Du kan boltre dig i miniroser i alskens  farver. Lav din egen favorit-kombination.
Du kan boltre dig i miniroser i alskens farver. Lav din egen favorit-kombination. Foto: Roses Forever m.fl.

Sådan får du størst glæde af dine miniroser

Miniroser er søde og populære stueplanter. Men vidste du, at de også er perfekte til krukkerne på terrassen? De er nærmest nemmere at passe ude end inde, og de blomstrer dejligt længe under åben himmel.

Af: Lotte Bjarke, 12. juni 2017

Hurtig genvej til en romantisk stemning

Hvis du elsker roser – og hvem gør ikke det? – er det en god idé at plante miniroser i massevis i smukke krukker.

Det er en hurtig genvej til at skabe romantisk hyggestemning i haven, og en sikker opskrift på lang tids blomsterglæde.

Nye miniroser i blomst tåler ikke frost, men sætter pris på kølige omgivelser. Så har du en udestue eller et drivhus, kan du tyvstarte lidt på foråret under det beskyttende glastag. Ellers må du vente til risikoen for frost er et overstået kapitel.

Lys fremmer blomstring

Miniroser er gode som krukkeplanter, fordi planterne er lyselskende som få. Hvis du har oplevet, at blomstringen hurtigt er overstået inde i stuen, er det sandsynligvis fordi, roserne ikke har fået lys nok. Det får de til gengæld under åben himmel, og det giver planterne energi til at fortsætte blomstringen over en dejlig lang periode.

Hvis du vil nyde miniroserne i det fri, er det en rigtig god idé at plante dem om i større krukker – gerne flere sammen. I krukken kan rosernes rødder brede sig i meget mere jord end i den lille urtepotte. Det betyder, at de bliver nemmere at holde velforsynede med vand. Og vand er en anden helt nødvendig faktor for, at roserne trives og bliver ved med at blomstre.

Plant i ny jord

Du planter miniroser i krukker præcis, som du planter sommerblomster. Vælg en ren krukke med drænhul i bunden og læg eventuelt et ekstra drænende lag af potteskår eller leca nederst i krukken.

Roser skal være velforsynede med vand, men de må aldrig stå og soppe, så drænet er vigtigt.

Lad roserne stå og suge vand i en balje et kvarters tid før, du planter dem i frisk, gennemfugtet krukkemuld. Så får de en perfekt start på krukkelivet.

Husk, at de frodigt voksende og blomstrende planter har et stort forbrug af vand og næring og derfor skal vandes og gødes ofte.

Genbrug miniroserne

Mange miniroser er vinterhårdføre, men når de er plantet i krukker, skal de beskyttes lidt mod det værste vintervejr. Krukkerne kan for eksempel placeres i drivhuset eller vinterhaven.

Når foråret kommer, begynder roserne tidligt at skyde med friske blade. Det er signal til, at de skal klippes tilbage.

I princippet beskæres miniroserne præcis som have-roser, så de hvilende knopper nederst i planten vækkes af vintersøvnen. Det resulterer i en pæn og tæt plante. Klip altid lige over en knop og tænk på, at det nye skud vokser den vej, knoppen vender. På den måde kan du sikre dig en plante med en smuk og harmonisk vækst og masser af skud at blomstre på. Efter en nedklipning i juni blomstrer minroserne igen i august.

En omplantning eller bare et lag frisk jord øverst i potten giver miniroserne en god start på en ny sæson. Krukkerne med miniroser skal vandes, som de øvrige haveroser.

Miniroserne blomstrer igen og igen

Klip blomsterne af, når de begynder at visne. Det sætter gang i ny knopdannelse.

Klip skuddene ned til cirka 10 cm midt på sommeren, hvis blomstringen går lidt i stå. Så får du frisk ny vækst og et ekstra blomsterflor senere på sommeren.

12. juni 2017 Lotte Bjarke
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.