Årstidens smukkeste krukker

Krukker og potteplanter

Giv din haveglæde et dejligt boost –  fyld dine krukker op med herlige farver.

Foto: Lotte Bjarke

Når sommerblomsterne i krukkerne giver op, er der al mulig grund til at have afløsningen parat. Sommeren varer langt ud på efteråret, når krukkerne omkring huset er fyldt med årstidens dejlige krukkeplanter. Det skaber stemning og giver uderummet atmosfære på en helt anden måde end tomme krukker eller – endnu værre – krukker med halvdøde sommerblomster.

De planter, du kan plante nu, har det til fælles, at de helt naturligt står med smukke blomster, flotte frugter eller lækre blade i efteråret. Med dem kan du skabe lige så smukke krukker nu, som du kunne dengang i foråret, da det var sommerblomsterne, der skulle plantes.

Nemme at passe

Et andet kendetegn ved planterne til årstidens krukker er, at de er betydeligt nemmere at passe end sommerblomsterne. Dels er væksten begrænset nu, hvor daglængden og lyset aftager, dels dæmper årstidens kølige og ofte fugtige vejr vandforbruget, så du ikke behøver være helt så vaks med vandkanden, som du gør i sommermånederne.

Det giver nye muligheder for at lege med krukkerne for at skabe smukke sammensætninger. I de blandede krukker kan du roligt plante tæt, og er du mere til grupper med mange krukker, er der ikke noget i vejen for at lade små krukker indgå i opstillingen, nu da de ikke så nemt tørrer ud.

Vand efter behov

Faktisk er der større risiko for at komme til at overvande end det modsatte på denne årstid. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at krukkerne har et godt dræn. Det vil sige huller i bunden og helst også et lag potteskår eller lecakugler i bunden.

Før du vander, er det en god idé at mærke efter med en finger, om jorden er fugtig. Er den det, er der ingen grund til at vande yderligere.

Ny jord til nye planter

Det er fristende bare at hive de udtjente sommerblomster op af krukken og plante afløserne i den gamle krukkejord. Men det er og bliver en dårligt idé. Jorden har forsynet sommerblomsterne med mad og drikke hele sommeren, så der er med garanti ikke mere næring tilbage. 

Desuden kan jorden være inficeret med plantesygdomme, der kan smitte dine nye planter. Derfor er ny jord til nye planter en virkelig god investering. Den gamle jord og sommerblomsterne er til gengæld fint materiale til komposten.

5 hurtige ...

1. Du kan roligt plante tæt, når du tilplanter dine efterårskrukker.

2. Kinesisk narrehat, Otacanthus, er en sjov og skulpturel plante til årstidens krukker.

3. Krukkegrupper med årstidens dejlige planter skaber stemning omkring huset. Placer dem, så de giver en hyggelig velkomst, eller så de kan nydes indefra, hvis det ikke er vejr til at være ude.

4. Lanterner mellem krukkerne hygger og forlænger den tid, du kan nyde krukkerne.

5. Flotte frugter og fine løvfarver sætter kulør på årstidens krukker. Her er der plantet prydgræs, alunrod, prydpeber og pletter i luften.

5. oktober 2017
Mere om Krukker og potteplanter

Sådan forlænger du dine krukkers levetid

Krukker og potteplanter Dine krukker er særligt udsatte i vinterhalvåret. Du bør derfor følge en række råd for at passe bedst muligt på dine krukker.

Derfor revner dine frostsikre krukker

Krukker og potteplanter Har du også prøvet at stå med en krukke, der trods betegnelsen ‘frostfri’ har slået store revner eller nærmest er smuldret mellem fingrene...

Genial idé: Få mest muligt ud af krukkerne

Krukker og potteplanter Der er ingen grund til at spilde groplads. Se hvordan du udnytter pladsen i de store krukker.

Genialt læsertip: Din gamle stegepande kan gøre gavn i haven

Krukker og potteplanter Lad være med at smide dine gamle stegepander ud. De kan nemlig gøre gavn (og pynte) i haven!

Skovstemning med julekrukker

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke skaber den helt rette julestemning ved fordøren.

Sød kartoffel i krukkerne 2.0

Krukker og potteplanter Pludselig fik det en brat ende med de forskellige sorter af sød kartoffel, Ipomoea batatas, som Lotte Bjarke har været så glad for at have...

Rokade i krukkehaven

Krukker og potteplanter Gulerodsblomsten er væltet, ærteblomsten er udtjent, og krukkegruppen ved fordøren ser i det hele taget lidt trist og træls ud. Derfor er en rokade nødvendig.

Fra potteroser til krukkeroser

Krukker og potteplanter Krukkegruppen i hyggehjørnet på terrassen, hvor der altid er læ og sol en stor del af dagen, hvis ellers vejrguderne vil, har fået en makeov...

Gulerod og chokolade i krukkerne

Krukker og potteplanter Krukkeforsamlingen ved fordøren trængte til en opfriskning i sommervarmen. Se, hvilke planter, der klæder hinanden særligt godt.

Sådan laver du et blomstertårn

Krukker og potteplanter Dekorer med et hjemmelavet blomstertårn, der næsten ikke koster noget at lave. Tårnet er perfekt til at pynte hoveddøren med.

Indian summer i krukkehaven

Krukker og potteplanter Krukkerne ved fortrappen har fået nye farver, så de matcher årstiden. Lotte Bjarke har blandt andet plantet stauder i sensommerkrukkerne,...

Potteroserne giver en ekstra omgang

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke kan i år takke de lyse og kølige vejrforhold for potterosernes lange levetid.

Fra vilde ranker til nye planter

Krukker og potteplanter Den grå evighedsblomst trængte til omplantning. Læs om Lotte Bjarkes sikre metode til netop dette.

Succes for krukke Kalanchoë

Krukker og potteplanter For et par måneder siden blev afprøvningen af Kalanchoë til udendørs krukker sat i værk. Se her, hvordan sorten har klaret sig under åben...

Krukkeplanter på prøve

Krukker og potteplanter Lotte Bjarke tester en række nye, spændende krukkeplanter. Blandt andet er biblomme, dukkekrave og mecardonia rykket ind i haven.