Sådan undgår du at krydderurter klasker sammen

Krydderurter fra supermarkedet klarer sig dårligt, når de ankommer til dit køkken. Nogle af dem er halvdøde efter få timer. Se her, hvad du kan gøre.


Hvorfor dør krydderurter fra butikken så hurtigt?

Du kender det sikkert – du har lige købt en dejlig, frisk basilikum eller persille i supermarkedet, men i det øjeblik, krydderurten bliver placeret på dit køkkebord, ser den allerede mismodig ud. Der går ganske få timer, så er den ganske enkelt død og ubrugelig. Hvordan kan det lade sig gøre?

Læs også: Mynte – sådan passer og plejer du den smagfulde krydderurt

Dyrk selv stærke planter

For det første: Krydderurter i supermarkedet er drevet lynhurtigt frem i store drivhuse, og de har knap nået at komme ordentligt i vækst. Der er optimale betingelser i drivhusene – masser af lys, fugt og varme – og det er ikke en naturlig vækstsituation. Persille, der vokser frem fra frø i haven, giver en langt stærkere plante. Se vores guide til, hvordan du selv kan dyrke krydderurter derhjemme her. 

Læs også: Sådan får du succes med persille i din køkkenhave
Læs også: Dyrk din egen basilikum i haven

Sådan genopliver man krydderurter

Men hvad kan du så gøre for at genoplive din krydderurt?

  • Et godt trick er altid at have en ekstra potte med jord klar. En købt krydderurt har ikke meget plads, og der er næsten kun rødder tilbage. Prøv at filtre rødderne lidt fra hinanden, og del planten, så den kan få bedre vækstbetingelser med ny jord og gødning.
  • Hvis du har en havestue, er det et genialt sted at placere potten derefter, for her er lys, også i vinterperioden.
  • Alternativt vindueskarmen, men en krydderurt skal have mindst fire timers lys om dagen, og det er svært at tilbyde i januar.
  • Hvis du ikke har mod på – eller tid til – at ompotte krydderurten, er der et andet trick, som med garanti virker. Skal du bruge den samme dag, skal skudene klippes af, og det hele anbringes i isvand. Det frisker især persille op.
  • Skal du bruge persillen de efterfølgende dage, er det nok at klippe planten til og stille den i køleskabet, eventuelt i et glas vand.
  • Basilikum kan ikke overleve i køleskabet, og for den er ompotning ofte det eneste håb om længere overlevelse i dit hjem. Du kan eventuelt prøve at tynde planten lidt ud fra bunden, men det rækker sjældent i det lange løb.

Mest læste artikler