Tomater

Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden - læs mere om planten her.
TOMATER

Historien om tomaten
Tomatplanten har rødder helt tilbage til oldtiden, men det var hos det indianske folk aztekerne i 1300-tallets Mexico, at xitomatl, som de kaldte den runde frugt, for alvor vandt terræn.

Herfra bredte den sig til Europa, da den spanske hærfører Hernandez Cortés efter at have erobret aztekernes rige tog nogle tomatplanter med hjem i bagagen.

I Spanien og Italien blev tomaten fra Mexico modtaget med åbne arme. Spanierne nød den kogt med salt, peber og olivenolie, og italienerne kaldte den for pomodoro, "kærlighedens æble", hvilket hænger ved den dag i dag.

Men i resten af Europa fik tomaterne en kølig modtagelse. I rå tilstand blev de direkte anset for at være usunde ­ ja endog giftige, lød rygtet.

Og folk, der absolut ville forsøge sig med dem i madlavningen, blev rådet til at koge dem i mindst et par timer.

I dag er vi da heldigvis blevet klogere.

Store bøftomater farseret med lammekød og ris og serveret med ovnbagte hvidløg, lammeculotte og krydderurtesauce
(til 4 personer)

En skøn krydret ret med inspiration fra middelhavslandene.

Ingredienser:
Farserede tomater:
4 store bøftomater
250 g hakket lammekød
1 stort løg
250 g kogte kolde ris
1 soltørrede tomater
2 fed hvidløg
3 kviste blandede krydderurter (fx rosmarin, timian og basilikum)
2 glas rødvin
salt og peber
olie

Krydderurtesaucen:
rødvinsfond fra lammekødet
1/2 l god bouillon
3 kviste blandede krydderurter
salt og peber
lidt jævning

Tilbehør:
400 g lammeculotte (2 stk)
4 fed hvidløg
1 spsk olie
salt og peber

Fremgangsmåde:
Farserede tomater: Skær lågene af tomaterne (gem dem), udhul dem med en ske og hak tomatkødet fint. Hak løget, de soltørrede tomater og krydderurterne. Steg det hakkede løg i lidt olie, til det er gyldenbrunt og tilsæt så det hakkede lammekød. Steg igennem i 4-5 minutter, tilsæt de soltørrede tomater, hvidløg og krydderurter. Steg igen i et par minutter og krydr med salt og peber. Tilsæt det hakkede tomatkød og steg videre i 3-4 minutter og kom så rødvinen i. Kog igennem i endnu nogle minutter, før fonden sigtes fra. Tilsæt de kolde kogte ris og smag til med salt og peber. Kom fyldet i tomaterne, læg tomatlågene på, pensl med lidt olie og bag tomaterne i ovnen ved 200 grader i 10 minutter.

Krydderurtesauce: Bland bouillon og rødvinsfonden fra lammekødet, kog ind til det halve og jævn til en passende konsistens, krydr med salt og peber og tilsæt de hakkede krydderurter.

Tilbehør: Skyl hvidløgene grundigt under vand og fjern de løse skaller og blade. Skær cirka 1Ž2 cm af bunden på hvidløgene og stil dem på et lag af salt i et ildfast fad. Pensl dem med olie og bag dem i ovnen i cirka 20 minutter ved 200 grader, til de er møre og gyldenbrune. Rids lammeculotterne og gnid dem med lidt hvidløg. Krydr med salt og peber, brun dem af på en pande og steg dem i 10 minutter i ovnen ved 200 grader. Anret tomaterne på et fad med de ovnbagte hvidløg og skiver af lammeculotte omkranset af saucen.


Tomatsalat

Tomatsalat af årstidens blandede tomater, serveret med rucola,
fetaost og gulerods-tzatziki
(til 4 personer)

Ingredienser:
Tomatsalat:
250 g rucola
250 g hjertesalat
750 g blandede tomater
4 spsk olie
1 spsk balsamico-eddike
200 g god fetaost i tern
2-3 kviste basilikum
salt og peber

Gulerodstzatziki:
2 gulerødder
2 fed hvidløg
1 limefrugt
4 dl 10% græsk yoghurt
salt og peber

Fremgangsmåde:
Tomatsalat: Skyl rocolaen og hjertesalaten grundigt, vend dem med halvdelen af olien og krydr med salt og peber. Kom salaten op i et stort fad. Tag tomaterne og skær dem i mundrette stykker. Bland resten af olien, balsamico-eddiken, fetaosten og basilikumbladene sammen, smag til med salt og peber og hæld blandingen over salaten.

Gulerodstzatziki: Skræl gulerødderne og riv dem på den fine side af rivejernet. Riv skallen og pres saften fra limefrugten og rør begge dele i gulerødderne. Riv to fed hvidløg i, tilsæt yoghurt og rør det hele sammen. Smag til med salt og peber og eventuel lidt ekstra limesaft. Kom tzatzikien ud over tomaterne og server.
11. august 2006
Mere om Køkkenhaven

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke de sunde knolde, som trods navnet ikke er i familie med kartoflen, men er en slyngplante. Det foregår bedst i drivhus eller et varmt sted på terrassen.

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Porreblomster på menuen

En del af grøntsagerne i køkkenhaven giver mere blomster- end høstglæde hos Lotte Bjarke i år.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke.

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Så let er det at dyrke hindbær

Der er INGEN grund til IKKE at dyrke hindbær. Frugten smager guddommeligt, planten er let at dyrke, og kun meget få skadedyr bryder sig om...

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.