Når børnene selv får lov at gro deres egne grøntsager, forsvinder kræsenheden
Når børnene selv får lov at gro deres egne grøntsager, forsvinder kræsenheden Foto: GettyImages

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 8. august 2019

Fra små frø, der nænsomt plantes i mulden til store squash og mørkerøde rødbeder. Det er en spændende proces for børn at være med i haven, men faktisk giver havearbejdet børnene meget mere end læring om væksten fra frø til grøntsag – det kan nemlig også mindske kræsenheden. 

Det mener Karen Wistoft, der er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelser på Aarhus Universitet: 

– I de ti år, jeg har forsket i skolebørn og havearbejde, har jeg set det ene positive resultat efter det andet. Kræsenheden forsvinder fuldstændigt, for børnene – selv de mest kræsne af dem – elsker at spise det, de selv har dyrket. Den stolthed de føler ved at have dyrket grøntsagerne selv, er helt unik, fortæller hun i en pressemeddelse fra Plantorama.

Lad børnene stå for det selv

Ifølge Karen Wistoft er det dog afgørende for resultatet, at du lader børnene selv passe og bestemme over køkkenhaven. 

– Der er stor forskel på at inddrage og involvere. Børnene skal ikke bare inddrages i havearbejdet, de skal involveres i beslutningsprocesserne fra start. De skal have lov at bestemme, hvad de vil dyrke, selv have ansvaret for at passe køkkenhaven, være med til at høste og lave maden af grøntsagerne og selv have lov at servere den, mener hun og tilføjer, at man som forældre selvfølgelig kan guide barnet i, hvordan køkkenhaven plantes og passes bedst muligt. 

Faktisk kan barnet klare det meste selv, når det er en otte-ti år. Derfor råder Karen Wistoft forældre til overlade hovedansvaret til børnene, da det er afgørende, hvis processen skal skabe ejerskab, stolthed og dermed afhjælpe kræsenheden. Se derfor, om du kan nøjes med løbende at rådgive børnene ved at spørge, om de har husket at vande deres planter i den her uge, eller om de har husket at tjekke for ukrudt.

Anlæg køkkenhaven i august

Vil du mindske børnenes kræsenhed, er det heldigvis ikke for sent at anlægge køkkenhave, selvom sensommeren snart er over os. Der er nemlig mange grøntsager, du sagtens kan plante i starten af august, og nå at høste inden sæsonen er slut. 

Gå efter grøntsager, der vokser hurtigt og trives med det køligere vejr her i sensommeren. For børnene er det også en fordel, da der så er kortere ventetid fra såning til høst, og samtidigt er de også lette at passe, så de kan klare det selv.

Børnevenlige grøntsager, der kan plantes i august

  • Bolsjebeder: Børn er ofte vilde med farverne på bolsjebeder, og de er nemme at bruge i madlavningen.

  • Spinat: Spinat er god at dyrke i efteråret, da den udvikler sig bedst under de køligere temperaturer. Spinat er desuden en af de grøntsager, som børn oftest er kræsne over for, så her kan det hjælpe at lade dem dyrke den selv.

  • Krydderurter: Persille, dild og andre krydderurter er gode for børnene at eksperimentere med i madlavningen.

  • Radiser: Radiserne kan allerede høstes efter 4-6 uger. De får en flot farve og er gode til børnenes madpakke.

8. august 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Køkkenhaven

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i en af Tivolis hemmelige og charmerende haver med dette eksklusive uddrag fra den blomsterrige bog. 

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter og desserter. Og så er der havens utallige spiselige blomster, der giver smag og kulør til salaterne. Få også opskriften på en lækker solbærtrifli.

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan...

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring - køkkenhaven kan nemlig sagtens opstå i vindueskarmen eller på altanen. Her får du fire tips til den alternative køkkenhave.

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resultatet. Her er det de flotte frilands krydderurter, som bare mangler den sidste pleje for at være spiseklare, kommer ind i billedet. Nemt og sjovt havearbejde.

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.