Når børnene selv får lov at gro deres egne grøntsager, forsvinder kræsenheden
Når børnene selv får lov at gro deres egne grøntsager, forsvinder kræsenheden Foto: GettyImages

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Fra små frø, der nænsomt plantes i mulden til store squash og mørkerøde rødbeder. Det er en spændende proces for børn at være med i haven, men faktisk giver havearbejdet børnene meget mere end læring om væksten fra frø til grøntsag – det kan nemlig også mindske kræsenheden. 

Det mener Karen Wistoft, der er professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelser på Aarhus Universitet: 

– I de ti år, jeg har forsket i skolebørn og havearbejde, har jeg set det ene positive resultat efter det andet. Kræsenheden forsvinder fuldstændigt, for børnene – selv de mest kræsne af dem – elsker at spise det, de selv har dyrket. Den stolthed de føler ved at have dyrket grøntsagerne selv, er helt unik, fortæller hun i en pressemeddelse fra Plantorama.

Lad børnene stå for det selv

Ifølge Karen Wistoft er det dog afgørende for resultatet, at du lader børnene selv passe og bestemme over køkkenhaven. 

– Der er stor forskel på at inddrage og involvere. Børnene skal ikke bare inddrages i havearbejdet, de skal involveres i beslutningsprocesserne fra start. De skal have lov at bestemme, hvad de vil dyrke, selv have ansvaret for at passe køkkenhaven, være med til at høste og lave maden af grøntsagerne og selv have lov at servere den, mener hun og tilføjer, at man som forældre selvfølgelig kan guide barnet i, hvordan køkkenhaven plantes og passes bedst muligt. 

Faktisk kan barnet klare det meste selv, når det er en otte-ti år. Derfor råder Karen Wistoft forældre til overlade hovedansvaret til børnene, da det er afgørende, hvis processen skal skabe ejerskab, stolthed og dermed afhjælpe kræsenheden. Se derfor, om du kan nøjes med løbende at rådgive børnene ved at spørge, om de har husket at vande deres planter i den her uge, eller om de har husket at tjekke for ukrudt.

Anlæg køkkenhaven i august

Vil du mindske børnenes kræsenhed, er det heldigvis ikke for sent at anlægge køkkenhave, selvom sensommeren snart er over os. Der er nemlig mange grøntsager, du sagtens kan plante i starten af august, og nå at høste inden sæsonen er slut. 

Gå efter grøntsager, der vokser hurtigt og trives med det køligere vejr her i sensommeren. For børnene er det også en fordel, da der så er kortere ventetid fra såning til høst, og samtidigt er de også lette at passe, så de kan klare det selv.

Børnevenlige grøntsager, der kan plantes i august

  • Bolsjebeder: Børn er ofte vilde med farverne på bolsjebeder, og de er nemme at bruge i madlavningen.

  • Spinat: Spinat er god at dyrke i efteråret, da den udvikler sig bedst under de køligere temperaturer. Spinat er desuden en af de grøntsager, som børn oftest er kræsne over for, så her kan det hjælpe at lade dem dyrke den selv.

  • Krydderurter: Persille, dild og andre krydderurter er gode for børnene at eksperimentere med i madlavningen.

  • Radiser: Radiserne kan allerede høstes efter 4-6 uger. De får en flot farve og er gode til børnenes madpakke.

8. august 2019
Mere om Køkkenhaven

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i en af Tivolis hemmelige og charmerende haver med dette eksklusive uddrag fra den blomsterrige bog. 

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få...

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...