Kompost

Sådan får du styr på kompost og affaldssortering

Gør dig selv, din familie og de kommende generationer en tjeneste ved at sortere affaldet og får styr på kompost. Der er mange fordele ved at producere sin egen kompost. En af dem er, at du vil kunne få et langt større udbytte i haven, der vil producere langt flottere plantere og generelt bare være en sundere have.

Læs mere

Affaldssortering skåner miljøet

Der er ikke mange mennesker, der ved det, men meget af det affald, du smider ud, kan faktisk genanvendes. Du finder derfor en grundig liste over, hvad du kan gøre med de forskellige materialer, der på daglig basis bliver smidt ud i de danske hjem. Hvad end det gælder æggebakker, låg fra marmeladeglas, foliebakker, mælke- og juicekartoner, konservesdåser eller brugte bleer, er der en bestemt sortering, der skal sikre at miljøet bliver skånet og at affaldet så vidt mulig genanvendes.

Få din egen genbrugsstation i haven

Du kan uden problemer lave din helt egen genbrugsstation i haven. Og du vil som et kæmpe plus få en masse god gødning til havens planter. Du kan med fordel placere genbrugsstationen et solrigt sted, da materialet vil udvikle sig langt hurtigere, så længe det bliver vandet for at holde det fugtigt.

Når kompostbeholderen er blevet sat op, så kan du bare gå i gang med at sortere affald og madrester fra både haven og køkkenet. Det handler særligt om at samle lige meget grønt og brunt affald. Grønt spild kan blandt andet bestå af affald som frugter og grøntsager, og brunt spild er ting som eksempelvis tørre blade, træspåner eller gamle aviser.

Husk dog, at du ikke skal smide mejeri- eller dyreprodukter i din kompost, hvis du gerne vil undgå, at det kommer til at lugte. Det samme gælder, hvis du gerne vil undgå at tiltrække dyr. Fedstoffer, olier og affald fra kæledyr bør heller ikke smides i komposten.

Sådan får du gratis kompost

Hvis du ikke har nogle ambitioner om at lave din egen kompost i haven, så er der mange lokale genbrugsstationer der tilbyder, at du der kan afhente gratis kompost til din have.

En god kompost består blandt andet af to primære kendetegn. Komposten skal være mørk og føles som små brødkrummer. Den skal derudover også være fugtig. Hvis komposten er varm og brunlig, så kan det være et tegn på, at den endnu ikke er helt færdignedbrudt. Det skal du ikke bruge, for det vil betyde, at dine planter vil få svært ved at vokse på grund af meget kvælstof i jorden.

Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Trods coronakrise: Nu genåbner genbrugsstationerne

Ligger du inde med haveaffald, som du ikke har kunne komme af med de seneste par uger? Så er der godt nyt til dig. Nu kan du nemlig se frem til at komme på genbrugsstationerne med dit affald, når de genåbner.

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Sådan holder du din kompost i live gennem vinteren

Når vinterens kolde temperatuerer rammer haven, kan det være dræbende for din kompost. Men med disse fem tricks kan du holde din kompost i live gennem vinteren, og bruge det organiske affald til at gøde din have i det tidlige forår.

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Sådan sorterer du affaldet hjemmefra

Når affaldet rammer de rigtige containere på genbrugspladsen, er det en miljøgevinst: Mest muligt genanvendes – og mindst muligt bliver gravet ned i depoter i jorden.

Genbrug bladene

Genbrug bladene

Visne blade er guld værd for haven og den nemmeste og mest naturlige vej til forbedring af havejorden.

Nyt liv til havejorden
Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer.

Nyt liv til havejorden

De fleste haveejere ved, at havens planter har godt af et gødningstilskud. Men gødning gør det ikke alene. Jordforbedring gør det meget nemmere at være plante og nemmere at være haveejer. Vi viser, hvordan du klarer opgaven.