Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost.
Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost. Foto: iStock

Genialt trick: Lad komposten beskytte haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en del gødning og sphagnum.

Af: Lotte Bjarke, 16. september 2016

Smid kompost i køkkenhaven inden vinter

Hvis du har efterårsgravet køkkenhaven, kan du fordele kompost i et 5-10 cm tykt lag oven på jordvoldene og dermed udnytte den ekstra kontaktflade mellem jord og kompost. Nedbrydningen af komposten fortsætter efter spredningen, men hastigheden falder i takt med temperaturen. Helt uomsatte plantedele skal du lægge tilbage i komposten, men resten kan kompostere færdigt i køkkenhaven. 

Kompost beskytter jordstrukturen

Komposten beskytter jorden mod vintervejrets hærgen, der kan være hård ved jordstrukturen. I foråret stiger nedbrydningshastigheden igen, og når du på det tidspunkt begynder at gøre køkkenhaven klar til den nye sæson, bør du grave jorden igennem, så komposten fordeles jævnt.

Kompost gavner også roser og træer

Kompost er ikke kun værdifuldt for køkkenhaven, der er også mange andre steder i haven, hvor den gavner. Læg fx kompost omkring roser og frugttræer, eller spred den mellem stauderne.

Hjemmelavet kompost efterligner naturen

Når du bruger hjemmelavet kompost i haven, gør du i virkeligheden det samme, som naturen selv gør. Det kan dog ikke lade sig gøre 100 procent i en villahave. Høstet frugt og grønt indgår ikke i kredsløbet, og det vil tage lang tid at kompostere fx grene fra beskæringsarbejde.

Undgå syge planterester i kompostbunken

Sygdomsramte planterester, ondartet rodukrudt og ukrudt fyldt med frø skal du undgå i kompostbunken, da det hurtigt kan sprede ukrudt og plantesygdomme. Men ellers kan alt dit haveaffald indgå i komposten, og det kan suppleres med en del af det grønne køkkenaffald, fx kartoffelskræller og løgskaller.

Kompostbunke eller kompostbeholder?

Kompostering kan foregå i en stor bunke, hvor affaldet læsses på løbende. Du kan også fremstille en kompostbeholder af fx rafter eller hønsenet. En ramme af træ fungerer godt, fordi både luft og regnvand kan komme til. Lukkede plastbeholdere har den fordel, at man ikke får skadedyr i komposten, men de giver dårligere luftcirkulation, og regnvand ikke kan komme til, hvis der er låg på.
 
Der er aldrig mangel på velegnet kompostmateriale i en velholdt have. Foto: Lotte Bjarke.  

Koldkompostering - sådan gør du

Den enkleste metode til kompost kaldes koldkompostering, og det kræver meget lidt af haveejeren. Haveaffaldet findeles moderat og lægges på komposten. Du kan blande fint og groft affald, og det er en fordel at vende bunkens indhold med en greb af og til for at sikre en jævn kompostering.
  
Læs også - Gør Det Selv’s udførlige guide til, hvordan du selv kan bygge en kompostbeholder

Giv komposten vand i tørre perioder

I tørre perioder gør en spand vand i ny og næ stor gavn i komposten. Processen tager sin tid. Derfor er det en fordel at indrette sig med to eller endnu bedre tre kompostbunker eller beholdere, hvis pladsforholdene tillader det. Så kan den ene stå og modne, mens der fyldes på den anden.
16. september 2016 Lotte Bjarke
Mere om Kompost

Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Ligger du inde med haveaffald, som du ikke har kunne komme af med de seneste par uger? Så er der godt nyt til dig. Nu kan du nemlig se frem til at komme på genbrugsstationerne med dit affald, når de genåbner.

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i...

Sådan laver du din egen kompost

Der er mange gode grunde til at lave sin egen kompost. Det giver både et større udbytte, flottere blomster og en sundere have. Så det er...

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde mindre ved at sortere korrekt.

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget...

Sæt fart i komposteringsprocessen

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter. Det er ret enkelt at speede processen op og få en ensartet kompost.

Få en genbrugsstation i haven

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.