Byg en krukkevogn, og flyt nemt tunge krukker i haven
Sneslæde om vinteren – krukkevogn om sommeren. Anders Utsten viser sneslædens forvandling til en praktisk vogn, du kan flytte dine tunge og uhandy krukker rundt i haven med.
Nem at lave for alle
Nye løsninger skal helst ikke være for indviklede – jo enklere jo bedre. Så da jeg blev bedt om at løse problemet med krukker, der skal flyttes, og som er både uhandy og tunge, så tog denne vogn form. Samtidig en to i en-løsning , som alle kan bygge – også de mest uerfarne gør det selv’er.
Det skal du bruge
Står der i forvejen en sne-slæde i redskabsrummet, så er vognen allerede halvfærdig , og løsningen er billig. Læs med her, så er du også snart klar til at bygge din.
Materialer:
- Hjul 2 stk. ca. 90 kr./stk. (Disse fandt vi hos Biltema)
- Sneslæde, ca. 300 kr. (Set hos Biltema)
- Aksel 20 mm rør 1 meter langt. Ca. 50 kr.
- Spændeskiver til akslen, 3 x 36 mm. Hullet mindst 22 mm.
- Skruer, 5 x 35 mm. Møtrikker, nylon, 5 mm. Spændeskiver, der passer til skruerne.
- Spændebånd, 2 stk 31-44 mm.
Værktøj:
- Bor/skruetrækker
- Bor 5,5 mm
Udgifter:
- Med sneslæde, ca. 650 kr.
- Uden sneslæde, ca 350 kr.
- Vælger man lidt mindre hjul, falder prisen yderligere, men det billigste er selvfølgelig at bruge hjul fra fx en udtjent plæneklipper el. lign.
Trin-for-trin guide
1. Disse materialer skal du bruge for at forvandle en sneslæde til en krukke-vogn. Vælg hjul efter behov. Akslen er en 21 mm stålrør (1 m lang), købt på en maskinstation. Behandl røret med linolie indvendigt. Grund ydersiden og mal efter med emalje-maling.
2. Mål cirka 2 cm fra den ene ende af røret. Mærk punktet til senere brug, så du har noget at styre efter. Spænd emnet fast og bor lige igennem røret. Start med et lille bor, og slut af med et bor på 5,5 mm. Bor forsigtigt og vær opmærksom, så du kommer lige igennem emnet.
3. Fæstn skrue, møtrik og spændeskive og stram til. Bruger du en såkaldt nylonmøtrik, er der ingen risiko for, at den selv løsner sig. Før en stor spændeskive på fra den anden side, så den lægger sig op ad skruen. Montér hjulet og derefter endnu en spændeskive.
4. Markér på røret, hvor den skrue, der holder hjulet i stilling, skal sidde. Pas på! Skrue og møtrik må ikke komme for tæt på hjulet, så det bremser, når hjulet ruller. En lille forskel på nogle få millimeter fungerer fint. Nu er du færdig med den ene side, og det er tid til at montere det andet hjul.
5. Læg akslen med det ene hjul på bagsiden af sneslæden op mod kanten. Markér, hvor den inderste skrue skal sidde og bor. Monter skrue, møtrik og spændeskive. Sæt endelig det andet hjul fast. Er det nødvendigt, skæres røret til, så det passer i længden.
6. Du kan bore huller i sneslæden og skrue akslen på, men jeg har valgt en mere udramatisk metode – spændebånd. Det betyder nem montering /afmontering og ingen skader på sneslæden. Ikke smuk, men en super nem løsning! Hvorfor gøre tingene mere komplicerede end nødvendigt?
Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen
Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!
Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen
Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...
Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter
Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...
Årstidens smukkeste krukker
Giv din haveglæde et dejligt boost – fyld dine krukker op med herlige farver.
Lav en vækstbakke til krydderurterne
Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de...
Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten
Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...
Sådan forlænger du dine krukkers levetid
Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.
Derfor revner dine frostsikre krukker
Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...
Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne
Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.
Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven
Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!
Skovstemning med julekrukker
Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.
Potteroserne giver en ekstra omgang
Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.
Fra vilde ranker til nye planter
Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.
Succes for krukke Kalanchoë
For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...
Krukkeplanter på prøve
Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.