Dæk bærrene til i haven, så sikrer du dem fra fuglene.
Dæk bærrene til i haven, så sikrer du dem fra fuglene. Foto: gettyimages

Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sommerdag, med mælk eller fløde til, eller bare helt eau natural og saftige - så bliver det vist ikke meget bedre.

Ønsker du dig også Bær efterhånden en ældgammel spise, som i mange generationer er blevet forædlet og modificeret, men hvordan sikrer høsten, så du er sikret de gode gamle sommerklassikere?

Vi giver dig her nogle tips, der hjælper dig på rette vej.

Bær i bunkevis

Bærbusken er en speciel størrelse, der trives i fuld sol, med læ og i en muldjord med masser af næring.

Ribs, stikkelsbær og solbær er nogle undtagelser, der tåler skygge (dog ikke for meget) men får de største og mest smagfulde bær i fuld sol.

Tyttebær, tranebær og blåbær skal plantes i surbundsjord og kan derfor være selskabsplanter for fx. rhododendron.

Har du en krukkehave, kan buske med bær plantes hele året, så længe der ingen frost er. Barrodsplanter, som ganske enkelt er planter som købes uden jord og med bare rødder, plantes helst om efteråret, når jorden stadig er varm og rødderne kan nå at etablere sig inden næste års vækstsæson

Fælles for alle plantninger, nye som omplantninger, er, at der skal vandes godt og det samme gøres det års tid, i tilfælde af meget tørre perioder som vi havde i sommer.

Du kan, efter temperament, gøde de af dine bærbuske, der ikke står i surbundsjord, med en smule med kompost, organisk gødning eller NPK-gødning om foråret, samt give dem et årligt tilskud af kalk.

Surbunds-buske, gødes med surbundsgødning og vandes med regnvand. Regnvand er nemlig kalkfrit og ændrer derfor ikke jordens surhedsgrad.

Beskæringen, stor som lille

Helt overordnet set, behøver bærbuske ingen større beskæringer. Dog kan de have rigtig godt af en udtynding fra tider til anden.

Hindbær- og brombærbuske skal udtyndes lige efter plukning, hvert efterår. Man fjerner de frugtbærende grene og overskydende nyskud, så buskene ikke bliver for store og for tætte til at lyset kan nå ind til bærsætningen - så undgår du også problemer med eventuelle sygdomme.

Sommerhindbær, som sætter bær på andet års skud og kun skud, som har båret bær samme år, beskæres ved at man klippe dem helt ned.

Ribs- og solbærbusken bæskæres efter godt 4-5 år. Her tyndes ud i ca. ⅓ af de helt gamle grene. Grenene skæres af 1-2 cm over udspringet.

Stikkelsbær udtyndes let ved kun at fjerne ⅓ af gamle grene.

 

Krukkehaven med bær

Er du ikke den heldige ejer af en stor have med en masse plads til bærbuske, så fortvivl ej. For flere bærbuske egner sig ganske fint til krukkelivet. De fleste er sikkert tidligere stødt på jordbær i krukker, og som hænge- eller klatreplanter, men faktisk kan du også holde både tranebær, blåbær og tyttebær på altanen eller terrassen.

Ønsker du opstammede planter, som ikke fylder så meget, så kan stikkelsbær, solbær og ribs også købes sådan.

Dog skal du altid huske, hvis man dyrker sine bærbuske i krukker og potter, at der skal være rigeligt med plads til planternes rødder. Ligeså vigtigt er dræn i bunden, for kan planterne ikke komme af med overskydende vand, risikerer du at planten rådner. Og ligesom med sine potteplanter indendøre, så skal du huske, at krukkers jord tørrer hurtigere ud, end jorden i haven, så planterne skal altså vandes jævnligt.

4 buske for nybegyndere

Ribs
Ribsbusken er en taknemmelig fætter, som faktisk bare skal plantes, og så sætter den ellers troligt bær hvert år. Hvis du så oven i købet fodrer planten med lidt gødning og beskærer den mere luftig, så får du større bærklaser med lækre friske sommerbær. Selvom ribs har det bedst i sol, tåler buskene også let skygge. 

