Foto: istockphoto

Sådan styler du krukkehaven

En af de store trends lige nu er at bruge forskellige græssorter i dine krukker. Her får du et bud på nogle af de græssorter, du kan bruge.

Af: Amanda Vejle, 23. marts 2017

Plant græssorter i dine krukker

Krukker er ikke bare smukke at se på, det er også en rigtig god og nem måde at opbevare sine planter på. En ting, der er på vej op, er grønne planter, græssorter og buske i havekrukkerne.

Græsser kan faktisk være sindssygt flotte i krukker. Med frodige blade og græsser, kan du få et fint farvespil i dine krukker året rundt. Om sommeren blomstrer græs med aks, og så får de et helt andet udseende. Mens de om vinteren også ser skønne ud med rimfrost på, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio.

Disse prydgræsser skal du gå efter

Hvis du gerne vil være med på trendbølgen, skal du plante flotte græssorter i dine krukker. blå bjørnegræs (Festuca glauca) og lampepudsergræs (Pennisetum alopecuroides) er eksempler på græs, der vil pynte i et flot sammenspil med andre grønne planter.

Bjørnegræs er en af de mest udbredte prydgræsarter i Danmark. Planten er enkel og smuk, og passer godt ind i den moderne have. Derudover klarer planten sig virkelig godt i det våde, danske klima, da den både er nøjsom og hårdfør. 

Lampepudsergræs er en spændende bred tuegræs, der med sin akse, fra august til september, mest af alt minder om små rævehaler. Sorten varierer meget i højden, men kan blive helt op til en meter høj.

Brug mange flotte grønne planter i dine krukker. Det behøver ikke altid være store flotte farvede blomster. Nogle af de planter, der har fokus på bladene, er f.eks. Hosta, siger Dorthe Kvist.

Det oplagte valg til den skygge- og vindfulde have

Hosta er en nem plante med store flotte blade, der kan bruges i krukker og på friland. Den trives bedst i halvskygge, men kan også klare sig fint i fuld skygge. Hosta kan derfor et oplagt valg de steder, hvor mange andre planter normalt ikke vil kunne trives, eksempelvis under træer eller på mørke altaner.

En af Dorthes favoritter er kæmpe-verbena (Verbena bonariensis), som på dansk hedder jernurt. Verbena-planterne er super flotte sammen med græs og giver din krukkehave et helt specielt udtryk. Kæmpe-verbena har lette, lilla blomster, der sidder på toppen af dens 1½ meter høje stængler.

Kæmpe-verbenaen har meget robuste og smidige stængler, så de kan bevæge sig i vinden uden at knække, hvilket giver en meget smuk effekt i haven på vindfulde dage. Og så behøver den aldrig at blive bundet op, grundet de stærke stængler.

Selvom at græsser og grønne planter er meget moderne, er der en helt særlig farve, du skal gå efter, hvis du ønsker blomster i haven. Læs mere om farven her. 

Flere oplagte krukkeplanter

Sankthansurt (Sedum) er en plante med rigtig mange forskellige sorter. En af de mørkere sorter er rigtig smukke sammen med nogle af de andre nævnte græssorter. 

Dahlia (Georgine) “After dusk” er en rigtig smuk mørk skønhed. Når blomsten blomstrer, dufter de fløjelslignende kastanjebrune blade svagt af chokolade.

Mørk blåaks (Sesleria heufleriana) er en stedsegrøn tuegræs der, under blomstringen i april-maj, står med flotte næsten sorte aks og gullige støvdragere.

Hjertegræs (Briza media) er også en græs med tueformet vækst, der særligt er populær til buketter. Hvert græsstrå har spinkle grene med små hjerteformede, brunviolette aks.

Fintstrået elefantgræs (Miscanthus sinensis 'Gracillimus') får smukke hvide blomster i august - oktober. Sorten bliver 1 - 2 m høj og har smukke overhængene grønne strå. 

Marehalm (Leymus arenarius) er en almindelig græsart, der vokser tæt ved kyster og strande. Stråene er stive og stikkene og har en grøn farve med et blågrønt skær. 

23. marts 2017 Amanda Vejle
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.