Foto: Colourbox

Sådan undgår du at krydderurter klasker sammen

Krydderurter fra supermarkedet klarer sig dårligt, når de ankommer til dit køkken. Nogle af dem er halvdøde efter få timer. Se her, hvad du kan gøre.

Af: Redaktionen, 13. december 2018

Hvorfor dør krydderurter fra butikken så hurtigt?

Du kender det sikkert – du har lige købt en dejlig, frisk basilikum eller persille i supermarkedet, men i det øjeblik, krydderurten bliver placeret på dit køkkebord, ser den allerede mismodig ud. Der går ganske få timer, så er den ganske enkelt død og ubrugelig. Hvordan kan det lade sig gøre?

Dyrk selv stærke planter

For det første: Krydderurter i supermarkedet er drevet lynhurtigt frem i store drivhuse, og de har knap nået at komme ordentligt i vækst. Der er optimale betingelser i drivhusene – masser af lys, fugt og varme – og det er ikke en naturlig vækstsituation. Persille, der vokser frem fra frø i haven, giver en langt stærkere plante. Se vores guide til, hvordan du selv kan dyrke krydderurter derhjemme her.  

Sådan genopliver man krydderurter

Men hvad kan du så gøre for at genoplive din krydderurt?

  • Et godt trick er altid at have en ekstra potte med jord klar. En købt krydderurt har ikke meget plads, og der er næsten kun rødder tilbage. Prøv at filtre rødderne lidt fra hinanden, og del planten, så den kan få bedre vækstbetingelser med ny jord og gødning. 

  • Hvis du har en havestue, er det et genialt sted at placere potten derefter, for her er lys, også i vinterperioden.

  • Alternativt vindueskarmen, men en krydderurt skal have mindst fire timers lys om dagen, og det er svært at tilbyde i januar.

  • Hvis du ikke har mod på – eller tid til – at ompotte krydderurten, er der et andet trick, som med garanti virker. Skal du bruge den samme dag, skal skudene klippes af, og det hele anbringes i isvand. Det frisker især persille op.

  • Skal du bruge persillen de efterfølgende dage, er det nok at klippe planten til og stille den i køleskabet, eventuelt i et glas vand.

  • Basilikum kan ikke overleve i køleskabet, og for den er ompotning ofte det eneste håb om længere overlevelse i dit hjem. Du kan eventuelt prøve at tynde planten lidt ud fra bunden, men det rækker sjældent i det lange løb.
13. december 2018 Redaktionen
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.