Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost.
Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost.

Få en genbrugsstation i haven

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter. Det er bedst med en form for beholder til komposten, og det er ret enkelt at speede processen op og få en ensartet kompost.

Af: Lotte Bjarke, 14. september 2007
 
Foto: Lotte BjarkeEn træramme er bedst til kompostering
Kompostering kan i princippet foregå i en bunke på jorden, men i en have er det mere oplagt at vælge en form for beholder. En træramme med afstand mellem brædderne er ideel til formålet. Den lader luft, der er nødvendig for processen, komme til og tillader, at den varme, der dannes, kan slippe væk.

Del beholderen op i tre enheder
Det tager 1-2 år at forvandle en bunke haveaffald til færdig kompost. Derfor er det en fordel at dele kompostbeholderen op i to eller evt. tre enheder. Så kan komposten fra et år få fred til at blive klar, mens næste års affald lægges i en beholder for sig.

Beholderen skal placeres direkte på jorden
Det er en fordel, at området omkring komposten er flisebelagt, så der er fast underlag at arbejde på. Omvendt skal selve beholderen altid placeres direkte på jorden, så orme og andre smådyr, der hjælper med nedbrydningen, kan søge ned i jorden.

Foto: Lotte Bjarke
Lidt kompost rundt om planterne holder på varmen og tilfører næring.
Bland forskellige typer planteaffald
Det er en fordel at blande plantemateriale, så der fx ikke opstår et tykt lag med frisk græs. Det har tendens til at klappe sammen til en våd, snasket masse, der blokerer for lufttilførslen. Omvendt er et tykt lag tørre blade eller smågrene tilbøjelige til at blive så tørt, at komposteringsprocesserne går i stå. Bland derfor de forskellige typer planteaffald godt.

Læs på næste side, hvor kompost er godt at bruge i haven, og hvordan du speeder processen op.#br

Ingen grene i komposten
Meget groft materiale som fx grene skal du ikke lægge i komposten, da det er for længe om at blive nedbrudt. Groft affald kan du findele, før du lægger det på komposten. Plantedele med sygdomssymptomer, ukrudtsplanter med frø og rodukrudt i komposten er ensbetydende med problemer.

Foto: Lotte Bjarke
Frisk omsat kompost er sprængfyldt med vitaminer til jorden.
Kompost kan bruges overalt i haven
Når komposten er klar til brug, indeholder den nyttige næringsstoffer og gør jorden porøs og bedre til at holde på fugten.
  • I køkkenhaven: Tilfør næring ved at sprede komposten et par uger før tilsåning i foråret. Eller brug den mellem rækkerne af grøntsager efter spiring.
  • I bede: Kompost gør gavn omkring fx roser, hvor den også beskytter mod frost om vinteren.
  • Mod ukrudt: Brug 5-10 cm kompost som jorddække. Det hjælper med at holde ukrudtet nede.

Sæt fart i tingene
Luft og vand er nødvendige for, at komposteringsprocessen kan forløbe godt. Hvis du lader kompostbeholderen passe sig selv, vil du opleve, at den inderste kerne komposterer fint, mens det er begrænset, hvad der sker langs ydersiden. For at opnå, at alt haveaffaldet i beholderen bliver omsat, kan du vende rundt i indholdet med en greb med et par måneders mellemrum.

Vand komposten i tørre perioder
I tørre perioder er det en god ide at vande komposten, så den ikke tørrer ud. Komposterings-processerne går simpelthen i stå i tør kompost. Tilførsel af et par skovlfulde velomsat kompost sætter fart i en ny kompostbunke.

14. september 2007 Lotte Bjarke
Mere om Kompost

Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Ligger du inde med haveaffald, som du ikke har kunne komme af med de seneste par uger? Så er der godt nyt til dig. Nu kan du nemlig se frem til at komme på genbrugsstationerne med dit affald, når de genåbner.

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i...

Sådan laver du din egen kompost

Der er mange gode grunde til at lave sin egen kompost. Det giver både et større udbytte, flottere blomster og en sundere have. Så det er...

Genialt trick: Lad komposten beskytte haven i vinterhalvåret

Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en del gødning og sphagnum.

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver...

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespand...

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde...

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Sæt fart i komposteringsprocessen

Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.