Foto: Lotte Bjarke

Årstidens smukkeste krukker

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Af: Lotte Bjarke, 5. oktober 2017

Når sommerblomsterne i krukkerne giver op, er der al mulig grund til at have afløsningen parat. Sommeren varer langt ud på efteråret, når krukkerne omkring huset er fyldt med årstidens dejlige krukkeplanter. Det skaber stemning og giver uderummet atmosfære på en helt anden måde end tomme krukker eller – endnu værre – krukker med halvdøde sommerblomster.

De planter, du kan plante nu, har det til fælles, at de helt naturligt står med smukke blomster, flotte frugter eller lækre blade i efteråret. Med dem kan du skabe lige så smukke krukker nu, som du kunne dengang i foråret, da det var sommerblomsterne, der skulle plantes.

Nemme at passe

Et andet kendetegn ved planterne til årstidens krukker er, at de er betydeligt nemmere at passe end sommerblomsterne. Dels er væksten begrænset nu, hvor daglængden og lyset aftager, dels dæmper årstidens kølige og ofte fugtige vejr vandforbruget, så du ikke behøver være helt så vaks med vandkanden, som du gør i sommermånederne.

Det giver nye muligheder for at lege med krukkerne for at skabe smukke sammensætninger. I de blandede krukker kan du roligt plante tæt, og er du mere til grupper med mange krukker, er der ikke noget i vejen for at lade små krukker indgå i opstillingen, nu da de ikke så nemt tørrer ud.

Vand efter behov

Faktisk er der større risiko for at komme til at overvande end det modsatte på denne årstid. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at krukkerne har et godt dræn. Det vil sige huller i bunden og helst også et lag potteskår eller lecakugler i bunden.

Før du vander, er det en god idé at mærke efter med en finger, om jorden er fugtig. Er den det, er der ingen grund til at vande yderligere.

Ny jord til nye planter

Det er fristende bare at hive de udtjente sommerblomster op af krukken og plante afløserne i den gamle krukkejord. Men det er og bliver en dårligt idé. Jorden har forsynet sommerblomsterne med mad og drikke hele sommeren, så der er med garanti ikke mere næring tilbage. 

Desuden kan jorden være inficeret med plantesygdomme, der kan smitte dine nye planter. Derfor er ny jord til nye planter en virkelig god investering. Den gamle jord og sommerblomsterne er til gengæld fint materiale til komposten.

5 hurtige ...

1. Du kan roligt plante tæt, når du tilplanter dine efterårskrukker.

2. Kinesisk narrehat, Otacanthus, er en sjov og skulpturel plante til årstidens krukker.

3. Krukkegrupper med årstidens dejlige planter skaber stemning omkring huset. Placer dem, så de giver en hyggelig velkomst, eller så de kan nydes indefra, hvis det ikke er vejr til at være ude.

4. Lanterner mellem krukkerne hygger og forlænger den tid, du kan nyde krukkerne.

5. Flotte frugter og fine løvfarver sætter kulør på årstidens krukker. Her er der plantet prydgræs, alunrod, prydpeber og pletter i luften.

5. oktober 2017 Lotte Bjarke
Mere om Krukker og potteplanter

Genialt læsertip: Gør dine slidte krukker flotte igen

Er dine krukker slidte efter en sommersæson med sol, regn og vind? Med dette simple trick bliver de hurtigt som nye!

Sådan får du plads til en blomsteroase på terrassen

Mangler du plads til blomsterbedet eller køkkenhaven? Nu kan du give din have, terrasse eller altan nyt liv med denne smarte plantetrappe,...

Sæt kulør på terrassen med klassiske lerpotter

Skab sydlandsk stemning på terrassen med disse klassiske lerpotter, der med rustikke farver og charmerende mønstre bringer både dansk design...

Lav en vækstbakke til krydderurterne

Den rigtige vanding er afgørende for, at dine krydderurter trives inden døre. Her får du opskriften på en vandings-bakke til dem - hvor de bliver vandet nedefra, som de bedst kan lide det.  

Genialt tip: Sådan får du let og billigt dræn i potten

Vil du sikre de helt rette forhold til dine planter i potter, er det vigtigt du dræner dem. Læs her hvordan du let kan bruge ting, du let...

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene på dig? Læs med her, hvis du én gang for alle vil vide, hvordan du vælger og opbevarer dine krukker, så de overlever vinteren.

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Indian summer i krukkehaven

Krukkerne ved fortrappen har fået nye farver, så de matcher årstiden. Lotte Bjarke har blandt andet plantet stauder i sensommerkrukkerne,...

Potteroserne giver en ekstra omgang

Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.