Foto: Lotte Bjarke

Sæt fart i komposteringsprocessen

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter. Det er ret enkelt at speede processen op og få en ensartet kompost.

Meget kompost på en sæson

Ved at bruge haveaffaldet til kompost sparer du dels en masse tid på at skaffe det af vejen, dels kan det gøre stor gavn og spare dig for udgifter til jordforbedringsmidler og gødning. Du kommer langt med en enkel kompostbeholder i et hjørne af haven. Faktisk er det utroligt, hvor meget der kan lægges på sådan en kompost i løbet af en vækstsæson, blot man sørger for at tykke grene og rødder enten findeles eller bortskaffes ad anden vej.

Nedbrydningen foregår bedst i midten

Det er nedbrydningsprocesserne, der giver plads i komposten. Nedbrydningen af plantemateriale – komposteringen – foregår bedst i midten af komposten, hvor forholdene er optimale. Derfor kan du opleve, at der ikke rigtigt sker noget på ydersiden.

Sådan speeder du processen op

Hvis du vil speede komposteringsprocesserne op, skal du vende rundt i komposten med mellemrum, så velomsat og uomsat plantemateriale blandes. Det giver en lækker og ensartet kompost.

25. oktober 2007
Mere om Kompost

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i live gennem vinteren, og bruge det organiske affald til at gøde din have i det tidlige forår.

Sådan laver du din egen kompost

Der er mange gode grunde til at lave sin egen kompost. Det giver både et større udbytte, flottere blomster og en sundere have. Så det er...

Kompost beskytter haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en...

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde mindre ved at sortere korrekt.

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget...

Få en genbrugsstation i haven

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter. Det er bedst med en form for beholder til komposten, og det er ret enkelt at speede processen op og få en ensartet kompost.