På planteskoler og -centre kan du købe færdige udplantningsplanter.
På planteskoler og -centre kan du købe færdige udplantningsplanter.

Skyd genvej til en lækker køkkenhave ved at bruge udplantningsplanter

Med færdige planter til udplantning springer du grøntsagernes pasningskrævende babystadie over. De små planter har stadig behov for omsorg, men den første fase, hvor frøene skal spire, og de sårbare kimplanter dukke frem af jorden, er der andre, der har taget sig af under kontrollerede forhold.

Af: Lotte Bjarke, 17. marts 2010

Stort udvalg af grøntsager
Efterhånden kan du få rigtig mange forskellige grøntsager som udplantningsplanter. Fra de traditionelle kål- og porreplanter til majs, bladselleri og et stort udvalg af salatsorter. Dertil kommer stort set hele paletten af krydderurter, der for manges vedkommende oven i købet glimrer ved at komme igen år efter år, når de først én gang er plantet.

Plant først når jorden er lun
Du skal ikke plante grøntsager, før du er sikker på, at risikoen for frostgrader er overstået for denne gang, og jorden er lun og rar. Det giver god tid til at klargøre jorden i køkkenhaven, så den giver de bedst mulige betingelser for planterne.

Foto: Lotte BjarkeVær over ukrudtet
Det handler først og fremmest om at fjerne alt ukrudt, så de nye planter ikke skal konkurrere med ukrudtsplanter om vand og gødning. Er der rodukrudt som fx kvik eller skvalderkål der, hvor du vil plante, gælder det om at gå grundigt til værks. Enhver rod-stump, der efterlades i jorden, kan blive til en ny plante, så sørg for at få så lange rødder op som muligt frem for at hakke dem i stykker med en hakke eller en fræser.

Frøukrudt kommer igen
Frøukrudt spirer hurtigt frem, når jorden begynder at blive lun. Det betaler sig at være over det fra begyndelsen, så det ikke når at sætte frø. Hak det fremspirende ukrudt væk, og riv den kommende køkkenhavejord grundigt igennem, så jordknolde jævnes ud. Lad så jorden ligge brak i en uge eller to og gentag øvelsen, så nye, spirende ukrudtsplanter også får kamp til stregen.
Lær hvordan du finder de bedste udplantningsplanter

Gå efter de sunde planter
Udplantningsplanter er populære, og det betyder, at de kan købes mange forskellige steder. Forudsætningen for din succes er selvfølgelig, at planterne er tip-top i orden, når du planter dem ud. Det er en god idé at tjekke dem allerede i butikken. Læg mærke til, om planterne ser sunde og raske ud. De må ikke være så store, at de er ved at sprænge bakken, så er de ikke til at skille ad uden at forvolde skade på rødderne. Omvendt skal de heller ikke være så små, at de ikke er til at håndtere.

Planterne skal have farve
Læg også mærke til, om jorden i bakken er fugtig. Meget tør og meget våd jord er ikke noget godt tegn. Hvis planterne ser blege og ranglede ud, er det tegn på, at de har stået for længe ved dårlige lysforhold, og også det vil have tæret på planternes kræfter.

Foto: Lotte BjarkePlant dem hurtigst muligt
Når planterne har passeret kasseapparatet, er ansvaret for deres fortsatte trivsel dit. Det er bedst, hvis de kan blive plantet med det samme, men kan de ikke det, skal de passes med vand og placeres lyst og lidt beskyttet. Før du går i gang med at plante, skal du sørge for, at planterne er velforsynede med vand. Slå så forsigtigt hele rodklumpen ud af bakken, og skil nænsomt de små planter fra hinanden. Nu er rødderne blottet og dermed helt ubeskyttede, så det gælder om hurtigst muligt at få dem i jorden.

Foto: Lottre BjarkePlant med god afstand
Tænk på, at planterne skal have plads til at vokse og udvikle sig. Derfor skal de plantes med god afstand. Fx kålplanter med 50-60 cm mellem planter og rækker, hovedsalat med 30 cm mellem planter og rækker og porrer med 10 cm mellem planterne og 50 cm mellem rækkerne.
Pres jorden let til omkring planterne, og vand grundigt, så der skabes god kontakt mellem planternes rødder og jorden. Mens rødderne får fat, er det vigtigt, at jorden ikke tørrer ud.

