Du gør noget rigtig godt for de kommende generationer, når du sorterer familiens affald.
Du gør noget rigtig godt for de kommende generationer, når du sorterer familiens affald.

Affaldssortering skåner miljøet og giver bedre plads i skraldespanden

Kompost

Meget af dit affald kan genanvendes - eksempelvis shampooflasker, foliebakker og glas. Du kan med enkle indgreb få dit affald til at fylde mindre ved at sortere korrekt.

 
Skån miljøet og undgå top på skraldespanden

Den tomme shampooflaske bør smides i en klar plastiksæk og tages med på genbrugsstationen, næste gang du alligevel er der. For hårdt plastik kan genanvendes, og samtidig sparer du lidt på den beskedne plads, der er i dagrenovationssækken. Og der er mange andre lette måder at undgå top på skraldespanden på.

Æggebakker
Put dem i en klar plastsæk, og aflevér dem i containeren med pap. I papcontaineren kan man anbringe alt pap.

Låg fra marmeladeglas
Sam­les og afleveres som metalaffald på genbrugsstationen.

Foliebakker af metal
Folie­bakker kan genanvendes, men de skal af hygiejnemæssige årsager skylles, inden du placerer dem i metalcontaineren.

Mælke- og juice­kar­toner
Luft fylder meget. Fold kartonerne så effektivt sammen, at de fylder mindst muligt i skraldespanden.

Brugte bleer
Brugte bleer hører til i dagrenovationen, men du kan få dem til at fylde mindre ved at folde dem stramt sammen og bruge de klister-snipper, der i forvejen sidder på bleen, til at holde det hele bedre sammen.

Konservesdåser
Dåser fra flåede tomater, kattemad, hundemad etc.: Skyl dem, og tag dem med på genbrugsstationen. Aflevér dem i afdelingen for metalaffald.

Se flere gode råd til affaldssoretering på næste side.#br

Foto: Ulla GrundtvigPapemballage
Pap fra chokolade, tandpasta, frugt, toiletpapirrullen med mere. Saml pappet i en sæk og aflever det på genbrugsstationen i papcontaineren.

Plastikdunke
Eddikedunken, shampooflasken, beholderen med opvaskemiddel og kildevandsflasken uden pant m.m. Denne type plastik kan genanvendes. Da de også fylder meget i skraldespanden, kan du med fordel skylle dem og aflevere dem til genbrug.

Øl- og sodavandsdåser
Dem, der ikke er pant på, kan du aflevere på genbrugsstationen i containeren for metal. Hvis man genbruger en aluminiumsdåse, så sparer du 90 procent af den energi, det koster at lave en ny.

El-sparepærer
Defekte og brugte el-sparepærer indeholder kviksølv. De skal derfor behandles, som farligt affald. Elsparepærerne skal ikke i skraldespanden med dagrenovation, men på genbrugsstationen.

Gavepapir
Papiret fylder meget i hjemmets skraldespand. Saml det i stedet sammen i en sæk, og aflevér det til forbrænding. Gavepapir må endelig ikke lægges i aviscontaineren.

Glas og papir

Hvis du har rengjorte marmeladeglas, vinflasker, ketchupflasker etc., så skal de i glascontaineren. Papir, aviser og blade skal til papirgenbrug.

Kompost sparer plads
Hver husholdning i Danmark smider i gennemsnit 4 kilo grønt køkkenaffald ud hver uge. Det er over 200 kilo om året. Meget af det grønne af­­fald kan du kompostere derhjemme. På den måde sparer du på pladsen i skral­despanden, og samtidig får du næringsrig og gratis kompost til haven. Tjek, hvad der er af mu­lig­heder i din kommune. Nogle kommuner uddeler gratis kompostbeholdere.
15. september 2010
Mere om Kompost

Nemme genveje til at lave din egen kompost

Kompost Kunne du tænke dig et større udbytte, flottere blomster og en sundere have uden ekstra udgifter? Så er det bare med at komme igang med at lave din egen kompost. 

Kompost beskytter haven i vinterhalvåret

Kompost Giv din jord vitaminer inden vinteren ved at sprede kompost i haven. Komposten er meget værdifuld for havejorden, og den sparer dig for en...

Hent gratis kompost fra din genbrugsstation

Kompost Lokale genbrugsstationer tilbyder, at du gratis kan afhente kompost til havearbejdet.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Kompost Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver gravet ned i depoter i jorden.

Kan jeg smide blade med stråleplet i komposten?

Kompost Jeg har haft en del stråleplet på mine roser. Kan disse blade uden risiko smides på komposten?

Genbrug bladene

Kompost Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden

Kompost De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.

Sæt fart i komposteringsprocessen

Kompost Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

Få en genbrugsstation i haven

Kompost Det er en god ide at lade haveaffaldet blive i haven - det er nemmere end at skulle køre det væk, og du får fin gødning til havens planter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.