Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Af: Lotte Bjarke, 21. februar 2008

Foto: Lotte Bjarke Lækker muldjord
En god havejord er en lækker muldjord med et højt indhold af organisk materiale, det vil sige mere eller mindre omsatte planterester. Det er ikke nogen selvfølge, men til gengæld er det ikke svært at rette en "flad" jord op med et jordforbedringsmiddel.

Foto: Lotte BjarkeFyld depoterne op
Jordens indhold af organisk materiale varierer fra sted til sted og efter, hvad jorden bliver brugt til. Køkkenhaven er et godt eksempel. Mulden i jorden nedbrydes gradvist, og når jorden samtidig dyrkes intensivt, tilføres der ikke automatisk nyt, organisk materiale.

Fjern ukrudt med hård hånd
Ukrudt luges væk med hård hånd, og grøntsagerne ender på middagsbordet. Man fjerner med andre ord mere organisk materiale, end man tilfører. Det er præcis det, jordforbedringsmidlerne retter op på. De består alle grundlæggende af organisk materiale, der fylder jordens depoter op igen.

Giv jorden en opstrammer Fotos: Lotte Bjarke
Jordforbedring er oplagt i køkkenhaven med jævne mellemrum, men også resten af haven kan have brug for en opstrammer, fx i forbindelse med nyanlægning af bede eller plæne eller nyplantning af hæk.

Før du sår eller planter
Jordforbedringen udføres nemmest,
før der plantes eller sås, da jordforbedringsmidlet spredes i et 5-10 cm tykt lag oven på jorden og derefter indarbejdes i det øverste jordlag med fræser eller spade. Alt organisk materiale indeholder næringsstoffer, som planterne har gavn af, men en del handelsprodukter indeholder yderligere gødning, så du slår to fluer med et smæk og kan undlade eller i hvert fald udskyde gødningen.

De gratis glæder
Den mest miljøvenlige jordforbedring fås, når du selv komposterer haveaffaldet. Dermed tilfører du kun organisk materiale og den næring, der er bundet heri. Desværre betyder det også en del ukrudtsfrø, så alternativt er kommunekomposteret haveaffald godt – og normalt gratis, når det udbydes. Kommunekomposten er varmkomposteret, så de tidskrævende ukrudtsfrø med mere er slået ihjel.

Foto: Lotte BjarkeI pose og sæk
Hvis du vil spare arbejde og være sikker på, hvad du tilfører din jord, er der et bredt udvalg af jordforbedringsmidler at købe. Nogle produkter – som komposteret barkmuld og ren spagnum – indeholder udelukkende organisk materiale, mens andre også indeholder ekstra gødning


Spagnummos udgravet i spagnummoser
Ren spagnum består af spagnummos udgravet i spagnummoser. Det er for eksempel den, du skal anvende til rododendron, mens en lang række gødede og kalkede produkter er beregnet til resten af haven, hvor de forbedrer jorden og samtidig tilfører mineralsk gødning.

Champignonkompost uden ukrudtsfrø
Spagnum er også basis i champignonkompost, der ydermere indeholder komposteret hestegødning og derfor tilfører næring og samtidig skaber basis for et aktivt mikroliv. Champignonkompost er varmkomposteret og indeholder derfor hverken ukrudtsfrø, svampesporer eller andre ubehagelige gæster i haven.

Langtidskomposteret ko-gødning
Du kan også vælge spagnum blandet med langtidskomposteret ko-gødning, der tilfører organisk gødning og et aktivt mikroliv til jorden.

Sådan "virker" planterester
• Tilfører næring, der frigøres gradvist, når planteresterne nedbrydes, så du kan spare gødning.
• Fastholder tilført gødning i de øverste jordlag, så planterne får mere ud af gødningen. • Fremmer mikrolivet i jorden.
• Forbedrer jordens evne til at tilbageholde vand og mindsker derved vandingsbehovet.
• Øger jordens luftindhold, så rødderne kan trække vejret, og jorden bliver rar at arbejde med.


For viderekomne Fotos: Lotte Bjarke
Du kan med fordel blande havejorden med et jordforbedringsmiddel, når du planter nye træer og buske. Men også veletablerede planter sætter pris på et ekstra tilskud af organisk materiale. Det gælder især de steder, hvor der luges meget eller på anden måde fjernes plantemateriale, så de ikke automatisk indgår i det naturlige kredsløb. Da lægges jordforbedringsmidlet simpelthen omkring plantens basis, hvorfra orme og andre jorddyr nok skal sørge for, at det bliver indarbejdet i jorden.

21. februar 2008 Lotte Bjarke
Mere om Kompost

Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Ligger du inde med haveaffald, som du ikke har kunne komme af med de seneste par uger? Så er der godt nyt til dig. Nu kan du nemlig se frem til at komme på genbrugsstationerne med dit affald, når de genåbner.

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i...

Sådan laver du din egen kompost

Der er mange gode grunde til at lave sin egen kompost. Det giver både et større udbytte, flottere blomster og en sundere have. Så det er...

Genialt trick: Lad komposten beskytte haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en del gødning og sphagnum.

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde...

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Sæt fart i komposteringsprocessen

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter. Det er ret enkelt at speede processen op og få en ensartet kompost.

Få en genbrugsstation i haven

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.