Nemme genveje til at lave din egen kompost

Kunne du tænke dig et større udbytte, flottere blomster og en sundere have uden ekstra udgifter? Så er det bare med at komme igang med at lave din egen kompost. 

Genbrug dit affald. Det er nemmere end du tror.
Genbrug dit affald. Det er nemmere end du tror. Foto: iStock

Fordelene ved at producere sin egen kompost 

Med din egen kompostbeholder eller bunke vil du både få et større udbytte i haven, flottere planter og en generelt sundere have.  

Vi giver dig her fire nemme genveje til at lave din egen kompost. Du vil blive forbløffet over forandringerne, det vil skabe i din have, og ikke mindst mængden af affald, du lærer at genbruge. 

1. Opsæt din kompostbeholder eller bunke

Find det udendørs sted, hvor din kompost skal placeres. Hvis du vælger et solrigt sted, vil materialet udvikle sig hurtigere, bare husk at vande for at holde det fugtigt.

En lukket kompostbeholder vil være et godt valg, hvis du er bekymret for, hvordan en kompostbunke vil se ud og ikke mindst lugte. Du kan nemt anskaffe en container ved enten at lave en selv eller købe den færdige slags.

Hvis du beslutter dig for at starte en kompostbunke, bør du sørge for at indhegne den, for at beskytte den for dyr.

2. Saml rester - brunt og grønt

Når du har fået opsat din kompostbeholder eller bunke, er det bare i gang med at samle affald og madrester fra haven og køkkenet. For at skabe en sund kompost, handler det om at samle en lige andel grønt og brunt spild. Grønt spild inkluderer frugt og grøntsager, mens brunt spild henviser til affald som tørre blade, træspåner og endda gamle aviser.

Det er vigtigt at opretholde en god balance mellem brunt og grønt materiale. Det brune materiale indeholder meget kulstof, som er gavnlig for organismerne, der nedbryder affaldet. De grønne materialer tilfører kvælstof, som er en vigtig ingrediens for opbygningen af den nye jords cellestruktur.

Derudover har din kompost også brug for ilt og fugt. Uden ilt vil din bunke begynde at rådne og lugte. Fugt hjælper med at nedbryde det hele. Derfor er det en god ide at sprøjte komposten med vand en gang imellem, hvis ikke affaldet er fugtigt nok i forvejen. Med den rigtige blanding vil din kompost ikke lugte af andet end tidlig jord.

Dette skal du ikke smide i komposten:

Hvis du vil undgå at din kompost kommer til at lugte og tiltrække dyr, skal du undgå at komme mejeri- og dyreprodukter i. Det samme gælder fedtstoffer, olier og affald fra dine kæledyr. Ligeledes bør du undgå at smide insekt- og sygdomsramte planter i komposten. Det kan forurene din kompost og gøre den ubrugelig.  

3. Lad komposten udvikle sig nogle uger

Over de næste par uger kan du stille se dine madrester forvandle sig til jord. Vend rundt i din blanding hver eller hver anden uge med en skovl.

Hvis du ikke kan se nogen fremgang i løbet af et par uger, kan du tilføje mere grønt materiale og sørge for, at du holder komposten fugtig. Hvis den lugter og er våd, kan du i stedet tilføje mere brunt materiale og vende rundt i komposten oftere. Hvis du har nogle store genstande (eksempelvis grene) liggende i bunken, kan det også være en god idé at knække disse i mindre stykker. 

4. Brug din nye jord 

Når din kompost ser ud og lugter som jord, er den klar til brug. Benyt den i dine havebede eller strø den let ovenpå. Husk, at kompost ikke er et alternativ til jord, men nærmere en form for naturlig gødning, der plejer jorden og dine planter. Tilføj den derfor et par gange årligt for det bedste resultat. 

Kilde: Goodhousekeeping.com

3. oktober 2016
Mere om Kompost

Kompost beskytter haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en del gødning og sphagnum.

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde...

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Sæt fart i komposteringsprocessen

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

Få en genbrugsstation i haven

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....