Der findes mange forskellige sorter af ribs, røde eller hvide, søde eller sure, og alt efter valg af sort, så giver planterne bær lige fra tidlig til sen sæson.

Hindbær
Hindbær har brug for en god muldjord, der gerne må være sur, men som skal være veldrænet. Du kan årligt tilføre kompost eller lignende, for at holde bunden ved lige og samtidig sikre, at jorden omkring hindbærbuskener fri for skavlderkål, kvikgræs og andet rodukrudt.
Hindbærbusken tåler meget lidt skygge, dog mest med sol- og gerne det meste af dagen. Det giver de mest smagfulde bær.
Fordi buskene får lange stængler, kan de med fordel bindes op, for ikke at vælte.

Solbær
Solbær er, ligesom ribsen, en nem busk, som i store træk passer sig selv. Selvom den oprindelig var en skovplante, og er indrettet til at måtte nøjes med det lys, der siver ned gennem trækronerne, betyder det ikke, at solbærbusken trives bedst i skygge. Bærrenes navn antyder det stik modsatte, som så også vil give en større høst.
Den har en smuk blomstring i april og mørke modne bær i juli. Busken kan blive op til to meter høj og skal ikke beskæres før den er 5-6 år gamle.

Stikkelsbær
Stikkelsbærret findes i mange forskellige afskygninger, med røde, grønne eller gule bær, der varierer i sødmen. De fås både som tidlige og sene sorter - den grønne stikkelsbær kan høstes allerede i juni.

De senere årtier har man forsøgt at forædle på sorter, for at komme stikkelsbærrets værste fjende til livs. Nemlig meldug, som angriber både skud, stængler og frugt. Flere sorter med søde, røde bær har god modstandskraft overfor meldug.


Gode buske og træer til krukker

Blåbær, som er en mindre og lavstammet plante, trives som så mange andre bær i solen og skal have en veldrænet, fugtig surbundsjord.

Amerikanske blåbær er, modsat den almindelige blåbær, ikke selvbestøvende, så det er vigtigt at have et par krukker af forskellige sorter ved siden af hinanden, for at få en god bestøvning og rig frugtsætning.

Jordbær modner over sommeren, og i juni og juli kan du begynde at samle bær i massevis. Fordi jordbær er meget alsidige, kan de dyrkes både i jorden, som bunddække, i højbede og i krukker. Jorden skal være næringsrig jord, og fordi planternes rodnet er temmelig sart, skal lugning foregå forsigtigt.
Med årene bliver planternes udbytte mindre og bladvæksten størrre, men med afskårne udløbere fra moderplanten, når plantens nye rodnet er veludviklet, kan man plante dem ud som nye planter.  

Kirsebær, som ellers er en del af stenfrugttræernes familie, er en del mere pladskrævende på lang sigt (fugle-kirsebær kan blive op til 25 meter høje).
Dog findes træerne i forskellige sorter med svag, middel eller kraftig vækst - så kan de fleste haver være med.
Med kirsebærtræet får man mulighed for selv at præge sin høst, for køber man en grundstamme og poder selv, stiger udvalget af sorter at vælge imellem.
De fleste kirsebær er modne i juli og august.

6. marts 2019
Mere om Haven

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Mælkebøtter er guld for bier – vent med at klippe

Mælkebøtte er hadet af mange, men er i virkeligheden guld værd for bierne. Derfor skal man tænke sig om en ekstra gang, inden man klipper...

Nyt skadedyr truer din buksbom

En ny aggressiv larve, som æder din buksbom, er dukket op i Danmark. Buksbom i danske haver er i forvejen hårdt ramt af de to svampesygdomme buksbomkvistdød og buksbom grentørre. 

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Mangel på blomster og levesteder truer bierne

Næsten halvdelen af de danske bier er i fare for at forsvinde. Det er især mangel på blomster og egnede levesteder, der truer biernes eksist...

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...