Kompost beskytter haven i vinterhalvåret

Kompost

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en del gødning og sphagnum.

Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost.
Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost. Foto: iStock

Smid kompost i køkkenhaven inden vinter

Hvis du har efterårsgravet køkkenhaven, kan du fordele kompost i et 5-10 cm tykt lag oven på jordvoldene og dermed udnytte den ekstra kontaktflade mellem jord og kompost. Nedbrydningen af komposten fortsætter efter spredningen, men hastigheden falder i takt med temperaturen. Helt uomsatte plantedele skal du lægge tilbage i komposten, men resten kan kompostere færdigt i køkkenhaven. 

Kompost beskytter jordstrukturen

Komposten beskytter jorden mod vintervejrets hærgen, der kan være hård ved jordstrukturen. I foråret stiger nedbrydningshastigheden igen, og når du på det tidspunkt begynder at gøre køkkenhaven klar til den nye sæson, bør du grave jorden igennem, så komposten fordeles jævnt.

Kompost gavner også roser og træer

Kompost er ikke kun værdifuldt for køkkenhaven, der er også mange andre steder i haven, hvor den gavner. Læg fx kompost omkring roser og frugttræer, eller spred den mellem stauderne.

Hjemmelavet kompost efterligner naturen

Når du bruger hjemmelavet kompost i haven, gør du i virkeligheden det samme, som naturen selv gør. Det kan dog ikke lade sig gøre 100 procent i en villahave. Høstet frugt og grønt indgår ikke i kredsløbet, og det vil tage lang tid at kompostere fx grene fra beskæringsarbejde.

Undgå syge planterester i kompostbunken

Sygdomsramte planterester, ondartet rodukrudt og ukrudt fyldt med frø skal du undgå i kompostbunken, da det hurtigt kan sprede ukrudt og plantesygdomme. Men ellers kan alt dit haveaffald indgå i komposten, og det kan suppleres med en del af det grønne køkkenaffald, fx kartoffelskræller og løgskaller.

Kompostbunke eller kompostbeholder?

Kompostering kan foregå i en stor bunke, hvor affaldet læsses på løbende. Du kan også fremstille en kompostbeholder af fx rafter eller hønsenet. En ramme af træ fungerer godt, fordi både luft og regnvand kan komme til. Lukkede plastbeholdere har den fordel, at man ikke får skadedyr i komposten, men de giver dårligere luftcirkulation, og regnvand ikke kan komme til, hvis der er låg på.
 
Der er aldrig mangel på velegnet kompostmateriale i en velholdt have. Foto: Lotte Bjarke.  

Koldkompostering - sådan gør du

Den enkleste metode til kompost kaldes koldkompostering, og det kræver meget lidt af haveejeren. Haveaffaldet findeles moderat og lægges på komposten. Du kan blande fint og groft affald, og det er en fordel at vende bunkens indhold med en greb af og til for at sikre en jævn kompostering.
  
Læs også - Gør Det Selv’s udførlige guide til, hvordan du selv kan bygge en kompostbeholder

Giv komposten vand i tørre perioder

I tørre perioder gør en spand vand i ny og næ stor gavn i komposten. Processen tager sin tid. Derfor er det en fordel at indrette sig med to eller endnu bedre tre kompostbunker eller beholdere, hvis pladsforholdene tillader det. Så kan den ene stå og modne, mens der fyldes på den anden.
16. september 2016
Mere om Kompost

Nemme genveje til at lave din egen kompost

Kompost Kunne du tænke dig et større udbytte, flottere blomster og en sundere have uden ekstra udgifter? Så er det bare med at komme igang med at lave din egen kompost. 

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Kompost Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Kompost Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Kompost Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Kompost Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde...

Genbrug bladene

Kompost Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

Kompost De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Sæt fart i komposteringsprocessen

Kompost Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

Få en genbrugsstation i haven

Kompost Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.