Du kan spise hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret.
Du kan spise hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret. Foto: GettyImages

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker hele sæsonen

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 16. juli 2019

Nåede du ikke at plante agurkeplanter i foråret – eller er din plante ved at dø ud? Så er der hjælp at hente.

Agurkeplanter har nemlig kortere levetid end deres drivhusfæller, fordi de bruger mere energi. Derfor kan de oftest kun holde en halv sæson. Men ved at bruge et gammelt trick og genplante agurkeplanterne i højsommeren kan du forlænge agurkesæsonen til helt ind i efteråret.

Den senere plantning giver også mulighed for at plante agurkerne på terrassen, altanen eller op ad en varm mur, hvis du ikke har et drivhus.

Sådan genplanter du en agurkeplante

Se, hvordan du genplanter en agurkeplante her, hvor Arne Persson, planteekspert i Plantorama, giver 5 gode råd til de grønne planter.

  1. Rengør først efter den tidligere høst og brug ny frisk jord, så eventuelle skadedyr ikke overføres til de nye planter.
  2. Find et sted, hvor planten får godt med sol og ikke er alt for udsat for kulde, træk og regnvand. Har du ikke et drivhus, kan det være på en overdækket terrasse, altan eller op ad en varm mur.
  3. Plant agurkeplanten ovenpå en 10–15 centimeter høj jordtop, så vandet løber væk fra agurkeplantens rodhals, når du vander. På den måde mindsker du risikoen for svampeangreb, som kan ødelægge agurkeplanten.
  4. Umiddelbart efter genplantning er det vigtigt, at du sørger for at holde rodklumpen fugtig de første par dage. Herefter skal du begynde at vande rundt om planten i stedet, så rødderne søger væk fra planten for at få fat på vandet. Rodklumpen skal stadig vandes – dog i mindre mængder.
  5. Herefter passer du den, som en agurkeplante normalt skal passes. Du vil have spiseklare agurker efter 6-8 uger, alt efter vejret.

Kilde: Plantorama

 

16. juli 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.