Søren Ryge Petersen opfordrer haveejere til at anlægge en køkkenhave

Begrebet køkkenhave får mere plads i fremtiden, spår havemanden Søren Ryge Petersen. Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på at dyrke grøntsager. Selv er tv-manden blevet bedre til bare at nyde haven.

Af: Thea Jessen Kristensen, 9. september 2010

Haven er Sørens yndlingssted

Søren Ryge Petersen går afslappet omkring i sin have,
mens han fortæller om sine yndlingssteder i haven. Til sidst ender han med at konstatere, at hele haven er hans yndlingssted. Og man tror ham godt. Søren Ryge - manden der nu på fjerde årti laver tv om haven. Det lyser ud af ham, at han nyder at befinde sig i sin have eller rettere sagt sine 20 tønder land med både kultiveret have, vild birkelund og åbne marker.

Køkkenhaven har en fremtid

I dag lever de fleste danskere i byerne, hvor den eneste flig, vi har tilbage af bondesamfundet, er vores have. Men det er en have, mange af os anlægger, så den er meget nem at holde - så den er måske også snart klar til at blive helt afviklet? Nej, fremtiden er lys for køkkenhaven, mener Søren Ryge. Han håber, men også tror, at danskerne vil genopdage glæde ved hjemmedyrkede grøntsager.

Tag børnene med i køkkenhaven

- Enhver med have bør bruge 100 m2 af den på en køkkenhave. Og det er en stor selvfed løgn, hvis en familie med børn bilder sig ind, at de ikke har tid til en køkkenhave. Tag børnene med ud! Lille Dagmar elsker det. Og det behøver ikke tage mere end en time om ugen at holde køkkenhave.

Vintergøremål i haven

Oktober er sæson for at plante, men ellers tynder havesæsonen snart ud for vinteren. Søren Ryges yndlingsgøremål i haven i løbet af vinteren er ganske enkelt at nyde den. - Der er altid et træ, der er væltet, og skal ordnes, men ellers så går jeg bare min tur derude. Kigger. Lytter. Mærker. Sanser. Registrerer. Jeg skal ikke lave noget, men bare sanse.

Hvorfor skal haven passe sig selv?

- Jeg synes, det er træls, når jeg igen og igen hører eller læser "sådan anlægger du din have, så den passer sig selv". Det er et mantra, der kører. Ja, man skal slå græs, men resten skal passe sig selv. Ikke noget med at luge eller hakke. Bavl! Og så hælder de granitskærver over det hele! Det er en af mine yndlingsaversioner, siger han på sin velkendte rolige facon, men passionen bag ordene er man ikke i tvivl om.

Køkkenhaven er nem

Og faktisk er en køkkenhave, ifølge Søren Ryge, det nemmeste i verden. - Gu' er det ej besværligt, som nogle tror. Og folk med en have bor, så de kan lave en køkkenhave. De skal ikke spørge nogen om lov, de skal bare gøre det, siger han.

Glæden er aftensmad fra køkkenhaven

Et af hans råd er at have to hele rækker kartofler frem for kun fem planter - på den måde bliver du næsten selvforsynende med kartofler, i hvert fald sommeren over. Dyrk også andre grøntsager - fx porrer, rødbeder, gulerødder, så du kan hente basisvarerne i køkkenhaven.
- Det handler ikke om at spare penge, men om en grundlæggende glæde eller tilfredsstillelse. At spise aftensmad, hvor alt er hentet fra køkkenhaven. Dén glæde uddør ikke.

Ryges yndlingsnaboer hedder Anders og Julius

- Jeg har de yndlingsnaboer, jeg har brug for. De er nemlig fine. Jeg drømmer ikke om, at Malene Schwartz eller nogen andre bestemte personer skal bo lige her. Jeg har de naboer, jeg har, og jeg er utrolig glad for Anders og Julius lige heroppe på gården. Julius er død nu, men i deres velmagtsdage gav de mig og danskerne noget af det bedste fjernsyn, jeg har lavet.
9. september 2010 Thea Jessen Kristensen
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.