Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sensommerdag - så bliver det vist ikke meget bedre. Sådan sikrer du dig en god høst.

En bærbusk med mange bær

Bærbusken trives bedst i sol og læ i en muldjord med masser af næring.

Ribs, stikkelsbær og solbær tåler dog skygge til en vis grad, men får de største og mest smagfulde bær i høj sol.

Tyttebær, tranebær og blåbær skal plantes i surbundsjord og kan derfor være selskabsplanter til en rhododendron.

Har du en krukkehave, kan bærbuske plantes hele året, så længe der ikke er frost. Barrodsplanter, som ganske enkelt er planter som købes uden jord og med bare rødder, plantes helst om efteråret, når jorden stadig er varm, og rødderne kan nå at etablere sig inden næste års vækstsæson

Fælles for alle plantninger – nye som omplantninger – er, at der skal vandes godt og specielt i meget tørre perioder.

Du kan eventuelt gøde de af dine bærbuske, der ikke står i surbundsjord med en smule kompost, organisk gødning eller NPK-gødning om foråret, samt give dem et årligt tilskud af kalk.

Surbunds-buske gødes med surbundsgødning og vandes med regnvand. Regnvand er nemlig kalkfrit og ændrer derfor ikke jordens surhedsgrad.

Læs også: Morbær er en fryd – både til haven og maven

Beskæringen – stor som lille

Helt overordnet set behøver bærbuske ingen større beskæringer. Dog kan de have rigtig godt af en udtynding fra tid til anden.

Hindbær- og brombærbuske skal udtyndes hvert efterår lige efter høsten. Her fjerner man de frugtbærende grene og overskydende nyskud, så buskene ikke bliver for store og for tætte til at lyset kan nå ind til bærsætningen. Dermed undgår du også problemer med eventuelle sygdomme.

Ribs- og solbærbusken beskæres hvert fjerde eller femte år. Her tyndes ud i cirka en tredjedel af de helt gamle grene. Grenene skæres af en til to cm over udspringet.

Stikkelsbær udtyndes let ved kun at fjerne en tredjedel af de gamle grene.

 

Krukkehaven med bær

Er du ikke den heldige ejer af en stor have med masser af plads til bærbuske, så fortvivl ej. For flere bærbuske egner sig ganske fint til krukkelivet. Ligesom jordbær kan gro i krukker, kan også tranebær, blåbær og tyttebær gro på altanen eller terrassen.

Ønsker du opstammede planter, som ikke fylder så meget, så kan stikkelsbær, solbær og ribs også købes sådan.

Dog skal du altid huske, hvis du dyrker dine bærbuske i krukker og potter, at der skal være god plads til planternes rødder. Ligeså vigtigt er dræn i bunden. For kan planten ikke komme af med det overskydende vand, risikerer du, at planten rådner.

Ligesom med indendørs potteplanter, skal du endvidere huske, at jord i krukker tørrer hurtigere ud, end jord i haven. Planterne skal altså vandes jævnligt.

Fire buske for nybegyndere

Ribs
Ribsbusken er en taknemmelig fætter, som faktisk bare skal plantes. Derefter sætter den troligt bær år efter år. Hvis du så oven i købet fodrer planten med lidt gødning og gør den mere luftig ved hjælp af beskæring, får du større bærklaser med lækre friske sommerbær. Selvom ribs har det bedst i sol, tåler buskene også let skygge. 

Der findes mange forskellige sorter af ribs; røde og hvide, søde og sure. Alt efter valg af sort giver planterne ligeledes bær fra tidlig til sen sæson.

Hindbær
Hindbær har brug for en god muldjord, der gerne må være sur, men som skal være veldrænet. Du kan årligt tilføre kompost eller lignende for at holde bunden ved lige og samtidig sikre, at jorden omkring hindbærbusken er fri for skvalderkål, kvikgræs og andet ukrudt.

Hindbærbusken tåler ikke skygge særlig godt. Den trives bedst i sol – og gerne det meste af dagen. Det giver de mest smagfulde bær.

Fordi buskene får lange stængler, kan de med fordel bindes op, for ikke at vælte.

Solbær

Solbær er ligesom ribsen en nem busk, som i store træk passer sig selv. Selvom den oprindelig var en skovplante og er indrettet til at måtte nøjes med det lys, der siver ned gennem trækronerne, betyder det dog ikke, at solbærbusken trives bedst i skygge. Bærrene har det rigtig godt i Solen, hvilket også giver den største høst.
Solbærbusken har en smuk blomstring i april, og mørke modne bær i juli. Busken kan blive op til to meter høj og skal ikke beskæres, før den er fem-seks år gammel.

Stikkelsbær
Stikkelsbærret findes i mange forskellige afskygninger med røde, grønne eller gule bær, der varierer i sødmen. De fås både som tidlige og sene sorter. Den grønne stikkelsbær kan eksempelvis høstes allerede i juni.

De senere årtier har man forsøgt at forædle sorterne for at komme stikkelsbærrets værste fjende til livs. Nemlig meldug, som angriber både skud, stængler og frugt. Flere sorter med søde, røde bær har god modstandskraft overfor meldug.


Gode buske og træer til krukker

Blåbær, som er en mindre og lavstammet plante, trives som så mange andre bær i Solen og skal have en veldrænet, fugtig surbundsjord.

Amerikanske blåbær er modsat almindelige blåbær ikke selvbestøvende. Derfor er det vigtigt at have et par krukker med forskellige sorter ved siden af hinanden for at få en god bestøvning og rig frugtsætning.

Jordbær modner over sommeren, og i juni og juli kan du begynde at samle bær i massevis. Fordi jordbær er meget alsidige, kan de dyrkes både i jorden, som bunddække, i højbede og i krukker. Jorden skal være næringsrig, og fordi planternes rodnet er temmelig sart, skal lugning foregå forsigtigt.

Med årene bliver planternes udbytte mindre og bladvæksten størrre, men med afskårne udløbere fra moderplanten, når plantens nye rodnet er veludviklet, kan man plante dem ud som nye planter.  

Kirsebær, som ellers er en del af stenfrugttræernes familie, er en del mere pladskrævende. Fugle-kirsebær kan for eksempel blive op til 25 meter højeDog findes træerne i forskellige sorter med svag, middel eller kraftig vækst – så kan de fleste haver være med.

Med kirsebærtræet får man mulighed for selv at præge sin høst. For køber man en grundstamme og poder selv, stiger udvalget af sorter, du kan vælge imellem.
De fleste kirsebær er modne i juli og august.

Mest læste artikler