Dæk bærrene til i haven. Så sikrer du dem mod fugle.
Dæk bærrene til i haven. Så sikrer du dem mod fugle. Foto: gettyimages

Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sensommerdag - så bliver det vist ikke meget bedre. Sådan sikrer du dig en god høst.

Af: Amalie Sølberg, 6. marts 2019

Bærbusken trives bedst i sol og læ i en muldjord med masser af næring.

Ribs, stikkelsbær og solbær tåler dog skygge til en vis grad, men får de største og mest smagfulde bær i høj sol.

Tyttebær, tranebær og blåbær skal plantes i surbundsjord og kan derfor være selskabsplanter til en rhododendron.

Har du en krukkehave, kan bærbuske plantes hele året, så længe der ikke er frost. Barrodsplanter, som ganske enkelt er planter som købes uden jord og med bare rødder, plantes helst om efteråret, når jorden stadig er varm, og rødderne kan nå at etablere sig inden næste års vækstsæson

Fælles for alle plantninger - nye som omplantninger - er, at der skal vandes godt og specielt i meget tørre perioder.

Du kan eventuelt gøde de af dine bærbuske, der ikke står i surbundsjord med en smule kompost, organisk gødning eller NPK-gødning om foråret, samt give dem et årligt tilskud af kalk.

Surbunds-buske gødes med surbundsgødning og vandes med regnvand. Regnvand er nemlig kalkfrit og ændrer derfor ikke jordens surhedsgrad.

Beskæringen - stor som lille

Helt overordnet set behøver bærbuske ingen større beskæringer. Dog kan de have rigtig godt af en udtynding fra tid til anden.

Hindbær- og brombærbuske skal udtyndes hvert efterår lige efter høsten. Her fjerner man de frugtbærende grene og overskydende nyskud, så buskene ikke bliver for store og for tætte til at lyset kan nå ind til bærsætningen. Dermed undgår du også problemer med eventuelle sygdomme.

Ribs- og solbærbusken beskæres hvert fjerde eller femte år. Her tyndes ud i cirka en tredjedel af de helt gamle grene. Grenene skæres af en til to cm over udspringet.

Stikkelsbær udtyndes let ved kun at fjerne en tredjedel af de gamle grene.

 

Krukkehaven med bær

Er du ikke den heldige ejer af en stor have med masser af plads til bærbuske, så fortvivl ej. For flere bærbuske egner sig ganske fint til krukkelivet. Ligesom jordbær kan gro i krukker, kan også tranebær, blåbær og tyttebær gro på altanen eller terrassen.

Ønsker du opstammede planter, som ikke fylder så meget, så kan stikkelsbær, solbær og ribs også købes sådan.

Dog skal du altid huske, hvis du dyrker dine bærbuske i krukker og potter, at der skal være god plads til planternes rødder. Ligeså vigtigt er dræn i bunden. For kan planten ikke komme af med det overskydende vand, risikerer du, at planten rådner.

Ligesom med indendørs potteplanter, skal du endvidere huske, at jord i krukker tørrer hurtigere ud, end jord i haven. Planterne skal altså vandes jævnligt.

Fire buske for nybegyndere

Ribs
Ribsbusken er en taknemmelig fætter, som faktisk bare skal plantes. Derefter sætter den troligt bær år efter år. Hvis du så oven i købet fodrer planten med lidt gødning og gør den mere luftig ved hjælp af beskæring, får du større bærklaser med lækre friske sommerbær. Selvom ribs har det bedst i sol, tåler buskene også let skygge. 

Der findes mange forskellige sorter af ribs; røde og hvide, søde og sure. Alt efter valg af sort giver planterne ligeledes bær fra tidlig til sen sæson.

Hindbær
Hindbær har brug for en god muldjord, der gerne må være sur, men som skal være veldrænet. Du kan årligt tilføre kompost eller lignende for at holde bunden ved lige og samtidig sikre, at jorden omkring hindbærbusken er fri for skvalderkål, kvikgræs og andet ukrudt.

Hindbærbusken tåler ikke skygge særlig godt. Den trives bedst i sol - og gerne det meste af dagen. Det giver de mest smagfulde bær.

Fordi buskene får lange stængler, kan de med fordel bindes op, for ikke at vælte.

Solbær

Solbær er ligesom ribsen en nem busk, som i store træk passer sig selv. Selvom den oprindelig var en skovplante og er indrettet til at måtte nøjes med det lys, der siver ned gennem trækronerne, betyder det dog ikke, at solbærbusken trives bedst i skygge. Bærrene har det rigtig godt i Solen, hvilket også giver den største høst.
Solbærbusken har en smuk blomstring i april, og mørke modne bær i juli. Busken kan blive op til to meter høj og skal ikke beskæres, før den er fem-seks år gammel.

Stikkelsbær
Stikkelsbærret findes i mange forskellige afskygninger med røde, grønne eller gule bær, der varierer i sødmen. De fås både som tidlige og sene sorter. Den grønne stikkelsbær kan eksempelvis høstes allerede i juni.

De senere årtier har man forsøgt at forædle sorterne for at komme stikkelsbærrets værste fjende til livs. Nemlig meldug, som angriber både skud, stængler og frugt. Flere sorter med søde, røde bær har god modstandskraft overfor meldug.


Gode buske og træer til krukker

Blåbær, som er en mindre og lavstammet plante, trives som så mange andre bær i Solen og skal have en veldrænet, fugtig surbundsjord.

Amerikanske blåbær er modsat almindelige blåbær ikke selvbestøvende. Derfor er det vigtigt at have et par krukker med forskellige sorter ved siden af hinanden for at få en god bestøvning og rig frugtsætning.

Jordbær modner over sommeren, og i juni og juli kan du begynde at samle bær i massevis. Fordi jordbær er meget alsidige, kan de dyrkes både i jorden, som bunddække, i højbede og i krukker. Jorden skal være næringsrig, og fordi planternes rodnet er temmelig sart, skal lugning foregå forsigtigt.

Med årene bliver planternes udbytte mindre og bladvæksten størrre, men med afskårne udløbere fra moderplanten, når plantens nye rodnet er veludviklet, kan man plante dem ud som nye planter.  

Kirsebær, som ellers er en del af stenfrugttræernes familie, er en del mere pladskrævende. Fugle-kirsebær kan for eksempel blive op til 25 meter højeDog findes træerne i forskellige sorter med svag, middel eller kraftig vækst - så kan de fleste haver være med.

Med kirsebærtræet får man mulighed for selv at præge sin høst. For køber man en grundstamme og poder selv, stiger udvalget af sorter, du kan vælge imellem.
De fleste kirsebær er modne i juli og august.

6. marts 2019 Amalie Sølberg
Mere om Haven

5 tips til hvordan du forebygger skadedyr i dit drivhus uden brug...

Vil du gerne have planterne i dit drivhus til at trives, og vil du undgå at bruge pesticider, så læs her fem tips til, hvordan du holder skadedyrene væk fra dit drivhus uden at bruge pesticider.

Pas på: Dette haveredskab er skyld i 250 brande om året

Når solens stråler for alvor begynder at varme, havemøblerne sættes frem og havehandskerne tages på, er det også blevet sæson for ukrudt....

Danmarks nye trækfugl er på besøg

Den smukke lille trækfugl, sydlig blåhals, er en relativt ny ynglefugl i Danmark. Den kan i øjeblikket ses i Danmark - og nye meldinger fra...

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...