Sådan tørrer du årets høst med succes
Har du overskud af grønt og frugt fra årets høst, kan du prøve at tørre. Det er nemt og smager dejligt. Prøv eksempelvis med æbler, jordbær, hindbær og banan – det er ren slik.
Det er blevet tid til at høste bær, grønt og frugt fra køkkenhaven - og er du heldig, har du fået så god en sæson, at du ikke kan nå at spise alle de lækre sager. Har du overskud fra årets høst, kan du nemlig selv tørre alt fra æbler og hindbær til gulerod og chili.
Se, hvordan her:
Tør frugt og grønt i en tørremaskine
Det er let og enkelt at tørre flere af havens råvarer selv. Du kan tørre både urter og grøntsager i et lunt og tørt rum - fx. et fyrrum. Du kan også investere i en tørremaskine til ca. 1.000 kr. En tørremaskine tørrer urter i bakker, der er stablet oven på hinanden, og en propel blæser 40° varm luft op gennem urterne. De tørrer færdig i løbet af få timer og kan gemmes væk.
Brug tørret frugt som slik
De tørrede råvarer kan enten spises som slik, fx jordbær, hindbær, banan, blomme, pære og æblestykker, mens andre tørrede produkter bør udblødes før brug, fx gulerødder, kål, tomater, bønner og svampe.
Brug kun friske råvarer
Brug altid friske og sunde råvarer. Du kan godt udnytte stødte bær og frugter, bare den beskadigede del skæres bort. Jo mere moden frugter og bær er, jo sødere er de gerne i smagen.
Blanchér grøntsagerne før tørring
Før grøntsager skal tørres, bør de blancheres ved at dyppe dem i kogende vand i ca. 3 minutter. Dette sikrer en bedre holdbarhed efter tørring, der sker dog et mindre tab af vitaminer, og det forkorter tørreprocessen.
Pas på varmen, når du tørrer
Pluk helst urter om morgenen, hvor indholdet af de æteriske olier er højest. Krydderurter indeholder flygtige æteriske olier, der fordamper, hvis temperaturen kommer over 40°. Mange råvarer bør heller ikke tørres i direkte sol, da både B- og C-vitaminer let forsvinder ved det. En bageovn har som regel en mimumsindstilling på 50°, og derfor kan det ikke anbefales at tørre urter i ovn.
Gem de tørre krydderurter på pose
Buketter med krydderurter kan bundtes og hænges op i et mørkt lokale, hvor der er ventileret. Når buketterne er tørre, kan de puttes i papirposer og gemmes, til de skal blandes og findeles til krydderi eller urtete. Jo mere skånsomt du behandler de tørrede råvarer, jo bedre beholder de smag, duft, farve og næring.
Sådan tørrer du æble, gulerod, krydderurter og svampe
- Æbler kan skæres i ringe og hænges på snor. Tør ringene ved komfuret eller ved oliefyret. Sørg dog altid for, at der ikke er røg i lokalet, hvor råvarerne tørres.
- Gulerødder, der er ved at rynke, kan renses og skæres i tynde skiver. De er tørre til at gemme efter ca. 6 -12 timer i tørremaskine.
- Krydderurter tørrer efter få timer og kan gemmes på brune glas.
- Svampe renses for jord og blade, skæres fint i skiver eller skæres i mindre bidder og tørrer i få timer.
Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs
Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.
Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave
Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...
Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter
Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...
Lav dine egne skilte til krydderurterne
Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.
Sådan høster du bedst bærrene i haven
Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...
Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven
Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...
De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven
Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.
Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet
Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...
Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven
Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...
Forlæng sommeren i køkkenhaven
Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret
Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt
Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...
Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt
Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...
Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...
Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.
Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen
Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.
10 grøntsager der kan gro i skygge
Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.