Når det er varmt i april, har birken perfekte levevilkår.
Når det er varmt i april, har birken perfekte levevilkår. Foto: GettyImages

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Birkepollenallergi er den mest almindelige pollenallergi i Danmark. Derfor er det ikke alle, der har haft overskud til at nyde det solskinsrige vejr, som årets påskeferie ellers har budt på. De seneste dage er antallet af birkepollen nemlig eksploderet, og påskedag nåede antallet af birkepollen det højeste niveau i Danmark i fem år.

Det højeste pollental siden 2014

Den 22. april målte Astma-Allergi Danmark dagens pollental til hele 2930 i den østlige del af Danmark. Det er det højeste siden 2014, hvor tallet nåede det højeste nogensinde med hele 4696 antal birkepollen.

Det høje tal har betydet, at omkring en halv million danskere i løbet af den sidste uge har været ramt af forkølelseslignende symptomer, røde øjne og løbende næser. Noget, der i den grad lægger en dæmper på glæden ved det flotte forårsvejr.

Det er nemlig de tørre og solrige dage uden nedbør, der har skabt ideelle forhold for birken. Det fortæller leder af pollentællingen hos Astma-Allergi Danmark, Andrea-Pil Holm til BT:

“Når det er så varmt, så eksploderer birken nærmest. Når solen så varmer så meget, så begynder træerne at frigive pollen for fuld styrke. Og det har de gjort hen over påsken, hvor vi jo heller ikke har fået noget regn overhovedet,« forklarer hun.

Et niveau på 100 er højt

Siden påskedagene er pollentallet faldet til omkring 1000, hvilket dog stadig er højt. Ifølge Astma-Allergi Danmark er niveauet nemlig allerede højt når pollentallet rammer 100. Her får alle med allergi for birkepollen nemlig symptomer. Derfor har sæsonen været ekstra hård for allergikere i år. 

Birkepollensæsonen i Danmark ligger normalt i perioden fra april til juli, og næsten hvert år måles tallet for birkepollen over 1000. Det anslås at en million danskere lider af høfeber, og heraf kan cirka halvdelen ikke tåle birk.

Lider du af høfeber? 

Når sæsonen for birkepollen slutter, bliver den ofte efterfulgt af græspollen fra maj og helt frem til august, mens luften samtidig fyldes med pollen fra elm og hassel - som forresten også har haft et rekordår i år. Når høfeberen raser, er det derfor godt at kende nogle af de enkle, klassiske tricks mod pollenallergi. Her kan du se 10 nemme og effektive tricks.

24. april 2019
Mere om Haven

Lørdag er det international arbejd nøgen i haven-dag

Første lørdag i maj er “World Naked Gardening Day” - dagen hvor haventusiaster over hele verden opfordres til at lave havearbejdet nøgen!

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...

Sådan får du masser af bær i haven

Nyplukkede bær fra haven på en varm sommerdag, med mælk eller fløde til, eller bare helt eau natural og saftige - så bliver det vist ikke meget bedre.

Fremragende åbning på havefestivalen CPH Garden

Der var mudder, havestjerner og awardshow da Haveselskabet torsdag slog dørene op for CPH Garden 2019.

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Denne robotplæneklipper kan styres med stemmen

En robotplæneklipper er ikke bare en robotplæneklipper... Nu kan du nemlig få en plæneklipper med kunstig intelligens, som gør præcis, hvad...

Nu kan du få grønne fingre OG grøn samvittighed

Glæder du dig også til at skulle i haven og udrette noget igen? Så kan du godt begynde at glæde dig lidt ekstra! For nu kan du nemlig få de...