebet af svamp, der giver mørke pletter eller grimme plamager. 

Her kan du også bruge Rodalon Udendørs til at fjerne belægningerne. 

Lav en opløsning af Rodalon Udendørs (1-2 dl til 1 l vand) og påfør opløsningen med en børste eller klud direkte på markisen eller parasollen. Lad opløsningen virke i ca. 1 time, hvorefter du kan skylle af med rent vand fra haveslangen eller med en vandkande.

Rent drivhus

Gør drivhuset klar til en ny plantesæson med en nem rengøring, hvor du fjerner mug, dårlig lugt, få rene ruder og desinficerer. 

Lav en opløsning 1-2 dl Rodalon Udendørs til 1 l vand og afvask drivhuset. Brug en klud eller en børste eller en sprøjte med dyse. Bruger du sprøjte anbefales brug af maske. Efter desinfektionen bør drivhuset afvaskes med rent vand inden planterne sættes ind.

Rodalon Udendørs kan købes i alle byggemarkeder, de store supermarkeder og online.

Om Rodalon Udendørs

Rodalon Udendørs er et middel, der skånsomt og effektivt fjerner belægninger fra mure, tage, fliser, sten, beton, havemøbler, båd, campingvogn og drivhus – og jordslag fra parasoller og markiser. Rodalon Udendørs er et yderst effektivt rengøringsprodukt, hvis unikke kemiske sammensætning er specielt udviklet til at fjerne belægninger og misfarvninger fra alle vaskbare flader og materialer.

Husk at følge brugsanvisningen på etiketten. 

18. maj 2020
Mere om Haven

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Mælkebøtter er guld for bier – vent med at klippe

Mælkebøtte er hadet af mange, men er i virkeligheden guld værd for bierne. Derfor skal man tænke sig om en ekstra gang, inden man klipper...

Nyt skadedyr truer din buksbom

En ny aggressiv larve, som æder din buksbom, er dukket op i Danmark. Buksbom i danske haver er i forvejen hårdt ramt af de to svampesygdomme buksbomkvistdød og buksbom grentørre. 

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Mangel på blomster og levesteder truer bierne

Næsten halvdelen af de danske bier er i fare for at forsvinde. Det er især mangel på blomster og egnede levesteder, der truer biernes eksist...

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...