Derfor revner dine frostsikre krukker

Krukker og potteplanter

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene på dig? Læs med her, hvis du én gang for alle vil vide, hvordan du vælger og opbevarer dine krukker, så de overlever vinteren.

Nogle krukker kan sagtens klare sig igennem en dansk vinter.
Nogle krukker kan sagtens klare sig igennem en dansk vinter. Foto: Getty Images, Floradania, Pixabay

Sandheden om frostsikre krukker

Pokkers! Den flotteste krukke på terrassen er revnet i løbet af vinteren. Den har ellers holdt i flere år. Ærgerligt … og var den egentlig ikke købt som frostsikker? Det er svært at huske og umuligt at finde bonen, og det ender med, at du opgiver at få den erstattet og køber en ny i stedet.

Og denne gang er du måske fast besluttet på, at NU skal det altså være en krukke, der kan holde til den danske vinter. Men findes den frostsikre krukke rent faktisk – eller er det bare sælgersnak? 

“Frostgaranti er en gråzone,” indrømmer Kim Hansen, centerchef i Planto-rama i Hillerød. Han henviser til, at de fleste krukkesælgere har opstillet betingelser, du skal opfylde, for at garantien gælder. Som udgangspunkt er der dog en række ting, du selv kan kigge efter, før du kaster din kærlighed på en bestemt krukke – vi har samlet de vigtigste her.

Krukkens kvalitet

Keramikkrukker er som udgangspunkt udsatte i frostvejr, og det er vand, der er problemet. Hvis krukken kan suge vand, vil det fryse, når vinteren bliver kold nok. Vand udvider sig ca. ti procent, når det fryser – og dermed kan det i princippet sprænge alt. Vi kender det fra mursten og flisebelægninger, der får frostskader.

Derfor skal din nye krukke helst være af så god kvalitet og så vandtæt som muligt. 

Det er vigtigt for holdbarheden, at krukken er hårdtbrændt. Det kan du som sådan ikke se på den – men det vil normalt fremgå af specifikationerne. Er krukken glaseret, skal glasuren være kraftig, dækkende og uden revner. 

Sådan bliver de gamle havemøbler som nye med maling og pensel.

En krukke i terrakotta er ikke så hårdtbrændt som glaserede krukker og er dermed ikke så stærk. Samtidig er krukken uden glasur, hvilket betyder, at den er porøs og kan suge vand. Selvom krukkerne er købt som frostsikre, vil en terra-kottakrukke ofte skalle, når den står ude i frostvejr; særligt hvis den har en defekt eller er af dårlig kvalitet. Afskallingen kan ses som ‘naturens gang’ eller patina – men du skal være indstillet på det.

En ny generation af kvalitetsprodukter i terrakotta er lavet af ler i en speciel tæt kvalitet, der ikke suger (så meget) vand og derfor er rimelig frostsikker. Se eventuelt efter et stempel et sted på krukken, der viser, at den er håndlavet – det garanterer modstandsdygtighed.

Dræn og form

Dræn er en anden vigtig ting at kigge efter, når du køber krukker. Hullet (eller hullerne) i bunden af krukken skal derfor være stort nok til at sandsynliggøre, at det kan dræne krukken, at det ikke stopper til ved den første klat ler eller sten –
og at det kan sørge for, at dine planter ikke kommer til at stå i vand til knæene. Dels fordi rødderne kan få frostskader, dels fordi krukken så har rig mulighed for at suge vand fra bundvandet, og så er der fare for, at den revner i frostvejr.

Krukkens form har også betydning for, om den kan overvintre med jord og planter i. Når den fugtige jord fryser, vil den udvide sig – også selvom krukken har drænhuller og drænlag. Derfor er det vigtigt, at krukken har en form, så jorden kan ‘skubbes opad’. Er toppen af krukken smallere end bunden, bliver jorden så at sige fanget, og så kan krukken flække, når jorden udvider sig i frostvejr. Så se efter krukker, der er brede foroven; så kan jorden udvide sig opad uden problemer.

Det med småt

Når du har fundet den eller de krukker, som du umiddelbart mener fortjener en tilværelse i din have eller på din terrasse, så er det på tide at kigge på garantien.

Nogle forhandlere skriver eksempelvis, at krukken “tåler let frost, så den kan for det meste stå ude hele året med vores milde klima her i Danmark”; andre bruger formuleringer som “da lerkrukker er et naturmateriale, skal nedenstående retningslinjer dog overholdes, for at frostgarantien dækker ...”. 

Få styr på regnvandet med en faskine.

Sørg for at spørge forhandleren direkte, om potterne og krukkerne er frostsikre, og få det eventuelt skriftligt bekræftet, hvis der er tale om store, dyre eksemplarer. Og tjek nøje, hvad en eventuel garanti dækker – hvis du ved med dig selv, at du aldrig får levet op til betingelserne, må du hellere gå efter en krukke, der er nemmere at holde.

13. september 2018
Mere om Krukker og potteplanter

Årstidens smukkeste krukker

Krukker og potteplanter Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Krukker og potteplanter Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Krukker og potteplanter Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Krukker og potteplanter Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Krukker og potteplanter Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have...

Rokade i krukkehaven

Krukker og potteplanter Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er en rokade nødvendig.

Fra potteroser til krukkeroser

Krukker og potteplanter Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeov...

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukker og potteplanter Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

Sådan laver du et blomstertårn

Krukker og potteplanter Dekorer med et hjemmelavet blomstertårn, der næsten ikke koster noget at lave. Tårnet er perfekt til at pynte hoveddøren med.

Indian summer i krukkehaven

Krukker og potteplanter Krukkerne ved fortrappen har fået nye farver, så de matcher årstiden. Lotte Bjarke har blandt andet plantet stauder i sensommerkrukkerne,...

Potteroserne giver en ekstra omgang

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Krukker og potteplanter Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

Krukker og potteplanter For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.