Sprøde bønner i bunkevis

Friske bønner er dyre at købe, men nemme at dyrke. Et gammelt husråd siger, at bønner skal sås til grundlovsdag.



Af Lotte Bjarke, idényt nr. 5, 2005
Fotos: Anemette Olesen



I følge gamle vise råd skal bønner sås, når kirsebærtræerne blomstrer eller til grundlovsdag. Helt så enkelt kan det ikke stilles op, for det er ikke datoen, men derimod jordtemperaturen, der bestemmer, om tiden er inde. Jordtemperaturen afhænger naturligvis af forårsvejret, men normalt er begyndelsen af juni det rigtige tidspunkt, men hvis man vil være på den sikre side, kan man måle jordtemperaturen med et jordtermometer. Det skal vise mindst 10 grader, før bønnerne kan sås. Lader det varme vejr vente på sig, kan du trylle lidt med jordtemperaturen ved at dække jorden med klar plast. Det varmer den godt op, og plast- eller fiberdugtunneller skal på igen efter såningen, så jordtemperaturen ikke falder til under de kritiske 10 grader.

Ellers hører bønner ikke til de sarte af slagsen, og sår man dem et lunt, solrigt og læfyldt sted i haven, trives de og er tilmed meget nøjsomme, hvad gødning angår.

Nemme planter
Bønner tilhører ærteblomstfamilien og har kvælstoffikserende bakterieknolde på rødderne. Det betyder, at de kan indsamle og udnytte kvælstof direkte fra luften. Smart for bønneplanterne, men også smart for de grønsager, du dyrker i bønnerækkerne bagefter, for der bliver altid noget tilovers.

Selv om bønneplanterne således er selvforsynende med kvælstof, får de den bedste start i en grundgødet køkkenhavejord ligesom de andre afgrøder.

De nysåede bønnerækker skal vandes, men ellers er der ikke det helt store behov for at vande bønnerne, medmindre sommeren byder på en lang tørkeperiode.

Busk- eller stangbønner
Grønne bønner opdeles først og fremmest i busk- og stangbønner. Buskbønner er lavtvoksende planter, der sås i rækker og støtter sig selv, mens stangbønner danner flere meter lange ranker, der snor sig ihærdigt rundt om det klatrestativ, de har til rådighed.

Klatrestativet skal sættes op samtidig med såningen, så det er på plads, når bønnerne begynder at vokse. Det tager lidt tid, men fordelen er, at man kan høste mange flere bønner fra et mindre areal, når man vælger stangbønner. Desuden giver stangbønnerne køkkenhaven højde og nye spændende dimensioner, og så er bønnerne nemmere at høste.

9 sikre sorter
Buskbønnen er en lav sort, der ikke skal bindes op.
Grønne bønner spiser vi hele i modsætning til tørrede bønner, hvor kun frøene spises.
Haricots verts er fine, tynde bønner med runde bælge.
Hestebønnen er en særlig art, der ikke dyrkes for bælgenes skyld, men for de store, saftige bønnefrø inden i bælgene.
Krybbønnen er det samme som buskbønnen.
Perlebønnen har tynde, runde bælge, der høstes små.
Pralbønnen bærer tofarvede blomster og har meget lange
bælge. Den bruges mest som prydplanter, men kan spises.
Snittebønnen har brede bælge, der snittes ud i mindre stykker, før de tilberedes.
Stangbønnen kan få meterlange, snoende stængler, der kan slynge sig rundt om snore eller tynde stænger.

Sådan sår du buskbønner
Bønner er frodige og hurtigtvoksende planter. Så dem i rækker med 10 cm mellem planterne og 40 cm mellem rækkerne.
De store bønnefrø sås i riller, 4-5 cm dybe. De spirer hurtigt, og ser nogle af spirerne sløje ud, skal du fjerne dem med det samme, så eventuelle dårligdomme ikke breder sig ud i resten af bedet.
Hullerne i rækken kan du efterså, efterhånden som de opstår. Så får du planter i forskellige udviklingsstadier, så din bønnehøst kan strække sig over en længere periode.
Stativ af stokke

Et tipi-skelet af fem kraftige bambusstokke er et fint klatrestativ. Stik stokkene ned i jorden i en rundkreds, og bind dem sammen med snor foroven.

Så 3-5 bønner ved hver stok, og lad dem finde til vejrs. Tipien bliver hurtigt til en hel hule.

Man kan også købe færdige stativer, flette smukke pileobelisker eller lade stangbønnerne vokse op ad en pæl – en bønnestage. Bønnerne spirer og vokser hurtigt til. Faktisk er der sjældent ukrudtsproblemer i bønnebed, fordi bønneplanterne vinder i konkurrencen med ukrudtet.

70 dage undervejs
Der går cirka 70 dage, fra du sår, til du kan høste første gang. Grønne bønner smager bedst, før de bliver for store, så du skal høste i rækkerne hver anden dag.

Kvaliteten er den ene gode grund til at høste tit. Den anden grund er, at produktionen holdes i gang, når bønnerne høstes løbende. På den måde kan din bønnehøst vare i op til to måneder, og du vil blive overrasket over, hvor mange bønner dine planter kan producere.



1. juni 2005
Mere om Køkkenhaven

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatplanter.

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Sådan laver du garanteret sneglefri højbede

Byg et sneglefrit højbed, som både skåner dine planter og ryggen. Læs her hvordan.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

Cucamelonen er sommerens mest bedårende frugt

Skulle du være i tvivl om, hvordan verdens mest nuttede frugt ser ud, så hedder den cucamelon og er virkelig nem at dyrke. 

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Fra drivhus til dybfryser

Lotte Bjarke forbereder drivhusets tomater, chilier og agurker til efterårets simreretter. Det hele bliver frossent ned i små portioner,...

Smukke ærteblomster i køkkenhavn

Lotte Bjarke holder meget af at have ærter i køkkenhaven, da disse både er dejlige at se på, men også smager godt.

Høst hindbær fra juli til oktober

Hindbær fra haven er den ultimative luksus. Hvis du planter flere sorter, kan du plukke hindbær hele sommeren og langt ud på efteråret....

VIP behandling til porrerne

Lotte Bjarkes køkkenhave er ved at være lækker og frodig. Porrer, hvidløg, skalotteløg, rødløg og kepaløg er bare nogle af de planter, der...

Vi byggede en reol i haven

Ann-Sofie fortæller videre om sit livs første køkkenhave på Amager. Og der er også blevet plads til en havereol. Følg med i bloggen her. 

Mit livs første køkkenhave

Ann-Sofie Ostenfeld fortæller i denne uge om sin debut som haveejer. Hun skal dyrke sit livs første køkkenhave.

Nu kan du også få græsk karse

Overrask familie og gæster med en helt ny krydderurt. Vi kender alle karse, der gror på et stykke vat i vindueskarmen, men nu fås den også...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.