Nye primula til krukkerne

Primula er perfekt til de første forårskrukker og kan genbruges i haven. Find dine favoritter blandt de mange nye, smukke sorter. 

Primulasæsonen er for alvor igang. De første, farveglade primulaer, der kunne købes allerede ved juletid, er udsolgt, men afløsningen er klar i form af en hel stribe spændende arter og sorter, der giver alle muligheder for at skabe smukke forårskrukker.

Primula er perfekt til krukkebrug i det tidligste forår, for de lader sig ikke gå på af et froststrejf, og holder dejligt længe i det kølige forårsvejr, haven har at byde på. Så tjek krukkerne fra sidste år, og rengør dem. Så er de klar.

Forkæl de nye planter

Du får mest fornøjelse af dine nye planter, når du forkæler dem lidt. Plant dem i frisk gennemfugtet krukkemuld og giv dem eventuelt lidt ekstra godt at leve af i form af langtidsvirkende gødning. 

Primulaer kan nemlig plantes ud i haven, når deres krukkekarriere er forbi, og så er det godt, at de er stærke og velnærede. Hvis du ikke vil genbruge planterne, kan du springe gødningen over.

Plant tæt

Hvis du kombinerer dine primulaer med andre forårsblomster som for eksempel hornvioler og løgvækster, kan du roligt plante blomsterne tæt i krukken På den måde ser resultatet færdigt og lækkert ud med det samme. 

Forårsblomsterne har ikke et lige så stort forbrug af vand som sommerblomster, så de kan godt enes om forsyningerne i krukken, uden at du skal stå klar med vandkanden hele tiden. 

Genbrug planterne

Stil krukkerne, hvor der er lidt læ, gerne nær huset, hvor der er lunest. Skulle der blive udsigt til en frostklar nat, så giv krukken en dyne på af for eksempel fiberdug. 

Det er synd at smide forårsplanterne på komposten, når sommerblomsterne skal bruge pladsen i krukkerne. Primula’er er stauder, der kan komme igen år efter år, hvis de bliver plantet ud i haven.

Vælg et sted med halvskygge, gerne lidt læ og muldrig jord, hvor der ikke er alt for stor risiko for at planterne tørrer ud. 

Find din primula-favorit

På verdensplan findes der mere end 500 arter af Primula, der oven i købet forholdsvis let krydser sig indbyrdes. 

Det er baggrunden for det store udbud af sorter, der betyder, at man kan finde primulaer i alverdens farver, med smukke farvetegninger og med både enkelte og dobbelte blomster.

Tre arter vokser vildt i den danske natur, men også de har det med at krydse sig indbyrdes, så der kan findes vildtvoksende mellemformer.

Læs også: Primula – den både ædle og vilde kodriver

Mest læste artikler