Majs skal plantes i grupper
God bestøvning er forudsætningen for at få flotte majskolber. Da majs er vindbestøvet, er det vigtigt, at planterne ikke plantes på en lang række, men i grupper så man ikke risi-kerer, at alt pollen blæser væk fra rækken. Afstanden mellem de enkelte planter skal være ca. 30-35 cm.

17. marts 2010 Lotte Bjarke
Mere om Køkkenhaven

Tag børnene med i haven og kom kræsenhed til livs

Når børnene selv får lov at gro deres grøntsager forsvinder kræsenheden, mener forsker. Heldigvis er det ikke for sent at plante i køkkenhaven i august. Se med her, hvor forsker og haveekspert guider dig til børnenes egen køkkenhave.

Tag på besøg i Tivolis hemmelige køkkenhave

Den nye bog "Tivoli - en eventyrlig blomstrende have" åbner op for den gamle haves magiske og grønne verden. Tag med på et sjældent besøg i...

Genialt råd: Sådan får du mest muligt ud af dine tomatplanter

Skal køkkenhaven vrimle med mange frodige tomatplanter, kan det blive en dyr affære. Læs her hvordan du nemt og billigt får en masse tomatpl...

Lav dine egne skilte til krydderurterne

Hold styr på dine krydderurter med disse hjemmelavede skilte, som du kan bruge i køkkenet eller i urtehaven.

Sådan høster du bedst bærrene i haven

Netop nu kan du nippe et modent brombær, stikkelsbær eller solbær. Men du kan også forvandle de mange bær og frugter til marmelader, tærter...

Sådan tørrer du krydderurter fra køkkenhaven

Køkkenhaven er en krydderurtefabrik. På en sommer producerer den krydderi nok til et helt års forbrug. Vil du gerne have større gavn af...

De 10 nemmeste grøntsager og krydderurter i køkkenhaven

Er du ny i havefaget eller er du træt af mislykkede afgrøder? Vi har samlet de 10 nemmeste grøntsager og krydderurter, som næsten ikke kan gå galt.

Ingen plads til højbede? Dyrk køkkenhave i vinduet

Rigtig mange danskere ønsker at dyrke grønt i hjemmet. Det gælder også dem der ikke har en have. Det er imidlertid ikke nogen hindring -...

Nu kan du dyrke søde kartofler i drivhuset eller haven

Søde kartofler - eller batater som de også hedder - er fulde af gode næringsstoffer og kan tilberedes på mange måder. Nu kan du selv dyrke...

Forlæng sommeren i køkkenhaven

Vinterkarse og vårsalat skal sås nu, så du kan høste grønt til salatskålen i vinterhalvåret

Potte-trænede krydderurter gør havelivet nemt

Det er skønt at se, når planterne vokser, trives og tilmed sætter smag på familens sommermenu. Men, det kan være en udfordring at nå resulta...

Perfekt svampeår: NU skal du tage på svampejagt

Den våde august måned og den efterfølgende varme har betydet, at naturen bugner af svampe. Se med her, hvor vi guider dig til jagten på...

Tip til drivhuset: Gammelt trick sikrer dig hjemmedyrkede agurker...

Mens tomater, chilier og auberginer holder hele sæsonen, har agurkeplanten kortere levetid. Men ved hjælp af et gammelt trick kan du få hjemmedyrkede agurker helt ind i efteråret – også selvom du ikke ejer et drivhus.

Forårsråd: Start køkkenhaven i vindueskarmen

Din vindueskarm er en grøn ven, når det handler om grøntsager. Her kan du nemlig starte årets køkkenhave. Læs med og se hvordan.

10 grøntsager der kan gro i skygge

Vi giver dig her 10 bud på grøntsager, som du kan gro i haver med skygge eller delvis skygge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.