Foto: Lotte Bjarke

Nye primula til krukkerne

Primula er perfekt til de første forårskrukker og kan genbruges i haven. Find dine favoritter blandt de mange nye, smukke sorter. 

Af: Lotte Bjarke, 25. april 2016

Primulasæsonen er for alvor igang. De første, farveglade primulaer, der kunne købes allerede ved juletid, er udsolgt, men afløsningen er klar i form af en hel stribe spændende arter og sorter, der giver alle muligheder for at skabe smukke forårskrukker.

Primula er perfekt til krukkebrug i det tidligste forår, for de lader sig ikke gå på af et froststrejf, og holder dejligt længe i det kølige forårsvejr, haven har at byde på. Så tjek krukkerne fra sidste år, og rengør dem. Så er de klar.

Forkæl de nye planter

Du får mest fornøjelse af dine nye planter, når du forkæler dem lidt. Plant dem i frisk gennemfugtet krukkemuld og giv dem eventuelt lidt ekstra godt at leve af i form af langtidsvirkende gødning. 

Primulaer kan nemlig plantes ud i haven, når deres krukkekarriere er forbi, og så er det godt, at de er stærke og velnærede. Hvis du ikke vil genbruge planterne, kan du springe gødningen over.

Plant tæt

Hvis du kombinerer dine primulaer med andre forårsblomster som for eksempel hornvioler og løgvækster, kan du roligt plante blomsterne tæt i krukken På den måde ser resultatet færdigt og lækkert ud med det samme. 

Forårsblomsterne har ikke et lige så stort forbrug af vand som sommerblomster, så de kan godt enes om forsyningerne i krukken, uden at du skal stå klar med vandkanden hele tiden. 

Genbrug planterne

Stil krukkerne, hvor der er lidt læ, gerne nær huset, hvor der er lunest. Skulle der blive udsigt til en frostklar nat, så giv krukken en dyne på af for eksempel fiberdug. 

Det er synd at smide forårsplanterne på komposten, når sommerblomsterne skal bruge pladsen i krukkerne. Primula’er er stauder, der kan komme igen år efter år, hvis de bliver plantet ud i haven.

Vælg et sted med halvskygge, gerne lidt læ og muldrig jord, hvor der ikke er alt for stor risiko for at planterne tørrer ud. 

Find din primula-favorit

På verdensplan findes der mere end 500 arter af Primula, der oven i købet forholdsvis let krydser sig indbyrdes. 

Det er baggrunden for det store udbud af sorter, der betyder, at man kan finde primulaer i alverdens farver, med smukke farvetegninger og med både enkelte og dobbelte blomster.

Tre arter vokser vildt i den danske natur, men også de har det med at krydse sig indbyrdes, så der kan findes vildtvoksende mellemformer.

25. april 2016 Lotte Bjarke
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.