Genbrugsstationerne genåbner - Se her hvornår
Genbrugsstationerne genåbner - Se her hvornår Foto: Getty Images

Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Ligger du inde med haveaffald, som du ikke har kunne komme af med de seneste par uger? Så er der godt nyt til dig. Nu kan du nemlig se frem til at komme på genbrugsstationerne med dit affald, når de genåbner.

Af: Karoline Faxe, 30. marts 2020

Genbrugsstationerne har været lukket siden d. 11 marts. Men det skal være slut nu. Efter en længere periode med hjemme- og havearbejde, men ingen steder til at skille sig af med affaldet, kan du nu glæde dig over, at sundhedsmyndighederne har valgt at genåbne dem fra tirsdag d. 31 marts. Nogle kommuner har endda taget forskud og åbnet genbrugspladserne i løbet af weekenden.

Det vurderes nemlig, at risikoen for smitte af COVID-19 på genbrugsstationer er lav nok til, at de ikke skal holdes lukket. Dog skal sikkerhedsforanstaltningerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed følges.

Hvis du skal en tur forbi genbrugsstationen de kommende dage, bør du vide, at genåbningerne medfører adgangsbegrænsninger, og at et selskab som AffaldPlus genåbner med et bookingsystem. Du skal altså booke en tid, inden du kan komme af med dit affald.

Andre måder at føre kontrol på genbrugsstationerne kan være portvagt, bomløsninger eller nummerpladestyring. På den måde kan genbrugsstationen regulere antallet af borgere og sørge for, at folk ikke står for tæt, som er en af de restriktioner, som genbrugspladserne er blevet pålagt af Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Derudover opfordrer sundhedsmyndighederne til, at genbrugsstationerne skilter med informationer og anbefalinger om at holde afstand, huske hygiejnen og generelt at tage hensyn til sig selv og andre borgere på genbrugsstationen.

Dertil skal genbrugsstationerne også selv gøre en ekstra indsats for at udføre hyppig rengøring af fælles kontaktpunkter. På den måde nedbringes risikoen for indirekte smitte. 

Vent et par dage

Du er sikkert ikke den eneste, der har stor interesserede i at komme af med dit affald. Derfor kan det være en fordel for dig og alle andre at vente nogle dage med at tage på genbrugspladsen.

Genåbningsdagen kommer med al sandsynlighed til at blive rigtig travl, så det kan blive svært for genbrugsstationerne at overholde de sikkerhedsforanstaltninger, der er grundlag for genåbningen, men det skal vi forsøge at hjælpe dem med, så de forbliver åbne, og så ingen risikerer at blive smittet. 

På din kommunes hjemmeside kan du se hvilke tidsrum genbrugspladsen i dit nærområde har åben. 

Udvis tålmodighed

Selvom du venter nogle dage til at det værste pres har lagt sig, kan du med stor sandsynlighed stadig forvente at skulle vente i kø på for at komme af med dit affald.

Og selvom det tager lang tid, så forsøg at være tålmodig. På den måde kan du være med til at sørge for, at ingen står for tæt, og at der tages hensyn til alle, både besøgende men også medarbejdere på genbrugsstationerne. 

Husk hygiejne

Selvom håndsprit har været svært at få fat i, da det har været udsolgt de fleste steder, er det altså vigtigt at have det liggende i bilen. Når du er færdig på genbrugsstationen, så få hænderne sprittet af, inden du rører ved noget i bilen.

Hvis du ikke har håndsprit, kan et alternativ være at have plastikhandsker på, når du skiller dig af med affaldet på genbrugspladsen, som du kan smide ud, lige inden du sætter dig ind i bilen igen, når du er færdig.

30. marts 2020 Karoline Faxe
Mere om Kompost

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i live gennem vinteren, og bruge det organiske affald til at gøde din have i det tidlige forår.

Sådan laver du din egen kompost

Der er mange gode grunde til at lave sin egen kompost. Det giver både et større udbytte, flottere blomster og en sundere have. Så det er...

Genialt trick: Lad komposten beskytte haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en...

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde mindre ved at sortere korrekt.

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget...

Sæt fart i komposteringsprocessen

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter. Det er ret enkelt at speede processen op og få en ensartet kompost.

Få en genbrugsstation i haven

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....