Byg sneslæden om til en krukkevogn, så har du dobbelt glæde af redskabet.
Byg sneslæden om til en krukkevogn, så har du dobbelt glæde af redskabet.

Byg en krukkevogn, og flyt nemt tunge krukker i haven

Krukker og potteplanter

Sneslæde om vinteren – krukkevogn om sommeren. Anders Utsten viser sneslædens forvandling til en praktisk vogn, du kan flytte dine tunge og uhandy krukker rundt i haven med.

Nem at lave for alle

Nye løsninger skal helst ikke være for indviklede – jo enklere jo bedre. Så da jeg blev bedt om at løse problemet med krukker, der skal flyttes, og som er både uhandy og tunge, så tog denne vogn form. Samtidig en to i en-løsning , som alle kan bygge – også de mest uerfarne gør det selv’er.

Det skal du bruge

Står der i forvejen en sne-slæde i redskabsrummet, så er vognen allerede halvfærdig , og løsningen er billig. Læs med her, så er du også snart klar til at bygge din.

Materialer:

 • Hjul 2 stk. ca. 90 kr./stk. (Disse fandt vi hos Biltema)
 • Sneslæde, ca. 300 kr. (Set hos Biltema)
 • Aksel 20 mm rør 1 meter langt. Ca. 50 kr.
 • Spændeskiver til akslen, 3 x 36 mm. Hullet mindst 22 mm.
 • Skruer, 5 x 35 mm. Møtrikker, nylon, 5 mm. Spændeskiver, der passer til skruerne.
 • Spændebånd, 2 stk 31-44 mm.

Værktøj:

 • Bor/skruetrækker
 • Bor 5,5 mm

Udgifter:

 • Med sneslæde, ca. 650 kr.
 • Uden sneslæde, ca 350 kr.
 • Vælger man lidt mindre hjul, falder prisen yderligere, men det billigste er selvfølgelig at bruge hjul fra fx en udtjent plæneklipper el. lign.

Trin-for-trin guide

Foto: Anders Utsten1. Disse materialer skal du bruge for at forvandle en sneslæde til en krukke-vogn. Vælg hjul efter behov. Akslen er en 21 mm stålrør (1 m lang), købt på en maskinstation. Behandl røret med linolie indvendigt. Grund ydersiden og mal efter med emalje-maling.

Foto: Anders Utsten2. Mål cirka 2 cm fra den ene ende af røret. Mærk punktet til senere brug, så du har noget at styre efter. Spænd emnet fast og bor lige igennem røret. Start med et lille bor, og slut af med et bor på 5,5 mm. Bor forsigtigt og vær opmærksom, så du kommer lige igennem emnet.

Foto: Anders Utsten3. Fæstn skrue, møtrik og spændeskive og stram til. Bruger du en såkaldt nylonmøtrik, er der ingen risiko for, at den selv løsner sig. Før en stor spændeskive på fra den anden side, så den lægger sig op ad skruen. Montér hjulet og derefter endnu en spændeskive.

Foto: Anders Utsten4. Markér på røret, hvor den skrue, der holder hjulet i stilling, skal sidde. Pas på! Skrue og møtrik må ikke komme for tæt på hjulet, så det bremser, når hjulet ruller. En lille forskel på nogle få millimeter fungerer fint. Nu er du færdig med den ene side, og det er tid til at montere det andet hjul.

Foto: Anders Utsten5. Læg akslen med det ene hjul på bagsiden af sneslæden op mod kanten. Markér, hvor den inderste skrue skal sidde og bor. Monter skrue, møtrik og spændeskive. Sæt endelig det andet hjul fast. Er det nødvendigt, skæres røret til, så det passer i længden.

Foto: Anders Utsten6. Du kan bore huller i sneslæden og skrue akslen på, men jeg har valgt en mere udramatisk metode – spændebånd. Det betyder nem montering /afmontering og ingen skader på sneslæden. Ikke smuk, men en super nem løsning! Hvorfor gøre tingene mere komplicerede end nødvendigt?

11. juni 2012
Mere om Krukker og potteplanter

Årstidens smukkeste krukker

Krukker og potteplanter Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Krukker og potteplanter Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Krukker og potteplanter Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Krukker og potteplanter Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Krukker og potteplanter Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Krukker og potteplanter Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have som bladplanter i krukkerne hele sommeren. 

Rokade i krukkehaven

Krukker og potteplanter Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er...

Fra potteroser til krukkeroser

Krukker og potteplanter Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeov...

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukker og potteplanter Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

Indian summer i krukkehaven

Krukker og potteplanter Krukkerne ved fortrappen har fået nye farver, så de matcher årstiden. Lotte Bjarke har blandt andet plantet stauder i sensommerkrukkerne,...

Potteroserne giver en ekstra omgang

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Krukker og potteplanter Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

Krukker og potteplanter For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.