Skab personlige opstillinger med alternative beholdere til at plante i.
Skab personlige opstillinger med alternative beholdere til at plante i. Foto: iBulb

Sæt dine løgblomster i forårshumør

Foråret nærmer sig hastigt, men der er stadigvæk vintergråt i vores haver og på altanerne. Skab liv og farveglæde derude med forårsblomstrende løg.

Af: Løgdriverklubben Danmark, 28. februar 2019

Marts er den første officielle forårsmåned, men der er endnu ikke mange blomster og farver udenfor. Det er der heldigvis råd for.

Med potter, krukker og altankasser fyldt med forårsblomstrende løg kan du lynhurtigt skabe liv og farveglæde - det vil virke som en ren vitaminindsprøjtning, og med omtanke kan du sagtens stille løgblomster ud allerede nu.

Skab personlighed 

Ud over de traditionelle krukker og potter vil det være spændende også at bruge alternative beholdere til at plante i, så som gamle spande, kasser, baljer og lignende. Særlig fint bliver det, hvis du supplerer med sjove ting og sager fra dine gemmer og/eller loppemarkedsfund. På den måde kan du skabe opstillinger med din egen, helt personlige stemning. 

Blomster til vintervejr 

Selvom der er dømt forår, og klimaet på godt og ondt er blevet mildere, kan det ikke udelukkes, at der alligevel kan komme både sne og frost. Derfor er det bedst at bruge robuste løgblomster, der kan tåle vinterligt vejr.

Med lidt omtanke kan det sagtens lade sig gøre at skabe en frodig stemning, uden at blomsterne tager skade. Der er nemlig mange forårsblomstrende løg, som kan tåle at stå ude allerede nu.

De blomster, som vi er vant til at se i havernes bede i det tidlige forår, er dem, der klarer sig bedst i vintervejret: Vintergækker, krokus, hyacinter, skilla, vibeæg, forskellige narcisser og tidlige tulipaner. De løg, du køber i potter, er drevet tidligt frem i gartneriernes lune klima, så de sætter knop og kommer i blomst før dem, der vokser på friland. 

En eller mange slags 

Du kan beplante krukker og beholdere på flere måder: med kun én enkelt slags blomster i hver, eller sammenplantninger med flere forskellige, som supplerer hinanden og forlænger blomstringsperioden.

Køb gerne mange potter ad gangen; ofte er der tilbud, når du køber flere på én gang. Når du planter dine krukker til, vil det være fint at supplere løgblomsterne med eksempelvis hornvioler, primula og juleroser, som ligeledes tåler at stå ude i kulden. Du kan også stikke stedsegrønne grene ned imellem – det ser både smukt ud og isolerer. 

Et par gode råd 

Lige nu bugner plantecentre, blomsterhandlere og supermarkeder med forårsblomstrende løg, så der er masser af vælge imellem – og i nuancer, som passer til havens eller altanens stil og farver.

Når du køber løgblomster til haven og altanen, så vælg helst dem, der kun er i knop og ikke dem, der er fuldt udsprungne. Så får du glæde af blomsterne i meget længere tid. Og når du kommer hjem, så tag gerne løgene ud af de små plastpotter og plant dem sammen i større krukker, kasser og lignende. Brug god, fugtig krukkemuld. Både krukker og jord virker isolerende på løgene.

I den koldeste tid 

Husk, at der skal være drænhuller i bunden af beholderne, så planterne ikke drukner, når det regner. Alternativt kan du i stedet for fylde dem en tredjedel op med lecasten og stille dem ind under halvtag, hvis der er udsigt til kraftig regn – eller sne og frost. 

I den koldeste tid klarer planterne sig bedst på et lunt sted, frem for at stå helt ubeskyttet ude under åben himmel. Sæt dem nær husmuren, på en overdækket terrasse, i vindfanget eller på altanen. På den måde får du også blomsterne tæt på, så du kan nyde synet af dem inde fra huset. 

Udsmyk en kurv med perlehyacinterI en kurv på væggen er der plantet perlehyacinter, som lyser op med deres små, blå blomster. Kurven er først foret med mos, og derpå er der lagt plast i, så jorden ikke falder ud. Husk drænhuller! Efeuranker er stukket fast her og der, og til sidst er perlehyacinterne plantet. 

Blandede blomster 


En ganske almindelig, sort spand fungerer som plantebeholder. Forskellige løg er plantet side om side i lidt tilfældig orden. Her kan også mindre børn være med. En blanding af narcisser, perlehyacinter, tulipaner og hyacinter i glade farver, der sætter fut i forårshumøret. 

Vibeæg, tulipaner og perlehyacinter

Foto: Nina Ewald

Lige udenfor stuevinduet er der anbragt en samling af forskellige potter med forårsløg. Én slags i hver potte: vibeæg, tulipaner og perlehyacinter. Potterne er kommet vejrs på et havebord, så der er god udsigt til dem inde fra huset. 

Hyacinter og tulipaner

Når en (altan)kasse skal tilpasses kan du enten komme et lille lag jord i bunden og stille potterne ovenpå det – og til sidst dække med jord. Eller du kan tage løgene ud af deres potter og stille dem ovenpå det nederste lag jord. Herefter fylder du yderligere op og sørger for, at jorden også kommer godt ned mellem løgene. Her er der sat tulipaner og hyacinter, som tilsammen giver en lang blomstringstid. 

Krokus, vibeæg og skilla

Fade, skåle eller lave krukker, der matcher hinanden, giver et flot indtryk. Her har hver skål fået én slags løg – krokus og skilla, mens der i metalkassen vokser vibeæg. Blomsterne er sat så højt, at løgene er synlige; det er en del af synsindtrykket. 

 

28. februar 2019 Løgdriverklubben Danmark
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.