Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Kompost

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Skal du i gang med havearbejdet, kan du hente gratis kompost på din lokale genbrugsstation.
Skal du i gang med havearbejdet, kan du hente gratis kompost på din lokale genbrugsstation. Foto: istockphoto

Mange genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost, hvilket er en fordel i disse måneder, hvor mange danskere planlægger at gå i haven. Har du planer om et højbed, blomsterbed eller planter i krukker, bør du lægge vejen forbi din lokale genbrugsstation.

Der kan desværre være store kvalitetsforskelle på landets genbrugsstationer. Nogle steder er kvaliteten på lide fod med det, du kan købe i poser på plantecentrene. Andre gange er kvaliteten så ringe, at du ikke bør bruge det i køkkenhaven eller som pottemuld.

For at kvalitetssikre komposten, kan du altid spørge de ansvarshavende på genbrugspladsen om, hvordan haveaffaldet er blevet sorteret, og om komposten overholder alle regler inden for området.

Du kan også forhøre dig om, hvordan affaldet er blevet behandlet. På den måde kan du sikre, at du ikke tager en masse skvalerkålsfrø og snegleæg med hjem.

Sådan genkender du en god kompost

Når du skal vurdere kvaliteten af genbrugsstationens kompost, skal du huske disse 3 kendetegn.

  1. Hvis komposten er mørk med krummestruktur (føles som små brødkrummer), kan du sagtens bruge komposten i haven.
  2. Hvis komposten føles fugtig og kold, er det et tegn på at nedbrydningen er færdig og komposten er færdigomsat.
  3. Er du i tvivl om kvaliteten, kan du prøve at fugte jorden med vand. Hvis jorden er varm dagen efter, er nedbrydningen stadig i gang. Når komposten ikke er færdigomsat, kan du ikke bruge den endnu.

Selvom komposten opfylder alle krav, skal du huske, at den ikke kan bruges som ren pottemuld. Kompost har ofte en høj pH-værdi, og indeholder mange mineralske salte, som ikke er sunde for dine planter. Bland i stedet komposten med muldjord og almindelig sand.
Skal du i gang med et højbed, vil vi foreslå denne blanding:

  • 30% kompost
  • 30% sand
  • 40% muldjord

På nogle genbrugsstationer er komposten dog allerede blandet med jord og sand – og hvis det er tilfældet, skal du selvfølgelig reducere blandingsforholdene.

Sådan genkender du dårlig kompost

Hvis komposten er varm og brunlig, kan det være tegn på at den ikke er færdig nedbrudt endnu. Hvis du bruger kompost, der ikke er nedbrudt endnu, vil dine planter få det svært, da komposten vil bruge al kvælstoffet i jorden.

21. marts 2016
Mere om Kompost

Nemme genveje til at lave din egen kompost

Kompost Kunne du tænke dig et større udbytte, flottere blomster og en sundere have uden ekstra udgifter? Så er det bare med at komme igang med at lave din egen kompost. 

Kompost beskytter haven i vinterhalvåret

Kompost Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en...

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Kompost Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Kompost Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Kompost Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde...

Genbrug bladene

Kompost Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

Kompost De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Sæt fart i komposteringsprocessen

Kompost Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

Få en genbrugsstation i haven

Kompost Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....