Foto: iStockphoto

Sådan dyrker du en vertikal have

Drømmer du om en vertikal have på altanen, i haven eller indenfor? Så har vi fundet fem ting, der er gode at overveje, inden du påbegynder det grønne planteprojekt.

Af: Mariah Leitisstein, 1. maj 2017

Beslut dig for, hvilken type have, du vil have

En vertikal have kan blandt andet være en god idé, hvis du bor et sted med en meget lille have, eller hvis du udelukkende har gård, altan eller terrasse. Og der findes enormt mange forskellige former for vertikale haver, du kan vælge mellem.

En nem version af den vertikale have er, at du hænger en masse potteplanter op på væggen. Du kan hænge dem i et varierende mønster eller side om side.

En anden kreativ og lignende løsning er at lave en række dybe ”lommer” med filt eller andet materiale, som kan hænge på væggen. Planterne kan nemlig sagtens vokse i andre former for beholdere end potteplanter.

Generelt handler det udelukkende om at være kreativ med, hvad du kan få op på væggen for at dyrke planter. Kun fantasien sætter grænser.

Vær kreativ med, hvordan du hænger potteplanterne op på væggen.

Overvej placeringen og udvalg af planter

En vertikal have kan hænges op både indendørs og udendørs. Tænk over, hvilke planter, du gerne vil dyrke, og hvor meget sol, de har brug for. Det kan nemlig hjælpe til med at afgøre, hvor planterne vil vokse bedst, og hvor de skal hænges op.

Det kan desuden også være en fordel at vælge planter, der har brug for samme mængde af sol eller skygge. 

Du kan få en helt utrolig plantevæg ved at plante den fuldstændigt til. 

Byg væggens struktur

Der er flere forskellige måder at løse plantevæggens struktur og opbygning på. Man kan både vælge at fastsætte potteplanter på en palle af træ eller fastsætte filt med indbyggede lommer på væggen. Vælger du sidste løsning, så kan du opnå et lidt mere jungleagtigt look, end hvis du vælger potteplanterne, der hænger side om side. 

Hvis du bygger væggen med filt, så kan du med tiden dække hele væggen med grønt. Til det projekt skal du bruge et dryppesystem, så hele væggen får vand. Det er et lidt større og et lidt mere ambitiøst projekt, men resultatet kan være helt utroligt. 

1. maj 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.